CDR.cz - Vybráno z IT

Tizen OS bude demonstrován na MWC 2014, poběží na x86 smartphonu od ZTE

ZTE-Geek-570-Tizen
Největší únorová mobilní konference MWC je pro demonstraci novinek ideální příležitostí, jak oslovit co nejvíce potenciálních zákazníků a novinářů. Nadešel tedy konečně čas i pro Tizen? Stručná odpověď: ano.

Trochu překvapením je však zdroj, který se demonstrace ujal. I když jsme očekávali, že už by se tento rok konečně mohl Tizen ukázat ve stabilní a nějaké použitelné podobě, usuzovali jsme (asi jako většina novinářů i příznivců vývoje Tizenu), že to bude právě Samsung, který s „velkou slávou“ uvede tento alternativní linuxový systém. Jak jsme si několikrát již podotkli, právě pro majoritní Samsung je Tizen lákavou příležitostí, jak se vymanit ze závislosti na Androidu. Korejská firma však stále mlčí, do hry tak vstoupil čínský výrobce ZTE.

S největší pravděpodobností však nepůjde o model, který by šel do výroby jako zařízení pro koncového spotřebitele. Podobně tedy jako u Firefox OS s modely Geeksphone Keon/Peak, i zde smartphone ZTE Geek bude hrát roli spíše vývojářského a demonstrativního zařízení operačního systému Tizen. Neznamená to však, že by to nemohlo být právě ZTE, které jako první v průběhu roku uvede na trh skutečně první komerční zařízení s tímto systémem. Však právě i u Firefox OS to byl model ZTE Open, který jako první na světě nabídl systém k širokému použití.

Vraťme se ale zpět k ZTE Geek. Toto zařízení není žádná neznámá. Čínský výrobce tento telefon již minulý rok ukázal, jako takový referenční model, konkrétně se chlubil opět prvenstvím v obsazení nového SoC Tegra 4. Později se však tento model objevil znovu, tentokrát mu však pod plasty tikal procesor od Intelu (x86 architektura). Označení toho modelu bylo v975. 

ZTE Geek Intel IA x86 TIZEN Indonesia ref
ZTE Geek Intel IA x86 TIZEN Indonesia ref device

A právě toto označení se znovu objevilo při plánované demonstraci Tizenu 2.2 na MWC 2014. S největší pravděpodobností se tak Tizen na konferenci uvede na telefonu s 5" displejem o rozlišení 720p, 2GB RAM a procesorem Intel Atom Z2580.

ZTE Geek Intel IA x86

Pro Tizen by rozhodně bylo dobré ukázat se už širší veřejnosti v nějaké funkční podobě. Novější konkurenční alternativní systémy jsou z velké části již venku a bojují o své čestné místo na trhu mobilních operačních systémů – Firefox OS slaví úspěchy převážně v rozvojích zemích, Sailfish OS zase míří do Evropy, Ubuntu slibuje své představení na tento rok.

Naše redakce se na MWC tento rok chystá osobně, představení Tizenu a mnoho dalšího se tak budeme snažit zprostředkovat přímo z místa hlavního dění včetně prvních dojmů a postřehů. Rádi budeme tlumočit - zodpovídat i vaše případné dotazy. MWC proběhne 24. - 27. února.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2, 3, 4, 5

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Tizen OS bude demonstrován na MWC 2014, poběží na x86 smartphonu od ZTE

Žádné komentáře.