CDR.cz - Vybráno z IT

Slate 7 koupíme už za 4 000 Kč: První Android tablet od Hewlett-Packard představen na MWC

HP_slate
Nejdříve to vypadalo spíše jako vzdálená budoucnost, ale už nyní, pár týdnů po prvních zmínkách, je tablet společnosti HP postavený na operačním systému Google Android realitou. Při svém uvedení překvapil nízkou cenou a neurazí ani výbavou.

CEO HP, Meg Whitman, na nedávné konferenci v Las Vegas při závěrečných dotazech novinářů potvrdila, že s Androidem to společnost opravdu myslí vážně. Neřekla však strategicky kdy a hlavně co na nás čeká. Když jsme vás v půlce února informovali o možných plánech zmiňovaného giganta, asi málokdo věřil, že by HP na probíhajícím veletrhu Mobile World Congress opravdu uvedlo nějaké to "hotové" zařízení. Opak se stal pravdou a první vlaštovka se bude cenou i výbavou snažit konkurovat skvěle prodávaným levným produktům Kindle Fire a Nexus 7.

HP_slate_7_3_android

Představená novinka nese název Slate 7, a jak už název napovídá, jedná se o zařízení s 7" úhlopříčkou displeje. Oproti svým konkurentům se nebude snažit nabídnout lepší výbavu, ale hlavním tahákem má být technologie Beats Audio a dokonce o pár dolarů nižší cena, tedy 169 dolarů - cca 3 500 Kč. Na tuto kombinaci by mohl zákazník slyšet a rozhodně nelze skrýt překvapení z dobře nasazené cenovky, která nebývá u podobných počinů HP zvykem.

Software: Android 4.1, e-Print, hry a další software HP
Displej: 7", 1024 × 600 multitouch displej
Procesor: Dvoujádrový ARM Cortex-A9, 1,6 GHz
RAM a paměť: 1 GB, 8 GB flash úložiště
Komunikace:

WiFi, Bluetooth

Senzory a kamera: gyroskop, akcelerometr, snímač osvětlení, VGA kamera pro videohovory a zadní 3 Mpx
Zvuk: Beats audio reproduktory, mikrofon
Konektory: microUSB, 3,5 mm jack
Baterie: 6300 mAh
Rozměry: tloušťka 10,1 mm a váha 370g

Do těla o tloušťce 10,7 mm se vešla standardní výbava, jako je WiFi, Bluetooth, micro USB konektor a vestavěné úložiště o kapacitě 8 GB, jež lze naštěstí rozššířit o micro SD karty. O výkon se postará dvoujádrový čip ARM Cortex-A9 na frekvenci 1,6 GHz a 1 GB operační paměti. Operační systém Android je použit ve verzi 4.1.

HP_slate_7_2

Nejčastěji budou lidé Slate 7 srovnávat s zaběhnutým tabletem Nexus 7 a Kindle Fire. Oproti této dvojici by měl Slate 7 nabídnout (pro někoho líbivější design) a určitě pak zpracování. Konkrétně lze zmínit nerezový rámeček po obvodu a dvě barevná provedení - šedé a červené. Oproti Nexus 7 bude novinka o něco pomalejší, ale navíc může nabídnout zmíněný kvalitní zvukový výstup a SD slot. Oproti produktu Amazonu pak není v základu "omezen" úzkým propojením s jeho službami.

HP_slate_7_1

Za zmíněných 169 dolarů se jedná o velmi zajímavou nabídku, a bude zajímavé sledovat, jak se HP pokusí ukousnout svůj podíl na trhu s levnými tablety. Prodej začne už v dubnu na území USA, přičemž brzy poté by se měl rozšířit i do ostatních zemí.

Aktualizace 25.2. 11:00

HP právě potvrdilo, že cena bude velmi přívětivá i pro náš trh. Oproti USA je však o něco vyšší, neboť se nejedná o 169 dolarů, ale 169 euro.

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Slate 7 koupíme už za 4 000 Kč: První Android tablet od Hewlett-Packard představen na MWC

Úterý, 26 Únor 2013 - 15:25 | BTJ | Jako ta nemoznost se ADHOC pripojit to je fakt...
Úterý, 26 Únor 2013 - 15:07 | Mem | hackoff: Tak znovu, např. vlajková loď Googlu...
Úterý, 26 Únor 2013 - 14:30 | BTJ | NEPOTVRZUJI! Android to proste neumi, tecka! To,...
Úterý, 26 Únor 2013 - 13:04 | Michal Hak | jako ubozaka bych tady oznacil nekoho jinyho....
Úterý, 26 Únor 2013 - 00:31 | pg | Nexus 7 GPS samozřejmě má.
Pondělí, 25 Únor 2013 - 14:27 | BTJ | Jj, android je ubozacek, ke kteremu se neda...
Pondělí, 25 Únor 2013 - 10:57 | Mem | Že hardware neurazí bych neřekl, jak Nexus 7 tak...

Zobrazit diskusi