CDR.cz - Vybráno z IT

Náhražka burgeru ze Silicon Valley na bázi molekuly hem dostala schválení od FDA

Společnost Impossible Foods, která vyrábí Impossible Burger za pomoci molekuly Hem dodávající jídlu chuť pravého hovězího i s krví, v nedávné době dostala povolení od FDA (Food and Drug Administration), aby tento produkt označila za bezpečný ke konzumaci.

Dostat v restauraci takový hamburger, který je veggie, ale chutná jako by byl ze skutečného masa je možná sen ne jednoho vegetariána. Je nutné si položit jednu základní otázku, a to, co dělá maso masem? Podle Impossible Foods, tvůrce Impossible Burgeru, je to vše o molekule nazývané hem. Vše co je maso – chuť, krvavá struktura, vůně i chuť, za vše prý může tato molekula.

Tuto molekulu máme dokonce i v lidském těle, kde váže kyslík z plic a putuje s ním po našem krevním oběhu. Částečně se podílí i na krásně rudém zbarvení krve. To vše je podle Impossible Foods přesně to, co dělá každý hamburger neodolatelný.

Zajímavé je, že stejná verze atomu může být nalezena i v kořenové části sóji. Proto Impossible Foods odebírá z této části DNA a přidává ji do vlastních geneticky upravených kvasinek, které pak společně fermentují a vyprodukují tzv. sójový hemoglobin obsahující Hem molekulu. Následně jsou do tohoto produktu přidány i další náhražky masa, jako je pšeničný protein, bramborový protein a sójový protein. Tím dojde k vytvoření podoby i konzistence mletého hovězího masa, které dokonce obsahuje i stopy podobné krvi.

Společnost uvedla, že produkce jejich Burgeru stojí o 75 % méně vody, 87 % méně skleníkových plynů a 95 % méně půdy než produkce z klasického hovězího masa. Cílem je celkové snížení vlivu masového průmyslu na životní prostředí.

Někteří ekologové se obávají zahrnutí dalších geneticky modifikovaných potravin do našeho jídelníčku. Společnost je však údajně ujišťuje, že se jedná o nezávadnou potravinu a jako důkaz nezávadnosti předložila i rozsáhlé testování na zvířatech a potkanech. To přimělo organizaci Food and Drug Administration (FDA), aby schválila tento produkt jako bezpečný ke konzumaci.

Diskuse ke článku Náhražka burgeru ze Silicon Valley na bázi molekuly hem dostala schválení od FDA

Úterý, 27 Listopad 2018 - 17:59 | GeorgeZeman | No jo,ale pokud chcou vegetariani aby se...
Pondělí, 30 Červenec 2018 - 11:13 | WIFT | No, a i ten člověk se to utrpení zvířat při...
Pátek, 27 Červenec 2018 - 19:30 | DRK | Nižší emise ale čeho. Třeba pokud zvýším podíl...
Pátek, 27 Červenec 2018 - 19:28 | DRK | "de váže kyslík z plic a putuje s ním po...
Pátek, 27 Červenec 2018 - 17:57 | David Ježek | A není to fuk? Jediný pořádný RAW jídlo je přece...
Pátek, 27 Červenec 2018 - 16:17 | magnezar | "Člověk ale získal takovou moc, že na výběr...
Pátek, 27 Červenec 2018 - 15:06 | Antonín Lejsek | Zvířata nemají obvykle moc na výběr. Člověk ale...
Pátek, 27 Červenec 2018 - 14:41 | lyon | Potravní řetězec.
Pátek, 27 Červenec 2018 - 12:50 | WIFT | V přírodě není úplně běžné, že se živý tvor bude...
Pátek, 27 Červenec 2018 - 08:56 | DrStr | A je to raw?

Zobrazit diskusi