CDR.cz - Vybráno z IT

Mogees promění všední předměty v jedinečné hudební nástroje

Maličký syntetizátor, veliký asi jako víčko od PET lahve, stačí umístit na jakýkoli předmět po ruce. Citlivý snímač povrchových vibrací pak rozezní tóny zvoleného nástroje v telefonu, kdykoli a kdekoli.

Na Kickstarteru se objevil další ambiciózní a zajímavý projekt - malý černý puk s názvem Mogees, jehož součástí je multiplatformní aplikace pro chytré telefony. V podstatě se jedná o miniaturní elektrický syntetizátor, který s vysokou citlivostí vyhodnocuje povrchové chvění materiálu a v závislosti na síle vibrací generuje různé tóny hudebního nástroje, který jsme si zvolili. Klepáním prsty po železné traverze si tak v půlce šichty zahrajeme třeba na harfu.

Použití Mogees je velmi jednoduché a snadno si s ním poradí i menší děti, které by v něm mohly nalézt zábavného pomocníka pro rozvoj hudebního sluchu již od útlého věku. Po stažení a nainstalování aplikace v telefonu (dostupné pro Android či iOS) už stačí jen propojit obě zařízení audio kablíkem na 3,5mm jack. K umístění samotného senzoru na libovolný předmět poslouží speciální lepítko (nikoli jen přísavka) na spodní straně.

 

Veškeré funkce ovládáme skrze aplikaci v telefonu. K dispozici bude v základní nebo v pokročilé verzi, s rozdílem v ceně i v možnostech nastavení. U levnější varianty si můžeme zvolit jakýkoli z nabízených hudebních nástrojů a zaznamenat lze i reálné zvuky běžných předmětů – tóny sklenice nebo plechovky tak můžeme použít při tvorbě finální melodie. Jako základní hudební podklad lze vybrat i jakoukoli skladbu ve formátu MIDI.

Dražší verze aplikace nabízí podrobnější nastavení akustických vlastností generovaných či nahrávaných tónů a lze ji bezdrátově propojit s počítačem, například pro využití dodatečného softwaru jako je třeba Ableton Live. Koncertním hudebníkům se bude konec konců hodit i vestavěné DMX ovládání pro světelnou techniku. Použití a funkce syntetizátoru nejlépe popisuje níže uvedené video:

Základní verze Mogees se tváří spíše jako zábavný doplněk pro děti a jejich rodiče, jeho pokročilá varianta však dává najevo, že lze stejně snadno použít i na profesionálnější úrovni, kdy využijeme bezdrátového Wi-Fi propojení s počítačem nebo s osvětlovací technikou. V současné době však bojuje projekt na Kickstarteru a snaží se dosáhnout finanční částky 50 000 liber nejpozději do 19. března.

Pokud vše půjde hladce a Mogees sesbírá dostatečné finance v předběžných objednávkách, na trh se z výrobních linek dostane už v dubnu tohoto roku. Cena jeho základní varianty byla vyčíslena na 40 liber, což je zhruba 1 500 korun, a za dražší verzi Mogees Pro si připlatíme o dvacet liber více. V přepočtu tak vyjde na cca 2 200 korun.  

Zdroje: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mogees promění všední předměty v jedinečné hudební nástroje

Žádné komentáře.