CDR.cz - Vybráno z IT

Velký pohled na mobilní operační systémy v roce 2013: Android a ti druzí aneb jak vypadá rodící se konkurence nejpopulárnějších OS?

201209-cross-platform-apps
Android, iOS, Windows Phone, Sailfish OS, Blackberry, Firefox OS, Tizen, Bada, Ubuntu... Na mobilním trhu bylo letos živo! Pojďme se společně ohlédnout za tím nejzajímavějším v oblasti mobilních operačních systémů a také nahlédnout pod pokličku roku 2014.

Výrobci chrlí na trh jedno mobilní zařízení za druhým a pomalu by se zdálo, že lidé nechtějí nic jiného než Android a o něco méně také iOS. Není to tak úplně pravda a právě rok 2013 byl na nové mobilní platformy opravdu bohatý. Nadvláda zeleného mužíčka se však dostala do takové fáze, kdy to ostatní budou mít velice těžké.

Top-10-Smartphone’s-search-by-users-in-2013

Ohlédněme se společně za tím, co jednotlivé mobilní systémy slibovaly a jak se jim v průběhu roku dařilo. Zmínit se pokusíme jen to nejdůležitější, abyste nebyli zahlceni spoustou nepodstatných informací. Rozebírat budeme až na výjimky hlavně systémy samotné, nikoli jednotlivá zařízení, která dorazila na trh. Jak tedy vypadal rok 2013 na poli mobilních OS?

Kralování zeleného mužíčka pokračuje, boduje hlavně v chytrých telefonech

Linuxový operační systém Android měl letos doslova na růžích ustláno. Obrovská obliba mezi uživateli a výrobci jen upevnila jeho dominantní pozici, která v listopadu 2013 podle IDC znamenala přibližně 80% podíl na světových prodejích smartphonů. Tato čísla se dle různých analytických zdrojů tradičně liší (některé používají jiné metodiky nebo nerozlišují tablety a smartphony), ale vystačit si můžeme s tím, že je Android podle většiny z nich nejpopulárnějším mobilním systémem, následovaný iOS od Apple.

android-connected-fragmentation

Růst Androidu musel být na úkor jiné platformy, konkrétně na úkor zmíněného iOS, který společně s BlackBerry část podílu ztratil. Velkým překvapením je v tomto ohledu Windows Phone od Microsoftu, který postupně zvyšuje svůj podíl a oproti minulému roku si polepšil o vysokých 156 %, výrobci tak prodali přibližně dvaapůlkrát více smartphonů. Budeme-li vycházet čistě z prodejů smartphonů, měl Windows Phone v listopadu podíl 3,6 procenta, viz tabulka níže.

statistiky

Ostatní mobilní operační systémy, hlavně ty nové, mají v tuto chvíli výrazný odstup a nedá se hovořit o tom, že by se jednalo o podstatnou hrozbu. Jejich vyhlídky, ať už jsou jakékoli, si rozebereme u každého zvlášť.

Android - nové verze a zlatý důl pro Samsung

Android je jako rozjetý vlak, rekordní prodeje čekal postupem času další výrazný nárůst, přičemž jasnou zprávou o úspěchu byla i informace, že se v květnu tohoto roku systém stal nejpopulárnější platformou mezi vývojáři.

Android-Jelly-Bean-Logo

Ale hezky postupně. Úspěchu se začátkem roku dočkala aplikace pro Windows se jménem WindowsAndroid, která v sobě neskrývala nic jiného, než plnohodnotný Android 4.0. Uživatelé si tak mohli s Androidem hrát na svých PC i bez nutnosti instalace či virtualizace. Ohlas čtenářů nás v tomto případě opravdu překvapil, ale vzhledem k oblíbenosti Androidu se nakonec není čemu divit. Myšlenka na verzi Androidu pro desktopy a notebooky nakonec nebyla jen v zájmu několika nadšenců, ale práce na vývoji oznámil i Intel, který koketoval s myšlenkou dual bootu s Windows 8.

windowsandroid

Začátkem února jsme vám poprvé představili smartphone HTC One, budoucí vlajkovou loď výrobce a poté jsme se dozvěděli, že nás čeká návrat HP na trh s mobilními zařízeními, kam dorazily první modely Slate právě s Androidem. Samsung se vedle rostoucích prodejů musel poprat i s něčím, co mu asi úplně při chuti nebylo. Musel se potýkat s četným množstvím bezpečnostních chyb a děr, které jeho vývojáři v systému po svých úpravách zanechali.

V březnu se oficiálního uvedení dočkal nový model řady Galaxy, konkrétně vlajková loď Galaxy S4. Proč o tom mluvíme? Oba smartphony, S4 a One, přišli na trh ještě ve verzích, které mají označení Google Edition a nahraný OS je čistý Android bez nadstaveb výrobců. Systém bez zbytečného balastu spoustu uživatelů láká, což potvrzuje i zájem o Nexus 5, o němž jsme první zmínky přinesli koncem března.

google_play_edition_ikona

Vedle neustálého uvádění nových a nových zařízení nešlo přehlédnout ani chystané funkce systému, mezi něž patřila mj. synchronizace dat aplikací, která omožňuje dohrání rozehrané hry v jiném smartphonu s Androidem a snadnou zálohu nastavení aplikací. Aby však nová funkce systému fungovala, musí jí také podporovat samotná aplikace.

samsung-logo-copy

Zvláštní na celém Androidu je fakt, že za první kvartál roku 2013 patřilo 95 % zisku z prodeje jihokorejskému Samsungu a titěrný zbytek si rozdělili ostatní výrobci. Celkově se pro Samsung jednalo o 5,1 miliardy dolarů a na celém Androidu podle všeho vydělává více, než samotný Google. Důležitý tak není jen Android pro Samsung, ale platí to i obráceně.

strategy-analytics-android-profit-q1-2013-1368667031

Úspěch Androidu natolik zahýbal trhem, že o otevření své platformy pro vývojáře třetích stran přemýšlel i Apple. Nakonec z tohoto nápadu sešlo, ale našli se tací, kteří se rozhodli na Androidu vystavět operační systémy vlastní. Za zmínku stojí třeba finská Jolla Mobile se svým Sailfish OS, ale i Ubuntu, viz příslušné kapitoly. Nová verze Androidu s označením 4.3 Jelly Bean se dočkala svého uvedení v červnu a přinesla s sebou několik změn, jako je změněné prostředí aplikace fotoaparátu a speciální Bluetooth mód pro komunikaci na krátkou vzdálenost. Čínský výrobce Chuwi se v polovině roku pokusil do systému přidat podporu pro práci s vícero okny ve stylu desktopových Windows a slibuje v budoucnu tuto funkci pro každého.

KDE Connect - img1

Vývojář Albert Vac si pro uživatele Androidu připravil užitečnou aplikaci KDE Connect, která slouží ke snadnému sdílení obsahu a zároveň k užitečnému zobrazování notifikací na počítači s Windows. Nemusíte tak neustále sledovat displej zařízení - jednoduché a užitečné.

KDE Connect - úvodní foto

Informace, která vzbudila v mobilním světě nemalý rozruch, se týkala vývojářské skupiny CyanogenMod. Ta oznámila svou přeměnu ve společnost a začala hledat obchodní model, na kterém by mohla profitovat. Chvíli poté jsme se dozvěděli novinku ohledně aktualizací Androidu, kdy má od verze 4.4 KitKat docházet k updatu core aplikací prostřednictvím Google Play, což přinese rychlejší reakce na změny a zjednoduší aktualizační proces.

cyanogenmod_image-630x419

Přeměna CyanogenMod v komerční společnost vystrašila nejednoho fanouška alternativních ROM. Našel se však i tým zkušených programátorů, kteří se rovnou vrhli na vývoj alternativy a vznikl projekt OmniROM, jenž nabídne nativně podporu zobrazení více oken a staví na Androidu 4.3. CyanogenMod naštěstí mají rozum a vědí, že komercializace jejich ROM by v tuto chvíli příliš neuspěla. Při hledání funkčního obchodního modelu a jednání s výrobci tak zatím oznámili nové funkce svého upraveného Androidu, jako je nahrávání dění na obrazovce do videa. V listopadu vyšel CyanogenMod Installer, který umožnil, pokud vlastníte podporované zařízení, snadnou instalaci alternativní ROM. Googlu se to však moc nalíbilo a tak instalátor pro jistotu smazal z marketu. Prý aby nedocházelo k poškozování hardwaru uživatelů. Google toho letos v Play marketu zakázal více, mj. aplikace pro blokování reklam v prostředí Androidu a na webových stránkách.

Android-robots-645x484_group

Jednou z firem, která na Androidu nejvíce vydělává, je paradoxně softwarový gigant Microsoft. Za licenční poplatky doposud vydělával kolem 2 miliard dolarů (40 miliard Kč) ročně a jak se zdá, minimálně v Evropě to bude mít s vymaháním této částky o něco těžší. V Německu byl totiž zneplatněn patent Microsoftu na souborový systém FAT, čehož by se mohl chytit nejeden soud i mimo EU.

Koncem roku jsme pro vás vyzkoušeli nový Android 4.4 KitKat, který jsme pro vás do posledního šroubku rozebrali v detailní rozborce. Do světa Androidu nakonec zavítal i kolega Tomáš Bohuněk, který se vůbec poprvé v životě podíval do světa chytrých telefonů. Jak se mu platforma líbila se můžete přesvědčit sami v seriálu "Jak jsem vybíral chytrý telefon".

Android-4.4-KitKat

Co čeká Android v příštím roce:

  • Pokračovat budou snahy o sjednocení roztříštěné platformy
  • Podpora zobrazení více oken
  • Vstup do nových zařízení
  • Nová/é verze (Key Lime Pie...?)

Očekávaný vývoj na trhu:

Růst nejpopulárnějšího operačního systému bude začátkem roku ještě znatelný, poté by se mohl vlivem konkurenčních platforem zpomalit. Otázkou především bude, jak se k Androidu postaví Samsung, který vkládá velké naděje do OS Tizen. Jakožto největší výrobce Android zařízení může budoucnost platformy ovlivnit jako nikdo.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Velký pohled na mobilní operační systémy v roce 2013: Android a ti druzí aneb jak vypadá rodící se konkurence nejpopulárnějších OS?

Pátek, 17 Leden 2014 - 11:55 | Tom Miki | Já to chápu, ale nerozumím tomu :D
Sobota, 4 Leden 2014 - 18:01 | micker | nejlepsi je prodej andoidu... ja myslel ze...
Sobota, 4 Leden 2014 - 17:55 | micker | jojo, microsoftu se na pracovni sfere utikam uz...
Čtvrtek, 2 Leden 2014 - 13:47 | JirkaH76 | obdivuhodna kupa blabolu
Čtvrtek, 2 Leden 2014 - 11:53 | Trebus | Také jsem si to myslel, ale není to tak :-) Část...
Středa, 1 Leden 2014 - 06:57 | BTJ | Ja mel za to, ze je cely android jako system open...
Úterý, 31 Prosinec 2013 - 14:05 | Mila Pila | Android s názvem "Key Lime Pie" zcela...
Úterý, 31 Prosinec 2013 - 13:04 | Izak | No ja se obavam, ze prodeje androidu dramaticky...
Úterý, 31 Prosinec 2013 - 12:51 | Izak | Java je zrava, to jo, ale pomala neni, je...
Úterý, 31 Prosinec 2013 - 12:37 | Izak | Ale no tak, vse je open source a dalvik je jen a...

Zobrazit diskusi