CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Nebezpečí solárních panelů: Na co si dát pozor, aby vám neshořela střecha?

To je opsané z Blesku? Takových pitomostí už jsem na odborném webu nečetl hodně dlouho. "Solární panely jsou často umisťovány na střechy budov, kde je možné, že se v blízkosti nachází hořlavé materiály, jako jsou suchá tráva, dřevo nebo odpadky." Jako fakt? Na střeše se válí odpadky a tráva??? Nízká životnost baterií: On někdo používá v solárním systému baterky z telefonu? Máte vůbec povědomí o článcích, které se v těch systémech používají? Třeba LFP s 6000 cykly pro pokles kapacity na 80%? A víte, že se kapacita projektuje tak, že k úplnému cyklování vlastně skoro nikdy nedochází? TOhle je taková snůška blbostí, že bych ji čekal v nějakém bulváru, ne tady.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Možná je problém v tom, že děláte stejnou chybu jako např. ti, co považují ODS za pravicovou stranu: považujete tento web za odborný.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ODS nikdy pravicová nebyla, CDR kdysi odborný byl. Ale tohle, to je už nejhorší bulvár, taková snůška pitomostí se jen tak nevidí. Autor zjevně popadne první kravinu, kterou najde a publikuje, nikdo to po něm ani nezkontroluje, protože tohle by žádný editor nepustil a hlavně, že máme další "článek". To už je na úrovni Mix24 a dalších mediálních žump.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už treba len nadpis zmeniť na : ŠOK ŠOK ŠOK! Nebezpečí SOLÁRNICH panelů: Na co si dát POZOR, aby vám NESHOŘELA střecha! :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebude tím že tohle není odborný článek ale spíš skrytá reklama :0)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to dopadá, když si člověk co o dané problematice nic neví nechá vygenerovat negativně vyznívající článek od ChatGPT. Strašný blábol.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jestli si teď neurazil ChatGPT.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Česko hlásí první zatčení kvůli falešným zprávám generovaným přes ChatGPT :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Závěr z článku: neukládat na střechu suchou trávu, dřevo a odpadky. No ještě že jste to napsali...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Článek jsem nečetl. Na žvásty autorů z cdr.cz nemá bohužel můj nedokonalý mozek dostatečnou odolnost. Zkoušel jsem to, ale mozek se odmítá adaptovat. Píše se v článku, že střešní solární panely pokryté trávou, dřevem a odpadky nedávají elektrickou energii? Neopomněli zmínit, že tmavé solární panely se v létě přes den od sluníčka zahřívají a v noci, že ne? A že vlastně v noci elektřinu nevyrábějí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takovou snůšku plytkých nesmyslných žvástů jsem dlouho nečetl. Autor by se měl zabývat tématy se kterými má alespoň nějakou zkušenost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To snad raději ne, bůh ví, co bychom se tu ještě dočetli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1) "může trvat několik dlouhých let, než se dosáhne návratnosti investice"
Návratnost investice v několika letech, tak to je podle mě výborná investice :-)
2) "S postupem času se totiž výkon solárních panelů snižuje a tím klesá i jejich výnosnost."
Podle informací od firem, které dělají FVE od jejich začátků, když teď sundavají skoro 20 let staré panely, tak pořád splňují normu a jejich výkon je nad 90 procent původní hodnoty.
Takže těch 25 let provozu bude určitě naprsot v pohodě.
3) "Solární panely nevypadají hezky"
Viděl jsem loni reportáž z nějaké FV výstavy, kde měli panely barevné, samozřejmě s nížší účinností. Nebo panely, které jsou jsou prakticky průhledné a můžou být součástískleněné fasády moderních budov.
O tom, že existují i jako přímě pokrytí tašek, tu zmínka byla.
4) "Likvidace solárních panelů je nákladná"
Panel je hlavně krycí skleněná vrstva, hliníkové lišty, plast a křemík, není to problém na zpracování.
A i když je třeba za těch 25 let sundáte, tak pořád jich většina bude použitelná a za odvoz si je určitě někdo rád vezme:-)
Navíc zřejmě zas tak těžký nejsou, když se teď dělají 2,4 x 1,2 metru. To je opravdu velká deska a kdyby byla těžká, tak by se to asi nedalo moc montovat :-)
5) "Solární panely se mohou vznítit"
Můžou. Ale pokud má někdo o tohle starost, tak se dá termokamerou snadno zjistit, jestli není nějaký článek vadný a průchozím proudem se neúměrně nezahřívá.
A určitě se pořád zlepšují možnosti vnitřního monitoringu.
Zajímavý je, že tu není ten největší problém, blesky a možnost průboje.
6) "Krátká životnost baterií"
Teď se používají LiFePO4 baterie, které jsou uzpůsobené na velké množství nabíjecích cyklů.
Minimální životnost je u nich 10 let, ale dá se očekávat, že by měli vydržet i 20 let.
Navíc jsou oproti bateriím v elektroautech prakticky nehořlavé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vidím, že tu je spousta odborníků a tak se zeptám kdy se mi vrátí investice do soláru toho nejvýkonějšího možného dát na rodinný dům, když mám roční spotřebu elektřiny 3MWh?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spravna odpoved je “Na zaklade dodanych informaci nelze rozhodnout”

Je potreba to posoudit individualne na zaklade charkteru vasi spotreby v case (prubeh denni spotreby a spotreby po mesicich) vsech energii, ktere nakupujete. Nepredpokladam, ze se vlezete do 3MWh vcetne ohrevu TUV a vytapeni. Musite uvazit rovnez naklady na plyn, drevo, uhli, vasi praci… pak to teprve zacne davat smysl se ptat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Náklady na plyn, dřevo atd sem nepleťte ty nemají nic společného s FV. Já elektřinou netopím a ani neohřívám vodu. Spotřeba je pouze 3MWh tak jak jsem uvedl na elektrospotřebiče v domácnosti a osvětlení.
A zřejmě mi na to nedokážete odpovědět protože ta návratnost není žádná.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro lidi co odmítají používat hlavu to určitě není vhodná investice. Těm co se dokáží smířit s myšlenkou, že slunce zadarmo ohřeje vodu stejně dobře, jako nakupovaný plyn, těm vychází ekonomická návratnost podstatně lépe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže odpověď žádná, možná by jste mi mohl dát, alespoň cenu toho když přestanu topit plynem a vše bude v domě předělávat na soláry? To mě asi vyjde dost levně a návratnost bude taky zřejně ještě rychlejší než jen u samotných solárů. Jediné co jste zatím doporučil jsou urážky. Já co jsem zatím poptával tak návratnost investice byla daleko za tím co se všude píše a to jsem do toho ještě nezapočítal kompletní předělání topení a ohřevu vody co jsou další stovky tisíc navíc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No nedodal jste zadne dalsi informace o charkteru spotreby ani detaily vaseho TZB, proto nemohu nic poradit. Jak jsem psal, je to velmi individualni.

Samozrejme asi neni nejlepsi cesta rozkopat cely dum.
Mame taky “cely” dum puvodne na plyn. Resi se to nejlevneji pridavnou elektrickou patronou do stavajiciho plynoveho boileru (2000,-), nebo elektrickym vyhrevem do recirkulacniho okruhu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže jen tlachy a odpovědi žádné takže jak jsem psal výhodné to určitě není a návratnost v nedohlednu. Co si přesně představujete pod charakterem spotřeby a co je to detail vašeho TZB ani nevysvětlíte. Jinak jsem nechtěl nějaké speciální odborné posouzení, ale jen přibližný odhad kolik můžu ušetřit a kdy se mi vrátí investované peníze tak jako to uvádí firmy ve svých reklamách taky nemají přesné kalkulace na určité místa.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zkracene: 3kw menic napr typu Axpert, 4kwh baterie 6kwp panely k tomu umoreni prebytku do TUV pridavnou patronou … to date v materialu vcetne bizuterie za 150 tis. CZK.

Rocne z toho realne ziskate 2MWh elektricke energie cca 13000kc pocitam 6.5kc/kwh
A 4 MWh TUV tj. Cca 10000kc pri cene plynu 2,5kc/kwh.

Rocni uspora cca 23tis… navrtnost teoreticky 7 let. Projekt a praci si muzete udelat sam, nebo vam udela firma (50-80tis) pak se naklad da pokryt z dotace.

A ted se dozvime co vsechno je na tom spatne ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je skvělá nabídka a kde tohle všechno za tyto ceny můžu koupit nejlépe i s montáží a dotací od státu?

I když vy píšete co z toho můžu získat, ale důležitější je co z toho spotřebuji a tím pádem ušetřím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ta legrace… 2/3 neni problem, realnei vic. Coz mam overeno. Dulezite je usporadani panelu do vice stran idealne 2kw V 2kw J a 2kw Z. Ziska se tak vyrovnana charakteristika pres den a pracky, micky… spoustet, kdyz sviti. TUV je levna akumulace.

K tomu se vztahuji ty otazky co je potreba si polozit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak takový dům, abych mohl mít panely ze tří stran nemám. Pořád mi, ale chybí ty doporučení na firmy co to takhle levně udělají

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to nástřel... jak jsem psal je to silně individuální 3kwV/ 3kwZ bude fungovat taky dobře.
Firma se dá najít, jen je potřeba vědět, co človek přesně potřebuje a proč... jinak mají tendence vám rvát připravené balíčky, které nemusí reflektovat realné potřeby, nebo jsou zbytečně předražené.

Nejvíc mě dojal obchoďák z Č*Z "nejlepší bude dát všechen výkon na jižní střechu, bude to mít největší zisk". Bohužel při tom přehlídnul 25m vysoký smrk, který na tu střechu půl dne vrhá stín. No nedohodli jsme se, ale věřím, že někomu by to byl schopen prodat i do sklepa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to psalo za ignoranta? Aktuálně mám návratnost 6 let. A ty ostatni hemzy jako není to hezké. Ubohý článek a může za něj jeho autor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vypočítanou nebo ověřenou, alespoň jedním rokem úspor

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cena za fotovoltaiku se poslední rok pohybovala pro domek kolem 500 - 600 000kč to by znamenalo ročně ušetřit 100 000 bez dotace a 65 000 s dotací, to normálně barák ani nespotřebuje. Leda by jste počítal náklady na elektřinu jak v době největší krize bez zastropování..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No právě, ale tady jsou takový co tvrdí opak takže bych rád věděl něco přesnějšího k těm jejich obecným informacím

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.