CDR.cz - Vybráno z IT

Modulární telefon opět realitou? MAKERphone si sestavíte sami a za pár korun

Mladý chorvatský nadšenec se rozhodl pomocí Kickstarterového projektu nabídnout světu mobilní telefon, který si může každý uživatel sám sestavit a dokonce i naprogramovat. Celý telefon lze pořídit za méně než 2 000 Kč.

Devatenáctiletý technologický nadšenec Albert Gajšak, původem z Chrovatska, stvořil MAKERPhone. MAKERphone je mobilní telefon, který si může každý uživatel sestavit a naprogramovat naprosto sám. Celá idea se zrodila loni v březnu, kdy mladý Albert založil Kickstarterový vzdělávací projekt MAKERbuino. Tehdy šlo o 8bitovou herní konzoli založenou na Arduinu.

Díky její úspěšnosti se Albert rozhodl vytvořit i druhý projekt – MAKERphone, kde chtěl zužitkovat veškeré doposud nabyté zkušenosti. V současné chvíli se pokouší o pozornost skrze crowdfundingovou kampaň, která probíhá až 22. listopadu. Původně skrze ni Gajšak poptával 15 000 dolarů, jeho cíl se mu však povedlo zmnohonásobit a nyní jeho kampaň získala přes 187 000 dolarů. 

Jako cíl projektu uvádí mladý Chorvat možnost uživatelů navrhnout a vyrobit si vlastní telefon. Albert Gajšak však myslel i na ty, kteří mají zájem spíše o hotový produkt, který si můžou sami programovat. Pro tuto skupinu zájemců pak nabízí kompletní a složený MAKERphone.

Každý, kdo se pustí do boje s tímto telefonem, se dozví něco o programování v Pythonu nebo Scratch a vhod přijdou také základy elektroniky. Výsledkem bude plně funkční mobilní telefon schopný spouštět nejrůznější aplikace. Je jasné, že to nemůže ani v nejmenším konkurovat moderním smartphonům.

Balení obsahuje všechny potřebné komponenty a odkaz na návod. Mezi dodávanými komponenty lze nalézt:

  • základní desku s integrovanou Wifi b/g/n a Bluetooth 4.2
  • GSM modul
  • dvoujádrový procesor (ESP32 -160 Mhz)
  • barevný LCD displej o rozměrech 128x160 pixelů
  • anténu
  • zvukový modul – včetně konektoru pro sluchátka

Nářadí potřebné k sestrojení bohužel chybí, ale je zde možnost nákupu speciální sady, která by měla obsahovat veškeré nezbytné nástroje. Skládání pak potrvá necelých osm hodin. Celý telefon se dá pořídit za necelých 2 000 Kč, dodání zakoupeného MAKERphonu je podle dostupných informací plánováno na březen příštího roku.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Modulární telefon opět realitou? MAKERphone si sestavíte sami a za pár korun

Středa, 24 Říjen 2018 - 20:08 | tomas-marny_1_2_3_4 | jako přeju uspěch,ale sám bych to nechtěl. na...

Zobrazit diskusi