CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Nad ruskou přepadovou stíhačkou Mig-41 se stále vznáší plno otazníků

Tak vždycky si ho můžou po vzoru Íránu alespoň postavit z překližky a někde vystavit ... na to ještě finance seženou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Před jakou dobou byl představen prototyp Su-57? Dodnes nemají sériové provedení: poslední zprávy hovoří o předělávání celé vztlakové mechanizace.

To, že by v roce 25 vzlétl Mig-41 a v za pět let byl v produkci je čirá utopie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se týká přechodu od hydraulických agregátů ovládajících řídíc plochy na lehčí a spolehlivější elektromechanické. Vnější podoby, nebo nějaké revize konstrukce se to nedotkne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vnější podoby???? Letadlo jaksi nelítá na to, jak vypadá.

A že se to nedotkne revize konstrukce? Kompletní předělávka mechanizace? Jako jo, jeslti myslíš, že nebudou předělávat v křídle nosník, tak samozřejmě jo. Jinak je to ovšem takový zásah do letadla, že bude muset projít (nebo teda, alespoň pokud budou dodržovat pravidla) komplet znovu celýma zkouškama.

"na lehčí a spolehlivější elektromechanické."
No, hydraulika se montuje do letadel desítky let, na ni nic nespolehlivého není...pokud se umí udělat. A naopak, pokud nemají s těmi elektromechanickými zkušenosti, tak bych si o jejich "spolehlivosti" nebyl tak jistý. Každá nová technologie má mouchy, než se vychytá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Letadlo jaksi nelítá na to, jak vypadá."

Neříká se tomuhle náhodou "aerodynamika"? ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S hodně přivřenejma očima by se to dalo nazvat částí aerodynamiky letadla. Ale to nic nemění na tom, že když takto podstatně hrábneš do vztlakové mechanizace, tak musíš dělat celé letové zkoušky znova.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak hydraulicka je jednodussi a bude spolehlivejsi nez elektricky serva o tom neni debat, ale serva budou mozna umet rychlejsi reakce a budou lehci. Hydraulicke cerpadlo bude jiste aspon zdvojene prehodi ventily a pri poruse cerpadla jedou na druhy, jdyz se neco pokazi na servu muze se max zkusit katapultovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepůjde o kosmický letoun, bude to letoun který bude schopen zasahovat cíle v kosmickém prostoru, ale to neznamená že tam bude létat, nebo že bude mít dostup 35 kilometrů. Nedávno se objevily informace že MiG-31 dostal do výzbroje novou řízenou střelu schopnou zasahovat družice. To samé se očekává od nástupce.
Ta malůvka rozšlápnutého MiGu-21 která se všude objevuje jako MiG-41 je absolutní nesmysl. PAK-DP bude zcela určitě dvoumotorový. Tak malý průřez vstupu vzduchu by neuživil ani jeden motor, nehledě na velice malou plochu pro umístění radiolokátoru...
Ale že se nakonec nějaký nástupce MiGu-31 nakonec objeví je více než pravděpodobné. Pro Rusko je existence dálkového přepadového letounu strategickou záležitostí, dokonce důležitější než Su-57.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Su-35 může zastat práci Mig-31 vcelku bez problémů. Jistě, bude o něco pomalejší, ale to není nic, co by byl takový problém - stejně u důležitých míst mají letiště.

Vzhledem k tomu, v jakém je Mig teď svrabu (defakto zkrachoval), tak bych byl dosti skeptický, jestli dokážou dotáhnout letadlo. Bez masivních státních injekcí určitě ne, a ta vzhledem ke koronavirové situaci moc nehrozí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

narozdíl od pochybností na to mám odlišný názor - jde o pro stát rozlohy RF přímo strategickou nutnost. Na malá až střední teritoria postačí i letoun typu F-35/SU-35S, ale na rychlou dopravu na "sibiřské" vzdálenosti už je třeba jiná liga. Nejde o nějaké dokazování že na to mají, ale o důležitý nástroj odstrašení a v tomto kontextu až na úrovni taktických JZ.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1) Mig-31 je buďto rychlý, nebo má dolet. Nikoli obojí.

2) A nástroj odstrašení? Od čeho prosím? Srovnání s JZ je úplně mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vývoj stojí prachy. Vzhledem k tomu že ekonomika ruska je tak někde mezi španělskem a itálií a navíc ropa šla v posledních x letech dolů, tak se není co divit že vývoj nejde vpřed raketovým tempem..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.