CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Největší letadlo světa bude fungovat jako odpalovací rampa ve vzduchu

Jen tak pro zajímavost, o kolik bude start rakety z letadla levnější oproti startu ze země? Ušetří se tak na počtu stupňů rakety, příp. o kolik se zlepší poměr užitečná hmotnost/palivo? Co sem koukal, první stupeň normálně vynese raketu cca do 100km, rychlost rakety je 6 km/s, což je poněkud více, než kolik zvládne obří letadlo - 10 km výška, 300 m/s .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

presne tak, Elon se vyjadroval v tom smyslu, ze pro vetsi rakety s vetsi nostnosti to smysl nedava (leadlo by muselo byt obrovske), pro vynaseni lehkych nakladu to mozna smysl davat bude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Např u Falcon Heavy trvá jednu minutu než se dostane do výše 10km a rychlost má v tu chvíli přibližně 1100km/h. Jedna minuta odpovídá cca třetině doby zážehu pomocných motorů s tím, že se ale výkon těchto motorů v čase snižuje (snižující hmotnost způsobuje zvyšování zrychlení a proto je nutné výkon snižovat). Je tedy dost dobře možné, že ve výši 10km už je spálena polovina paliva pomocných motorů. Ve výsledku by tedy při vynesení do výše 10km mohla být velikost pomocných motorů poloviční.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Udavaju nosnost 230 ton takze by to mohlo zvladnut vyniest napr. do polovice natankovany Falcon 9 aj s nakladom. Otazka je rychlost. Bez nakladu letali v 10km len 305 km/h. Ale to asi este nebola maximalka.Od poddzvukoveho lietadla sa da ocakavam max rychlost okolo 880 km/h co by na vypustenie rakety mohlo stacit,S tym ze casom poletia vyssie ako 10km.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

230 tun je hodne, to jsem netusil. V tom pripade to smysl dava, to by vazne mohlo mit radove podobnou nosnost jako falcon 9. Ac jsem fanousek SpaceX, drzim stratolaunch palce!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

doporučuji si vyzkoušet postavit nějakou raketu v kerbal space program. Jistě to nebude dokonalý simulátor, ale člověk tam vidí jak nechutná spotřeba paliva je když postavíte něco velkého. Pamatuji že jsem se snažil se základním motorem opustit sluneční soustavu... ten skvost který to dokázal nechcete vidět :-D a hlavně první motory šly do háje v pár kilometrech. Bylo tam krásně vidět jak trocha hmotnosti navíc a máte sakra problém se odlepit či získat rychlost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Joool Kerbal spac program patri aj k mojim oblubenym hram. Vyborny simulator na pochopenie zakladov konstrukcie rakiet a principov vesmirnych letov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.