CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k NASA vyšle na Mars helikoptéru, bude zkoumat terén. Obavy má z řídké atmosféry

Asi by stálo i za zmíňku že dron vydrží ve vzduchu asi 2 minuty...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A že ve vakuu určitě netestovali její letecké schopnosti. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ona tam nějaká atmosféra je jen veelice řídká minimálně 100x řidší než na zemi. V podstatě je to jako by chtěli lítat s vrtulovým dronem na zemi ve výšce 30km....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jste zkoušel ze to nejde? S rozumným poloměrem rotoru na váhu stroje v tom nevidím problém.
De facto i ve 30 km by mohla být klasická helikoptéra mít elektricky pohon a větší hlavni rotor. Spis je otázka jak ji tam pres vítr v 8 km dostat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je právě problém. Protože větší rotor vyžaduje větší hmotnost, větší hmotnost vyžaduje silnější motor. Elektrický motor vyžaduje tím pádem i silnější baterii čím opět stoupá hmotnost.
Vrtulníky obecně mají spoustu omezení a zdaleka nejsou ideální.
Podle mě by pro Mars byl daleko lepším strojem letoun s měnitelnou geometrií stylem vysouvacího křídla. Při startu menší odpor a pak dostatečně velké křídlo pro případné plachtění.
Protože velikost vrtule je prakticky identická s velikostí křídel toho letadla, jen těch vrtulí je víc a dost špatně se dá změnit jejich délka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono ale nejde o váhu. Dnešní 8m rotory unesou pres 5t. Problém je ve spalovacím motoru který potřebuje přívod vzduchu o určité hmotnosti a toho se narůstající výškou nedostává. Pokud tam bude pohánět elektromotor, tomuto se vyhnou. Spis je otázka jak dlouho to tam bude litat protože všechno to harampadi tam chciplo na silnou radiaci. I když uznavam, ta radiace tam není tak velká. Zatím co na Marsu operují několik měsíců, ve fukusime umřeli za par hodin...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no netrdily nám před "pár lety" že mars nemá skoro žadnou atmosféru ? a hele najednou ji má jen řidkou :)
navíc podle jméne manažera celého projektu to vypadá na "indku ?" takže tomu projektu moc nedávám max dva pokusy šmitec ale mužu se plést :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mars mel odjakziva atmosferu a nevzpominam si, ze by nekdo seriozne tvrdil, ze nema.

Ale lidska pamet je zradna .... nemyslel jte tim, ze Mars nema dychatelnou atmosferu? To je a byla vzdy pravda, ale to dronu jaksi nevadi :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo vadí ona je prostě moc řídká, jaká vrtule by musel mít dron co zvládne létat ve výšce 30km?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no už nevím kde se to psalo že mars nemá skoro žadnou atmosféry ale mám takový dojem že to byl před par lety 30 / 40 +- ofiko nazor ale jist si nejsem

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl by praktičtější balón - nebo ještě lépe vzducholoď. Mohlo by to létat týdny - možná klidně roky než by to rozcupovalo počasí. Energetické nároky minimální. Vrtulník mi tedy nepřijde jako dobrý nápad. Atmosféra jako v 30km na Zemi. Kolik Vrtulových strojů má na Zemi dostup 30 Km. Aha žádný. Kolik balónů? Každý meteorologický balon za pár korun.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl oni jsou tam dost drastické rozdíl tlaku v té řídké atmosféře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.