CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k První smartphony s Ubuntu Touch OS již příští rok

Podle toho, co jsem videl, jak to bylo zdechle, tak spickovym HW je asi myslena i7:)
Jinak opravte me, jestli se pletu, ale narvat desktopovy system do mobilu a udelat tomu nejaky dotykovy launcher, umi opravdu kazdy "debil". To o co jde u mobilniho systemu, je aplikacni sandboxovane API a to podle vsech informaci snad ani u ubuntu nebude a pobezi tam klasicke nebezpecne nativni aplikace nebo nejake HTML5, coz je fakt shit.
Sympaticke je, ze neudelali tu skolackou chybu a prostredi (patrne klon unity?) bezi nativne v OS (jako u applu nebo MS) a ne nejake javove nesmysly. Mene sympaticke je, ze jde vlastne o vizualni klon iOSu, takze je to takove detske (ale ne vylozene osklive jak treba u androidu).
Prijde mi to jako takovy telefon pro geeky a podle me se rozsiri stejne jako ubuntu, cili vubec.
Ale jako zatvrzely windowsak se nemuzu rozhodnout, jestli bych to uvazoval vymenit za svuj WP nebo ne:) Kdyby to melo kvalitni a bezpecne API a dostatek aplikaci s tim, ze si clovek muze delat jednoduse nativni sve vlastni, mozna i jako clovek, co rad do veci rype, tak bych to mozna i zkusil. Otazka co prinese WP8.1:) Kazdopadne ubuntu phone slibujou "uz pristi rok" aspon dva roky:) Takze je celkem mozne, ze to bude jako s tim "uz pristi rok Linux prorazi":o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O bezpecnost bych se v pripade Ubuntu Touch nebal, bude to urcite na standardni linuxove bazi, kdy nemas sanci jak infiltrovat system, protoze mas vsude, krome sve domovske slozky prava jen pro cteni. Nativni aplikace maji oproti tem, ktere behaji pod virtualnim strojem (vsechno na Androidu) jen vyhody. Na druhou stranu, pokud se Ubuntu podari rozchodit pod nejakym klonem Dalviku, androidi aplikace, tak muze byt do zacatku problem s nedostaktem aplikaci vyresen.
---
Jako zasadni pro rychle rozsireni vidim ale jinou vec, jestli a kolik bude treba za ten system platit. iOS a WP jsou docela drahe OS, no Android je zadarmo jen jako, protoze fakticky se tam odvadi docela hodne na licencnich poplatcich. Otazka teda je kolik se bude platit za Ubuntu Touch, za Tizen a v clanku nezminemem Jolla OS, protoze to muze prinest zajem mezi vyrobci, ktery se pak jiste promitne i v uzivatelich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To na oficialne nejzavirovanejsim OS sveta - Androidu - take. Pokud tedy jako mnoho uzivatelu telefon nerootnes......

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Root-nutim sa android odviruje? To su mi veci.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.