CDR.cz - Vybráno z IT

První smartphony s Ubuntu Touch OS již příští rok

Mark_Shuttleworth
Operační systém Ubuntu se chystá vtrhnout do světa smartphonů a tabletů. Prvních high-end zařízení s Ubuntu Touch OS bychom se měli dočkat už v příštím roce.

Tvůrci populárního open-source operačního systému Ubuntu Linux ze společnosti Canonical sdělili světu, že první chytré telefony s operačním systémem Ubuntu budou představeny v roce 2014. CEO Canonical Mark Shuttleworth na internetové konferenci LeWeb v Paříži prozradil, že se bude jednat o špičkově vybavená zařízení. Na odhalení jejich názvů však zatím ještě nenastal ten správný čas. Stejně tak neupřesnil ani konkrétního výrobce, s nímž začal Canonical spolupracovat na výrobě Ubuntu zařízení.

Ubuntu logo (2013)
 

A to není vše. Firma vyjednává i s řadou dalších výrobců, kteří dodávají své produkty do celého světa. Nyní již skutečně nic nestojí v cestě tomu, aby smartphony s Ubuntu OS spatřily světlo světa, a zvěsti o tom, že by se Shuttleworth chystal svou firmu prodat i s Ubuntu, jsou úspěšně vyvráceny.

Unity 8 a Mir, Ubuntu

I když je na trhu dostatek jiných zařízení s již zaběhnutými operačními systémy, jako je Android od Google nebo Windows Phone od Microsoftu, a další hráči mají ještě přijít (Tizen od Samsungu a Intelu nebo Firefox OS od Mozilly), Canonical má se svým systémem velké plány a nespokojí se jen se zlomkem mobilního trhu. "Objem je důležitý. Chceme vyrábět věci, které lidé používají každý den," řekl Shuttleworth. Podle něj by mohl Ubuntu Touch zaujmout svou flexibilitou a nabízenými službami. Systém je jako vždy otevřený, nicméně partnerství s firmami LinkedIn, Baidu, Facebook, Evernote a Pinterest je základ.

Důkladný rozbor Ubuntu OS si můžete přečíst v našem předchozím článku. Stejně tak se můžete podívat, jak vypadala první vývojová verze Ubuntu Touch OS.

n7-ubuntu

Chytrý telefon Ubuntu OS tu mohl být s námi již dříve, kdyby se partě nadšenců podařilo získat dostatečný obnos pro výrobu smartphonu Ubuntu Edge na serveru Kickstarter. Tvůrci potřebovali 32 milionů dolarů, přičemž se jim podařilo sehnat pouze třináct. Projekt vzbudil velkou vlnu zájmu, ale tehdy se nezrealizoval a přispěvatelé dostali své peníze zpět.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku První smartphony s Ubuntu Touch OS již příští rok

Úterý, 17 Prosinec 2013 - 14:51 | herbert | Root-nutim sa android odviruje? To su mi veci.
Úterý, 17 Prosinec 2013 - 09:53 | petr22 | To na oficialne nejzavirovanejsim OS sveta -...
Pondělí, 16 Prosinec 2013 - 09:30 | RedMaX | O bezpecnost bych se v pripade Ubuntu Touch nebal...
Pondělí, 16 Prosinec 2013 - 01:44 | BTJ | Podle toho, co jsem videl, jak to bylo zdechle,...

Zobrazit diskusi