CDR.cz - Vybráno z IT

Nejnovější ROM Androidu během pár kliknutí s CyanogenMod Installer? V marketu již aplikaci nehledejme, byla odstraněna!

teefurytiny
Instalace nové ROM operačního systému Android byla díky aplikaci od CyanogenMod hračkou. Z ničeho nic ale nástroj zmizel z marketu a mnozí se již začali obávat, že cesta ke snadné instalaci končí. Jak jí provést a kde instalátor stáhnout?

Před několika týdny jsme vás informovali o tom, že CyanogenMod (nyní už reálná společnost zabývající se vývojem populární alternativní ROM OS Android) vypouští do světa aplikaci pro snadnou instalaci alternativní ROM Androidu. Zájem ze strany uživatelů byl nevídaný a není se čemu divit. Pomocí jednoduchého nástroje zvládl instalaci prakticky každý, navíc pak téměř bez rizika poškození samotného zařízení.

cyanogenmod

Psali jsme o CyanogenMod:

CyanogenMod Installer stačilo bezplatně stáhnout z Google Play, nainstalovat a poté už jen stáhnout ze stránek vývojářů příslušnou aplikaci pro běžný počítač. K němu se smartphone kabelem připojil a následně došlo k rychlé instalaci nové ROM. Jednoduché jak facka, bez nutnosti rootu a hlavně bez zbytečného klikání a nastavování. Jedinou vadou na kráse byl u první verze aplikace menší vzorek podporovaných zařízení, ale to se má postupně měnit.

Pryč z marketu ze dne na den

Instalování alternativních verzí operačního systému Android, odemknutí bootloaderu apod. se většině výrobců příliš nelíbí, přestože proti jejich instalaci přímo nebojují. U všelijakých instalátorů je většinou uživatel tvůrcem několikrát upozorněn, že instalací přebírá odpovědnost za případné poškození.

cyanogenmodinstaller1

Poměrně běžný postup, nad kterým se asi pozastaví málokdo. Aplikace CyanogenMod Installer se ale podle všeho někomu z Google znelíbila natolik, že se jí rozhodl odstranit z marketu Google Play. Podle oficiálního vyjádření prý sice Google nástroj za škodlivý neoznačil, ale byl odstraněn z Play Store, protože vybízí uživatele k provedení akce, která může vést ke ztrátě záruky na zařízení.

cyanogenmod-installer

CyanogenMod tím má ztíženou pozici v budování a rozšiřování svého portfolia, neboť právě oficiální nabídka aplikací v marketu patřila k novým cílům vzniklé společnosti. Google tím vlastně dal vývojářům najevo, že je stále vidí jako bandu nadšenců, kteří nabádají komunitu k dobrovolnému ničení zařízení. To jistě snaze CM vybudovat funkční obchodní model nepřidá, ale i tak věříme, že se nakonec vše povede a aplikace se časem do marketu vrátí.

CyanogenMod-Android_logo

Instalujeme CyanogenMod Installer ze stránek výrobce

  1. V menu nastavení telefonu pod položkou „Bezpečnost“ aktivujte „Neznámé zdroje“ pro instalaci aplikací mimo Google Play
  2. Stáhněte si aplikaci CyanogenMod Installer z oficiálních stránek vývojářů
  3. Otevřením souboru proveďte instalaci
  4. Stáhněte a nainstalujte desktopovou aplikaci pro PC
  5. Postupujte podle pokynů v mobilní aplikaci

Odstranění z marketu tedy neznamená konec aplikace, ale horší podmínky pro masové rozšíření. Uvidíme, jak budou v CyanogenMod situaci řešit a jak se smazání instalátoru z marketu na budoucím podnikání projeví. 

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nejnovější ROM Androidu během pár kliknutí s CyanogenMod Installer? V marketu již aplikaci nehledejme, byla odstraněna!

Neděle, 8 Prosinec 2013 - 12:55 | Jakub Hustín | To je názor typického linuxového machra, který si...
Pátek, 6 Prosinec 2013 - 09:29 | crc 32 | tady jsi se schovaval, hele mas tam malo w (...
Pátek, 6 Prosinec 2013 - 07:27 | George eLzyx | masy kolikrát nerozumí samotným přístrojům,...
Čtvrtek, 5 Prosinec 2013 - 14:39 | Máček333 | "Odstranění z marketu tedy neznamená konec...
Čtvrtek, 5 Prosinec 2013 - 12:41 | BTJ | Taky bodejd! Android je taky takovy partizansky...

Zobrazit diskusi