CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Nejlepší drony pro začátečníky: Podle čeho vybírat levné drony a z čeho neslevit

Proč tahle ZJEVNÁ reklama není označena jako reklama? To už se tu nenosí? I Blesk reklamy označuje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Míval jsem Mavic Pro a Mavic 2 Pro. Teď nemám nic. Regulace dronů v EU už jsou tak mizerné, že si člověk zalítá maximálně tak uprostřed ničeho na louce. A to ještě jenom pokud není ve velkém radiusu od toho náhodou nějaké letiště. Nebo nedejbože CHKO. Nebo nedejbože lidi. Takže aby tam dojel autem. Aby si zalítal na 20min dronem. Jasně :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je smutný no... Ale já to zkusil, lítat i přes ty všechny regulace a registrace, a jde to :) A zatím nemám s ničím problém...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to už má automaticky práskací systém. Stačí udělat až moc velký průser (třeba letět u pražského hradu) a nabonzuje to všechno od GPS až po email a emei vašeho telefonu. Pro letadla to pak má ještě extra speciální vysílač polohy.

Jediná varianta je mít hacklý firmware ale ten je typicky méně spolehlivý a nebo nemá poslední aktualizace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky, aspoň nemusím utrácet :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mají všechny nebo některé drony možnost zaměřit kameru kolmo dolů? Chtěl bych zadat trasu, kterou by každý den dron obletěl a udělal obdobu google map mé zahrady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ma to napr DJI Mini 3 Pro, ale stejne byste tohle nemel delat pokud mate kolem zahrady sousedy, jedine ziskat jejich svoleni. Po zadane trase umi dron letet v Hyperlapse modu - dela takto slow motion videa, na foceni to asi nepujde, takze jedine ruco.
Jinak co se tyce omezeni a regulaci, fakt je dobre to dodrzovat. Pri poruseni se vse predava uradu pro civilni letectvi a tam sou flastry celkem mastny.

http://droneweb.cz/legislativa-provozu-dronu/item/37-predpisy-pro-letani...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro fotografování pozemku z dronu letícího po předem naplánované trase používám "Drone Harmony for DJI Drones" pro Android. Přesnost není nic extra, takže snímky z jednotlivých letů se mírně liší. Ale s ručním focecením se to nedá srovnat. I tak ale pro složení snímků focených ze stejných pozic (pro časosběrné video) je potřeba snímky upravit nalezením společných bodů např. v Zoner Photo Studiu.

Co se týče souseda, tak dráhu letu a sklon kamery na jednodlivých snímcích lze poladit tak, aby tam byl jen Váš pozemek. Pravda, díky ne úplně přesné GPS je na snímcích vidět kus plotu nebo silnice.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za obě odpovědi. Sousední pozemky řešit nemusím. Z jedné strany je jejich majitel má jako spekulativní majetek a nestará/nezajímá se o ně. Zbylé strany jsou louky soukromého zemědělce. Bohužel obě odpovědi zmiňují DJI, což je v mých očích drahá hračka. Čekal bych, pro tuhle myslím že jednoduchou úlohu, by stačilo něco levnějšího z Číny. Ale ono je těžko radit někomu, kdo neuvede podrobnosti. ;)

Pozemek má rozlohu 80x25m. Jeho nejvzdálenější konec je 100m od domu. V případě nutnosti lze pozemek dodatečně pokrýt WiFi. Netuším jak přesně jsou drony schopny dodržovat naplánovanou trasu a výšku. V cestě jsou stromy (nejvyšší cca 10m) které je potřeba ob/nadletět.

Záměrem je mít archivováno kde jsou jednotlivé plodiny napříč roky a jejich vegetační průběh během roku. Nemyslím si, že by fotky z 15m byly dost detailní např. pro zachycení klíčení do 3 dnů (nebo ano?), takže by se muselo níž a udělat více snímků. Společné body pro skládání jsem chtěl řešit bílými čtverci na kůlech.

Znáte něco levnějšího s čím by to šlo?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

WiFi signál není potřeba. Letecký plán se do dronu nahraje před vzlétnutím a pak se už drží svého plánu a spojení mezi dronem a aplikací (i ovladačem) není nutné. Po splnění plánu přistane na místě vzletu.

Naplánovanou trasu a pozice mezi jednotlivými snímky drží dobře, akorát záleží jakou si chytne výchozí GPS pozici, takže jednotlivé lety mohou být sebe nějaký ten metr celé posunuté. Ale jestli tam budete mít pevné orientační body, tak by to nemusel být až takový problém to pak celé posunout a srovnat.

Já si stavím dům a "monitoruju" si průběh stavby a zatím jsem zarovnával jen zkusmo pár snímků. Budu to mít jako zábavu na zimní večery až dostavím. Zarovnání není přesné jako HDR snímky ze stativu, takže mezi nimi posun vidět je, ale ve finále to slepit a udělat mezi snímky prolínačku by jít mělo.

Létám 23m vysoko, u fotky s rozlišením 4056x3040, tráva a květy vidět jsou. Pampelišky spočítám, ale to je asi tak všechno. Z poloviční výšky to bude lepší, a že se něco ze země "klube" uvidíte, ale nevím jak moc detailně to potřebujete. Tipnul bych si že uspokojivé výsledy budou tak z výšky okolo 5m? Každopádně letová trasa se dá naplánovat detailně (jen je lepší tablet a dotykové pero než prst), jak jednotlivé body, tak rychlost průletů a zda má dron před focením zastavit, nebo pořídit vícero snímků s různým náklonem kamery. Takže obletu stromů bych se nebál, jen to chce ale nechat raději nějakou rezervu kvůli zmíněné startovní GPS poloze.

Nicméně aplikace podporuje jen drony DJI. O nějaké podobné aplikaci, co by podporovala levnější čínské drony nevím. Asi taky záleží jak moc dobře je k dronům dostupná dokumentace, aby se podobné aplikace dali napsat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za zkušenosti. Lze říci, že vesměs i levnější drony mají nastavitelnou kameru kolmo dolů nebo musím na to při výběru dronu dávat pozor?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také jsem měl tuto podmínku, když jsem dron před 4 roky kupoval. Ne všechny drony to uměli. DJI Mavic Air byl v té době nejlevnější, který kameru kolmo dolů sklopit uměl. Jaká jsem situace dnes jsem nezjišťoval, ale samozřejmostí to myslím nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Otřesný článek. To je ještě horší než Čihák. Z toho naprostá neznalost problematiky autorkou úplně tryská.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, ale na druhé straně, jestli máš doplňující/lepší informace, co kdyby si se o ně podělil.
Diskutující čtenáři výše, aspoň věcně přispěli.
A je teď na redakci CDR/Diit aby vyhodnotila jestli kvalita příspevků od Michaely je na dostatečné úrovni pro její další působení na stránkách CDR. Ale je možné, že zadání redakce bylo splněno (reklama) jen to jaksi zapoměli uvést.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.