CDR.cz - Vybráno z IT

Nejlepší aplikace na běhání, které vám pomohou s novoročním předsevzetím

Silvestr je tradiční doba na to, aby si lidé dávali oblíbená novoroční předsevzetí. Tím nejčastějším předsevzetím bývá začít sportovat či zhubnout. Některým stačí vyrazit a začít makat, jiným pomáhá v motivaci statistika a přesná měření. Mobilní aplikace, které navíc bývají zdarma, s těmito předsevzetími mohou výrazně pomoci, ať už patříte mezi začátečníky nebo pokročilé.

Zdroj fotografie: Shutterstock

Runstatic

Tato aplikace pochází od společnosti Adidas a je ideální zejména pro pokročilé běžce. Nabízí se i v neplacené verzi, kde máte samozřejmě jen základní funkce a pro začátky je naprosto dostačující. Placená verze je pak vhodnější, pokud máte již trochu kondici a potřebujete sledovat více parametrů. Runstatic vám pomůže nejen s kompletní analýzou vašich výkonů, ale má také zabudovaný přehrávač hudby. Zajímavé je, že i v základní verzi. Vše je navíc synchronizované se senzory a daty z vašich hodinek. Aplikace je navíc kompletně v češtině.

Runkeeper

Tato aplikace je lepší pro úplné začátečníky, kteří teprve s běháním začínají. Je jednoduchá, uživatelsky přehledná, ale zároveň nabízí i poměrně širokou nabídku funkcí. Aplikace vám pomůže se sledováním rychlosti, vaší trasy i spálených kalorií. Spolu s tím, si v aplikaci můžete stanovovat různé motivační cíle. Runkeeper můžete ale využít i v přípravách na běžecké závody, kde sledujete na pravidelné bázi svá zlepšení.

Zdroj fotografie: Shutterstock

Nike+

Stejně jako Adidas má svou běžeckou aplikaci i jeho věčný konkurent Nike. Jako jiné aplikace, i tato vám umožní monitorovat a analyzovat průběžně vaše výsledky. Navíc veškeré vaše dílčí úspěchy můžete sdílet na různých sociálních sítích.

Sportstracker

Sportstracker je vhodnější pro uživatele, kteří nemají rádi příliš složité analýzy. Je jednoduchá, přehledná a hlavně celkem intuitivní. Na hlavní stránce máte vedle sebe všechny důležité parametry, jako je délka trasy, rychlost, spálené kalorie, atd. Aplikace je navíc dostupná v češtině a je vhodná pro naprosto všechny kategorie uživatelů, a to od amatérů po maratonové běžce.

Map My Run

Pro začátek může být pro uživatele velice náročné najít si čas na běhání a případně umět si zvolit správnou a vhodnou trasu. Někteří se naopak nechtějí zdržovat plánováním, a tak běhají stejné trasy stále dokola, i když by jim různorodost pomohla s udržením předsevzetí a motivace.

Přesně pro takové uživatele je tato aplikace, protože nabízí nejen standardní funkce, ale i databázi tras od jiných uživatelů. V této databázi si navíc můžete vyhledávat trasy podle vzdáleností a vaše běhání si tak můžete daleko lépe naplánovat. Kuriozitou je, že Map my Run nabízí i sledování opotřebení vaší obuvi s doporučením na koupi nové.

C25K Trainer

C25K Trainer není jen aplikací, která měří a zaznamenává údaje o vašem běhání, ale jde o trenéra, který vás díky speciálnímu devítiměsíčnímu programu vytrénuje k tomu, abyste dokázali obstojně běhat, a to klidně i delší trasy. Během každého běhání vás bude aplikace nejen kontrolovat, ale bude vám dávat i instrukce, kdy máte zrychlit, kdy zpomalit a kdy raději zastavit úplně.

Mapy.cz

Pro navigaci chodců i řidičů se velice často u nás používá česká aplikace Mapy.cz. Zde si můžete stáhnout mapu celé republiky, takže můžete využívat běžecké trasy i offline. Pro účely běhání nabízí aplikace měření vzdálenosti, času a výškového profilu s tím, že si můžete svou trasu uložit a v budoucnu porovnávat jednotlivé výkony mezi sebou. Pokud si nepotrpíte na přehršel funkcí, půjde o dobrou volbu.

Další alternativy

Mimo regulérní běžecké aplikace existují ještě různé alternativy v podobě například Charity Miles, kde každým uběhnutým kilometrem přispíváte na nějakou charitativní činnost. Další zajímavou kuriozitou je aplikace Zombies, run!, kde místo cíle uběhnout nějakou počet kilometrů utíkáte před zombies, kteří vás v průběhu vašeho snažení straší hrůzlivými zvuky.

Diskuse ke článku Nejlepší aplikace na běhání, které vám pomohou s novoročním předsevzetím

Pondělí, 2 Leden 2023 - 18:27 | Arctia | Nejlepsi je Nap no Run. Garfield doporucuje.
Pondělí, 2 Leden 2023 - 13:52 | RedMaX | Typický článek na CDR. To se prostě autor koukne...

Zobrazit diskusi