CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Tímto nahradíme tanky! Nechybí průhledový displej známý z kokpitů stíhaček

Netvrdím, že takové vozidlo nemá smysl, to jistě má, ideální třeba pro průzkum ale tank nemůže nahradit, ať už se bavíme o jistě slabší palebné síle, ochraně pěchoty a v neposlední řadě i psychologickém efektu, když se na vás valí hromada tun smrtonosné oceli.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ono se to s tim nahrazovanim nesmi prehanet, stihacka taky nenahradi tank ale o jeji uzitecnosti nikdo nepochybuje.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Toto bude na ozaj specificke pouzitie rychleho prieskumu. Napr na navadzanie letecke/delostreleckej podpory. Nahradenie okien kamerami a displaymi ? To bude chciet fakt solidnu ochranu proti ruseniu.
Pre nepriatela nebude nejaky extra problem oslepit senzory. Proti visualu dym ,proti IR poriadny ohnicek :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proti rychle manevrovatelnosti nastoupi obycejne vykopane jamy co se zakryji. Mrstne vozitko s vahou pulky tanku zapadne a pak uz neni problem tento zazrak moderni techniky sejmout "raketometem z velbloudiho hrbetu".

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A jak přesně je jednodušší "rušit" kamery než oči? Jinak ohýnek vám moc nepomůže, pokud ty IR kamery budou mít na karuselu něco jako představitelný pásmový filtr. To už spíš právě taky dým: přeci právě proto se používá bílý fosfor, který při hoření vytváří ze vzdušné vlhkosti kapénky té správné velikosti k rozptýlení jak viditelného, tak infračerveného světla.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

a další bude Mako z prvního Mass Effectu? :)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Chci videt, ja se ta sranda vyhyva rizene protitankove strele. A ty klouby u kul bodou uzasne nachylna na poskozeni strelbou.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Proč by se musela vyhýbat? Protitankovou řízenou střelu relativně snadno sejmete aktivní obranou (kanistrovou náloží); řízené střely jsou koneckonců docela křehké. Tím se dá sejmout prakticky všechno kromě kinetických projektilů (APDS), a přitom to neváží třicet tun.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No hlavně není potřeba drahé rakety, či velké ráže, když to rozfláká kulomet, či rychlopalný kanon malé ráže...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

No tak s tím kulometem je to podle mě trošku optimistické, a pokud jde o rychlopalné kanóny, tak ty se také montují minimálně na lehká obrněná vozidla, takže to alespoń není situace "drahý kybertank nám rozflákal negramotný čmoud s RPGčkem".

(Na moderním válčišti bych navíc čekal rychlou automatickou protistřelbu, i z blízkých propojených vozidel. Jestli se taková zbraň zmůže na víc než tucet nábojů vypálených mým směrem a ještě není zničená, pak si to asi zasloužím. ;-))

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Z clanku: "na schopnosti vyhnout se zásahu z nepřátelských zbraní".

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Ale ne všechny zbraně jsou řízené střely. :-) Pokud jde o asymetrickou válku v některých částech světa, tak tam typickou high-tech protitankovou zbraní je RPG-7 nebo 9M14. To první je neřízené a to druhé je pomalé. Tam to asi připadá v úvahu. Proti ostatním věcem ale jakékoli lehké vozidlo nutně potřebuje aktivní ochranu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Uplne jsem si vzpomnel na http://duneii.com/images/units/quad.jpg

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.