CDR.cz - Vybráno z IT

Dva operační systémy v zařízeních s Androidem: Vývojáři pokročili s Linuxem Ubuntu Touch OS

Ubuntu-for-Android-445x250
Další z nadějných operačních systémů pokročil ve svém vývoji a poměrně brzy by tak mohl začít „parazitovat“ na Androidu. Fungovat bez něj totiž zatím nemůže. Co byste však řekli na dual boot Ubuntu Touch OS a Google Android?

Vývojáři pracující na mobilní odnoži operačního systému Ubuntu Linux vydali první z vývojových verzí, která nemusí nejprve načítat Android, aby mohla být spuštěna. Doposud vše fungovalo tak, že byl při spouštění tabletu či smartphonu načten CyanogenMod, tedy Android, za nímž stojí nemalá komunita. Místo úplného spuštění do uživatelského rozhraní však po chvíli došlo k načtení a spuštění Ubuntu Linuxu s optimalizací pro dotyková rozhraní.

Psali jsme o Ubuntu pro mobilní zařízení:

n7-ubuntu

Nexus 7 s běžícím Ubuntu Touch

Od začátku července se všechna budoucí vydaná sestavení takovému procesu vyhnou a boot tím přijde o svou „zastávku“ v nejrozšířenějším mobilním operačním systému současnosti. To však neznamená, že rozhraní Ubuntu Touch již Android ke svému běhu nepotřebuje. Stále jej vyžaduje pro komunikaci a spolupráci s hardwarem uvnitř zařízení.

Ubuntu Phone OS - prostředí

V budoucnu se Touch od systému Googlu sice pravděpodobně odkloní ještě více, ale nyní je Android běžící na pozadí pro vývojáře snadnou cestou, jak kontrolovat komunikaci mezi vlastním OS a hardwarem. Kromě zmíněné komunikace by mohlo být při současném stavu relativně snadné umožnit na Ubuntu spouštět Android aplikace. Jak se ale podle posledních prohlášení zdá, společnost Canonical více věří vývoji softwaru přímo pro Ubuntu Touch.

ubuntu-tablet

Práce vývojářů je nyní zaměřena na přeměnu Ubuntu v plně funkční mobilní operační systém, který bude moci pohánět tablety a smartphony. Jak jsme si říkali při detailnějším představení mobilní verze oblíbeného Linuxu, postupně přibývají i funkce pro připojování k doku, případně pro připojení vstupních zařízení v podobě myši a klávesnice. Vize vývojářů zahrnuje např. snadnou přeměnu mobilního zařízení v plnohodnotný počítač poté, co jej připojíme k monitoru.

ubuntu_pro_adndroid

Aktuální vývojové image systému jsou dostupné pro poslední modely z řady Google Nexus, včetně Samsung Galaxy Nexus, Google Nexus 4, 7 a 10. Vývojáři Ubuntu plánují v brzké době přijít s instrukcemi, které umožní vývojářům třetích stran portovat systém i na další zařízení. Zanedlouho se tak možná dočkáme dalšího zajímavého hráče, který se bude snažit získat svůj podíl na trhu. Minimálně jako druhý systém při dual bootu s Androidem se zdá být zajímavou volbou.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dva operační systémy v zařízeních s Androidem: Vývojáři pokročili s Linuxem Ubuntu Touch OS

Neděle, 7 Červenec 2013 - 22:51 | Izak | No on nebezi na androidu ;-)) a nikdy nebude mit...
Sobota, 6 Červenec 2013 - 13:40 | japkoslav | Nepujde čistě náhodou na Ubuntu Touch spustit...
Sobota, 6 Červenec 2013 - 02:30 | RedMaX | Muj nazor - nesmysl. Kdo bude bootovat dva OS na...
Pátek, 5 Červenec 2013 - 12:59 | japkoslav | Přesně takto bych si představoval šanci...

Zobrazit diskusi