CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Mozek může s počítačem komunikovat i přes elektrody v žílách

"Nyní zjistil tým vědců z Austrálie a USA, že je zde i jiné řešení, jak propojit mozek s počítačem" - Slovo "zistil" nie je na mieste, natiahnuť káble až do mozgu nie je nejaká revolučná myšlienka, Hawking dokázal komunikovať aj bez toho.

"V praxi doktoři zavedli svou lidem stent až do krku a následně protáhly elektrody až do primární motorické mozkové kůry." Neviem, čo tým "zavedli svou lidem stent" chcel básnik povedať, ale aj dvakrát použiť v tejto vete "až do" je, minimálne, štylisticky chybné.

"Oba pacienti měli diagnostikovanou paralýzu kvůli amyotrofické laterální skleróze" Pacient 1 má okolo 70 a diagnostikovali mu paralýzu horných končatín. Pacient 2 má okolo 60, dokonca part-time pracoval pred týmto "pokusom" a taktiež má, zatiaľ, funkčné dolné končatiny. Smerujem tým k tomu, že takýto pokus je možné vykonať iba vtedy, ak ešte impulzy z mozgu idú reálne po CNS až do končatín/svalov, hoci slabé; tým je možno natrénovať program. Ak degenerácia postúpila natoľko, že impulz zostáva iba v mozgu (locked-in syndrome), nič z toho nebude.

"Po několika týdnech byli schopni například očima přemístit kurzor myši a pouhou myšlenkou kliknout na ikonu." Nie, myšlienkou nie, práve tým impulzom - napr. "akoby ste stláčali pedál" alebo "zaťatím päste" tj. nejaký pohyb končatín bol, ale nedostatočný na to, aby z toho niečo bolo. Opäť podotýkam, že obaja pacienti nie sú odkázaní na lôžko, hoci najesť sa sami (asi) už nevedia. Taktiež vedia hýbať očnými svalmi(!).

"Nyní tak můžou, ač paralyzovaní, bez problémů objednávat na e-shopu, posílat maily a provádět spoustu dalších činností." Ako napríklad, v prípade pacienta 2, ďalej pracovať.

"fáze strojového učení, kdy se elektrody učí snímat signály" Elektródy sa nič neučia.

"Jediné, co umí, je kliknout myší nebo nekliknout myší." Viem iba sedieť alebo nepostaviť sa zo stoličky. Vy ste platený od počtu slov?

Takže, "podtrženo, sečteno" takýto experiment je použiteľný iba na veľmi malé percento ľudí trpiacim na ALS (rané štádium). Degenerácia stále postupuje a takéto riešenie je dočasné a ničím výnimočné, ak odignorujem fakt, že použili IrDA. Taktiež mohli vziať pacientov vo veku medzi 30 až 50.

Pôvodná správa: https://jnis.bmj.com/content/early/2020/10/30/neurintsurg-2020-016862 (btw, mohli ste aspoň tie obrázky z tade skopírovať, keď už sa Vám čítať nechcelo)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.