CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k NASA nebyla schopna ochránit Českou republiku před dopadem asteroidu

Taky nikdo nečeká, že NASA bez vojenských prostředků ochrání nějakej prdelákov ve střední Evropě proti kosmickejm šutrákům. Toho jsou aktuálně schopni pouze Rusáci se svými 25 megatunovými Satany/Sarmaty.

I když pochybuji, že po aktuálním vyhlášení stavu nepřátelství ze strany proamerických poskoků v české politické scéně, by se vůbec snažili. Nejspíše by nějakej úřední šiml způsobil, že by okno pro sestřel "nechtěně" propásli :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Opět cpeš tu svou rusáckou propagandu všude, poskoku? Navíc nevíš, která bije. Jaderná zbraň se k tomuhle zrovna moc použít nedá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aneb kdyz uz na tebe leti asteroid, proc si z nej jeste pred dopadem nevyrobit radioaktivni asteroid.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hnido, co takhle se rozepsat. Rád si počtu americké kyselé hrozny, proč atomovky nee. ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Protože fyzika, hrozne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No s ohledem na to, že o fyzice nevíš ni a to ani na úrovni MŠ, tak to fyzikou nebude. Lišáku ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Toho jsou aktuálně schopni pouze Rusáci se svými 25 megatunovými Satany/Sarmaty."

Jako že nás s nimi zabijí dříve, než nás zabije ten asteroid? Protože suborbitální balistické střely s inerciálním řízením na předdefinované pozemní cíle tak nějak nejsou schopny likvidovat asteroidy v meziplanetárním prostoru.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Víš o tom pindu tvojí mámy. Proč máš nutkání o tom tedy plkat?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Určitě o tom vím více než vy, soudě podle vašich "ynteligentních" komentářů na toto a podobná témata, pane "Centaur V nebude mít ocelové balonové nádrže". :-D :-p

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevíš o tom nic. Tečka ty nulo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Neblábol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Lidstvo má vlastně čtyři teoretické možnosti, jak se s asteroidem zkusit vypořádat. Buď za pomocí gravitačního traktoru, kinetických impaktorů, jaderných zbraní nebo laserových děl." - no to je teorie z říše sci-fi. Gravitační traktor komplet, kinetické impaktory a jaderné zbraně tak z 99%, protože trefit se do něčeho, co letí několikrát rychleji, než dokážeme my, není vůbec jednoduché, takže zbývají v podstatě jenom laserová děla a ty zatím s patřičným výkonem a dlouhou výdrží neumíme. Sečteno podtrženo, pokud sem něco takového poletí, můžeme se v podstatě jenom kochat tím divadlem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Gravitační traktor" je naprostá blbost.
Kinetické impakty jsou blbost pro cokoliv většího nežli autobus.
Lasery jsou blbost v krátkodobém horizontu vývoje.
Atomovky jsou jediné použitelné, s tím, že vyjma Satanů nám chybí vojenské rakety dopravit je k cíli včas. Jediné improvizace připadají v úvahu na raketě Proton a jedné z variant bloku-D, který jako jediný má dostatečně dlouhou dobu chodu, aby mohl být použit ve vyšších EO nebo dokonce BEO. Američané takové bloky nemají. Jejich meziplanetární mise fungují na principu silného prvotního impulsu ihned po startu - Centaur, a následné korekce samotnou sondou, na jejíž výrobu prostě není v tomto scénáři čas.
Ovšem spolehlivost protonu je dost nízká, na to aby se na ni postavil úspěch mise a navíc Rusové obvykle nemají žádnou v rezervě. I když nyní shodou okolností mají (plánovaný start na červenec).

Takže zase jsme u Satanů, co ho budou z boku klepat svými 25 megatunkami ve výškách od cca 40000 km až po nízkou LEO. Na což budou mít cca hodinové okno.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

gravitačního traktoru - lol, to bysme museli vynést k asteroidu něco hmotnější než asteroid
kinetických impaktorů - rozstřílet to projektily je dobrá varianta, ale těžké bude se trefit
jaderné zbraně - ve vesmíru není vzduch, není tam tlaková vlna + není tam ani pevný bod od čeho to odtlačit. Jedině vymyslet "samozavrtávací" atomovku (projekt, raketa, vozítko, přistát, vrtat, vybouchnout - to bysme nestihli)
laserových děl - lol, záleželo by na složení, ale do kamene by to maxímálně vypálilo smajlík

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krátery z jaderných testů vzduch ani tlaková vlna nevytvořily. Ty udělal výbuch samotný kombinací tepelného záření a plazmy vytvořené z fragmentů bomby. Už pouhá detonace na povrchu předá polovinu energie výbuchu, která v případě myslitelných atomovek je cca 10 megatun, což na uvažované šutráky stačí.
Lasery fungují na principu odparu povrchových vrstev a tím vznikne hnací impuls, který asteroid odkloní. Problém je, že prostě my tak silné a trvalé lasery neumíme. Ale teoreticky to není takový nesmysl, jako třebas ty impaktory nebo dokonce gravitační traktor.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Gravitacni traktor nemusi byt hmotnejsi nez asteroid - i kilo kus zeleza pusobi gravitacne na vse ve svem okoli .... a pokud vime o asteroidu roky dopredu i malicka sila pusobici delsi dobu (mesice, roky) odkloni asteroid dostatecne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aby ten traktor ale fungoval, přesto musí mít sonda dostatečnou hmotnost, protože tah, který bude schopna předat gravitační interakcí, bude lineárně záviset na její hmotnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevíme roky dopředu. Nejsme schopni k tomu dopravit nic, co by mohlo fungovat jako gravitační traktor, protože neumíme takové rychlosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale my už "samozavrtávací atomovky" máme, viz třeba B61 Mod 11. Není zapotřebí žádné vrtací vozítko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak chceš přistát na něčem, co letí 5x rychleji. Nebo ještě jinak. Tvoje přistávací rychlost bude cca 15km/s. Tak to chci vidět, jak přistaneš. To bude vrtat luxusní díru rovnou během přistání :-))) Pokud se trefíme, o čemž silně pochybuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by vzájemná rychlost byla kolem 15 km/s, pak není ani třeba přistávat. Pokud se ze sondy vypustí "vláček" cubesatů, co před ní poletí ve vhodné formaci, tak se díra dá vyvrtat jejich postupným nárazem do jednoho místa. Detonace se pak dá časovat tak, aby k ní došlo uvnitř díry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reálně stačí dva telefonáty, jeden NASA, druhý Willisovi. Problem solved.
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže NASA už raketoplány poslala do důchodu, Mir na dotankování už taky není a kde sehnat Lva Andropova??!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Navrhuji vynést na oběžnou dráhu Země "ježky" - husté pevné předměty - jako síť zátarasů.
- Kometa do toho vletí a rozfláká se o to.
- Projektil nemusí mít rychlost, protože kometa má rychlost ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak velké ježky si představuješ? Protože to je stjená blbost jako ty impaktory.

Tvá úvaha je identická s úvahou, že když pošleme autu do cesty dostatek much, tak ho rozflákají. Ve skutečnosti ho maximálně zbrzdí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moucha se roplácne(měkká), ale i malý kamínek může přední sklo prasknout, protože je tvrdý.
- Beru to jako vystřelený náboj proti autu. Jen náboj by stál a auto(kometa) letělo.

Ježky nemusí být velké, ale těžké, špičaté a pevné... Něco jako wolframové jehly ve velikosti rakety. Natočené směrem příletu asteroidu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neudělají nic, stejně jako ty mouchy nebo kamínky. Rozrušíš povrch, ale ten se stále bude držet s jádrem komety nebo asteroidu. Pokud chceš šurtrák roztrhat, je nutné do něj vrážet hmotnými objekty, aby dost materiálu vystřelilo mimo osu letu. A to se dostáváme k těm impaktorům. To co umíme do vesmíru vynést je strašně lehké ve srovnání s hmotností asteroidu o poloměru 250 metrů. Ten totiž může vážit klidně i přes přes 200 miliónů tun. My proti tomu umíme poslat nahoru, za BEO, v krátkém intervalu řádově tuny. Ne více.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moja predstava o gravitačnom traktore: https://ctrlv.link/XQMO

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V Českých Budějovicích by chtěl žít každý.
Oh, wait…

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

V Českých Budějovicích by chtěl přežít každý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.