CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Náhražka burgeru ze Silicon Valley na bázi molekuly hem dostala schválení od FDA

".... tak dobrej burger jsem už dlouho nejed. No a vidíš tady někde krávy ?"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je až neuvěřitelné, jak je tenhle film nadčasový.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejen neuvěřitelné. Je velmi znepokojující, jak čím je ten film starší, tím je pravdivější.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

JISTĚ, přesně tak jsem to myslel. Jen doufám, že 3 mušličky se jim nepovedou ... :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Buď dobrý WIFTe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím a pozdravuji :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Keď sa americká firma začne oháňať ekológiou alebo dokonca znížením skleníkových plynov treba sa mať na pozore.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Som za. Vidím v tom menšie ohrozenie ako mať burger s mäsa s dobytka dopovaného antibiotikami a hormónmi, kde okrem mäsa je i množstvo separátu. Tento burger by bol čistý, jeho kvalita a nezávadnosť by sa dala výrazne lepšie kontrolovať a nech je ako chce, bielkoviny sa i tak rozkladajú v trávení.

Potravinové doplnky, tzv. extrakty ľudia bežne konzumujú. Nie je to nič iné, ako len vyextrahované nejaké molekuly.

To sa ani nespomína, že koľkému utrpeniu to zabráni a umožní to nasýtiť i chudobných. Moderné bitúnky ako máme v EÚ nie sú bežné, v Ázií zabíjajú dobytok sekerami, viď. nedávny prípad keď Austrália zakázala vývoz živého dobytku do Vietnamu, hovädzie je pre nich drahé, plundrujú prírodu, pojedajú aj ohrozené druhy.
Tento burger by ich nasýtil a ja by som ho tiež rád vyskúšal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesuhlasim s tebou. Najlepsie pre cloveka je jest potravyny vypestovane / dochovane co najklasickejsim sposobom. predsa len sme sa vyvyjaly z urcitymi moznostami tisice rokov. Nic zdravsie pre nas nie je. A ako znizit negativny vplyv na zivotne prostredie? V prvom rade neplytvat!!! Keby potravynovy odpad z USA bol prerozdeleny tak nejedna africka krajina nasiti svojich ludi. Dnesna doba ma zaujimavy paradox. V castiach blahobytu sa neskutocne plytva zdrojmi ktore su nedostatkove kusok vedla. Radsej sa znici vyhodi ako trosku uskromni.

Pokial takyto burger jedia ludia co zo zdravotnych dovodou maso nemozu tak mi to pride rozumne. No ked vegetariani zhanaju nemaso co chuti ako maso, tak je to uplna blbost. Ked mu chuti maso tak nech ho je ak nie, tak mu nechyba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tepelně upravované potraviny jsou z hlediska evoluce relativně nový vynález. Ale díky tomu, že jsme je začali jíst, tak jsme se pravděpodobně dostali tam, kde teď jsme. Změna nemusí být vždy k horšímu. Navíc, potraviny se mění neustále, i ty tzv. klasické. Pšenice před sto lety vypadala dost jinak, o rajčatech nemluvě a dalo by se pokračovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1. člověk je ze své podstaty všežravec a potřebuje prostě pro přirozený vývoj a život jak živočišnou tak rostlinnou stravu, takže tvrzení, že tenhle burger je čistší, zdravější a já nevim co je nesmysl.
2. naco vegetarián potřebuje chuť masa ? Tohle je čirej masochismus !
3. Nemyslete si že se tím nakrmí nějaká hromada chudých (ano v PR brožurkách se toto zmiňuje u ledasčeho) to ani náhodou, ta hromada o které píšete se nejdřív musí naučit si na tenhle "zázrak" vydělat a pak přestanou plundrovat i tu přírodu - to se ovšem v dnešním světě nenosí. Lidé z těhle krajin by měli začít zejména u své "rozmnožovací a pracovní" kultury a potom jim MY nebudeme muset vymejšlet náhražky za maso.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nějak nechápu proč by měl vegetarián prahnout po chuti masa? Nejsem vegetarián, nemám nic proti vegetariánům ani proti vegetariánské stravě. Když si dávám vegetariánské jídlo, nečekám chuť masa. Když chci chuť masa, dám si maso. Budu-li vegetarián, nebudu chtít chuť masa.
Aby vegetariánské jídlo chutnalo po mase mi přijde hodně bizarní požadavek...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Presne ako pises. Dnes je nalepka vegetarian velmi moderna. No vzdat sa chuti vynikajuceho maska sa vacsine nechce, ale chce byt cool. je to banda pokrytcov.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stoprocentní souhlas. A to jsem posledních několik let spíš vegetarián, byť maso mi neva a můžu ho jíst, nemám s ním problém, jen ho prostě cíleně nevyhledávám, spíš naopak vyhledávám dobrý vegetariánský věci (což je u nás pořád ještě problém, ale už se to významně lepší).

Vyloženě se mi dělá husí kůže i na patě, když někdo dělá vegetariánské nebo veganské jídlo jako nějakou masovou imitaci. Sojové párečky, chilli con vege, seitanový plátek, robi ptáčci, sojový guláš a podobné zhůvěřilosti. Beru na milost jen dršťkovku z hlívy, protože tu si člověk nedává kvůli tomu hovězímu žaludku, který sám o sobě nemá kdovíjakou chuť, ale kvůli tomu zbytku, který z toho chuťově dělá to, jak to chutná (ty dršťky nebo hlíva tam fakticky hrajou jen roli plnidla). Ale takový voloviny jako vege burgr a podobný - neříkám, že by to měli zakázat, neb jsem a priori odpůrcem zákazů chránících blbost lidí, ale vůbec bych se zrovna v tomhle případě nezlobil.

Fakt nerozumím tomu, proč bych měl jíst hovězí z umělý hmoty, když si můžu dát hovězí z krávy. Napadají mě dvě věci:

a) Byly na to dotace, takže se na tom někdo dobře napakuje touhle cestou.

a/nebo

b) Vegatariáni ve skutečnosti chtějí jíst maso (třeba proto, že jim to vegetariánský jídlo až tak nechutná, nebo co já vím), jen s tím mají asi nějaký morální problém. Proto ty názvy evokující vegetariánské variace na masové pokrmy. Pokud je b) správně, tak to je snad ještě větší bizár než bod a).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

b/ je spravne. Vela ludi su akoze vegetariani len pre image. Alebo pre klud v rodine lebo im to manzelka nakazala :) Potom so zatatymi zubami chrumu sojove "maso" .
IMHO kazdy nech si kazdy konzumuje co mu chuti. Hlavne v primeranych mnozstvach aby zbytocne nepriberal a nemusel to potom zhadzovat.
Inak take umelo vypestovane maso by mohlo byt solidnou nahradou pri dlhodobych vesmirnych letoch.v stiesnenych priestoroch je jednoduchsie pestovat jedlo v "skumavke" ako chovat kravy. Dochutit korenim sa da vsetko a v zaludku sa to stejne rozlozi na zakladne ziviny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi to tak bude. Od tý doby, co omezuju maso, tak jsem se mnohému ve světě gastronomie naučil. A jedna z těch věcí jsou opravdu ty „vegetariánské jako-masové pokrmy“. Nesnáším jejich existenci.

Dal bych si něco, co bude reálně bezmasé (ne nutně úplně veganské), nebude to maso ani připomínat a bude to dobře chutnat a člověk se z toho dobře nají, ale nepřežere. Takhle si nějak představuju racionálně smýšlejícího vegetariána. Je jich pomikru. Běžnej vegetarián je vegetariánem, protože je to in a cool nebo protože si myslí, že tím pomáhá zvířátkům neumírat - a pak shání masový náhražky, protože to prostě bez masa chutná … blbě, no, jako bez masa. Bohužel bývá pořád ještě blbým „standardem“, že bezmasý jídlo chutná obvykle blbě, protože ho málokde umějí dobře a chutně vytvořit.

Naštěstí jsou místa, kde už to umí - a tam chodím já. A rozhodně se tam nedělají sojové párky a jiné nesmysly. Ano, udělají vám tam třeba carpaccio z červené řepy, ale s klasickým carpacciem to má společného jen ty tenké plátky a tedy lehce design. Chuťově je to úplně něco jiného a stejně jako klasické carpaccio je i tohle řepové velká mňamka. Akorát jsou si ty pokrmy asi tak příbuzné jako grafická a SCSI karta.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Někteří lidé prostě mají určitý odpor k otroctví, týrání, zabíjení nevinných a podobným věcem. Ostatním se to sice může zdát bizarní, ale na věci to nic nemění.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, no, někteří lidé jsou natolik přírodní typy, že si vůbec neuvědomují, že příroda prostě funguje stylem „silnější pes mrdá“.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A příroda s tím má společného co?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V přírodě není úplně běžné, že se živý tvor bude zabývat moralitou toho, co dělá, zejména pokud jde o využívání ostatních tvorů ku vlastnímu prospěchu. Proto se může postoj některých lidí nezabíjet zvířata kvůli jídlu zdát té zbylé většině lidí celkem oprávněně bizarní, zejména pak v situaci, kdy si lidé s takovým postojem uvědomí, že jim vlastně to maso chutná, a dělají vše proto, aby si ho vyrobili „z umělé hmoty“. Logicky se totiž muselo dospět k tomu, jak maso chutná, zabitím jiného tvora, jinak by tyhle pokusy vůbec nevznikly.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zvířata nemají obvykle moc na výběr. Člověk ale získal takovou moc, že na výběr má. Srovnávat tyhle dvě věci moc nejde. Pokud někdo může cokoli, tak právě nastupuje do popředí otázka, co dělat chce. Jaký je jeho hodnotový žebříček, čemu dává přednost. Maso většině lidí včetně vegetariánů chutná. Jedení masa ale má svou cenu v utrpení, které s sebou nevyhnutelně přináší. Pro někoho je akceptovatelná, pro někoho není.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Člověk ale získal takovou moc, že na výběr má" - tento argument jsem slyšel/četl především ze strany veganů. Do jisté míry je to pravda, ale jít proti přirozené fyziologii lidského organismu v té či oné oblasti je pošetilé. Uvedu jeden příklad, kdy arogance lidkské moci a omylu, že nejlépe víme všechno - gynekologie a porodnictví v naší zemi: nehodlám to rozebírat, ale jeden z produktů je přesvědčení, že císař/urychlení/pumpování opiátů je u zdravého porodu pouze volba rodičky, nádlekdy vem čert. Jsem proti nadprodukci masa, ale jezení masa je pro mnohé znás tím nejlepším.

"Jedení masa ale má svou cenu v utrpení, které s sebou nevyhnutelně přináší." - obecně to není pravda, platí to pouze u doslova průmyslového chovu, který ale není nutný, pouze přináší zisk producentovi masa - tam ten argument platí na sto procent a pokud by se měl takovýto způsob zakázat, osobně s tím nebudu mít problém.
Nicméně pastevectví je důležité pro údržbu krajiny a tato forma chovu byla v podstatě zlikvidovaná(momentálně máme ovečky na dotacích, ale tento pokřivený model je na p r d). Na lov je třeba mít větší plochu lesů a méně lidí :) (v jihoameriském pralese dodnes žijou indiáni, kteří jsou na úrovni lovců a sběračů, jí vše co jim příroda poskytne - i to maso a také mohou být sežráni a jsou s tím smířeni)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, a i ten člověk se to utrpení zvířat při jejich zabíjení snaží povětšinou minimalizovat (aspoň v civilizovaných kulturách). Tak jako tak má určité zvyky, např. u nás není úplně obvyklé jíst psí maso, jinde by zase nesnědli králíka a ručníkáři zase (tvrdí, že) nejí prasata.
Krom toho tuhle jsem četl, že vědci změřili (já vím, vědci… ;), co se děje třeba v paprice nebo rajčeti, když se krájí. Prý vnitřně řvou úplně stejně, jako když se řeže do zvířete. Takže s tím utrpením si tak jako tak nevyberete.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Potravní řetězec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"stejná verze atomu" Cože? Jak hluboko ještě tenhle server klesne?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim s tím, ze imitace masa u vegetarianskych jídel je bizar. Nesouhlasim s užitím v chudých zemích. Pokud mate paměť, asi víte, ze tyhle potraviny se prodávají v USA i Evropě. Viz hovězí, drubezi, rajčata, okurky, papriky, másla, oleje. Jen vepřové je prozatím z obliga.
Pokud chteji nižší emise, je nacase snížit výrobu ropných produktů (plast, pryž, barviva), plundrování lesů a podporovat množení lidi, kteří mají vyšší emise jak ta kráva. Myslet si ze snížení množství krav sníží emisní stopu, je jako tvrdit ze nafta zabíjí důchodce. Imho masny průmysl nepřestane, jen se zvýší odpad z potravin.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nižší emise ale čeho. Třeba pokud zvýším podíl c02 v atmosféře podpořím zase růst rostlin, které ho začnou "spotřebovávat"... Problém je spíš s metanem ale ten se dá zase fajn spalovat..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A je to raw?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A není to fuk? Jediný pořádný RAW jídlo je přece tohle... https://www.youtube.com/watch?v=0MpL1KfYEJg

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"de váže kyslík z plic a putuje s ním po našem krevním oběhu"
Tak už jen čekám až se ukáže, že nejlevnější je jeho získávání z lidské krve...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo,ale pokud chcou vegetariani aby se nezabijela zvirata pro potravu ? Tak k cemu je potom pozemek o nekolika hektarech kde jsou ted pasouci se kravy nebo cokoliv jinyho. Tak ty pozemky uvolnime pro kukurici a hrasek a nevim co. Vsechny kravy zabijeme aby nam tam zbytecne nezraly urodu. Prasata. Co s nima kdyz je nebudeme chovat na jidlo. Jsou zbytecny protoze sezerou daleko vic nez clovek. Vybijeme vsechny prasata. Takze kdyz ty zvirata nebudeme jist, co s nima ? Nechame je ve volny prirode a kdyz se premnozi, stejne je budou myslivci regulovat a zabijet a asi zakopavat do zeme nebo palit ne ? Ja fakt jako nechapu proc nejist zvirata.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.