CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Nekupujte 8k televizi: Divák nerozezná 4k od 8k rozlišení, zjistilo Warner Bros

Tak jestli jim tu telku postavili před okno jako v marketingovém materiálu, se divím že vůbec něco viděli https://images.idgesg.net/images/article/2019/10/lg-88z9-lifestyle-10081...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak normální člověk políbený statistikou by se okamžitě zhrozil nad nedostatečným vzorkem a absencí kontrolní skupiny.
Takže jediným výsledkem je že na základě tohoto se nedá usuzovat naprosto nic.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale výsledky jsou očekávané. Vzhledem k tomu že display použitý pro test má Dot pitch 0,2537 mm což je méně než u 1920x1200 na 23" monitoru, tak je jasné že z doporučené vzdálenosti 2,5 - 3x uhlopříčka (více jak 5 m) tam vidět rozdíl nebude.
Jinak souhlasím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2,5 - 3x tak urcite.. to je pro HD ready, ne?
pro 4K je to mnohem mensi vzdalenost

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dtest a cerpa ze vzorku 25 osob.
me kdyz prijede tchyne, tak si posune zidli od 55" TV na 5m, protoze doma ma mensi, tak musi prej sedet dal.

https://www.crutchfield.com/S-SJxt226S7TN/learn/learningcenter/home/TV_p...
https://www.alza.cz/doporucena-pozorovaci-vzdalenost-tv

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to mám vyřešený, já už prakticky nepoznám rozdíl mezi 4k a HD, takže mám klid :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jsem na tom stejně, ale vzhledem k tomu, že FullHD telky z obchodů jaksi mizí, stejně ta příští bude 4K. Ale budu si na ní s klidem pouštět FullHD filmy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, taky budu mit pristi telku 4K, ale pozor rozliseni 3840x2160 ma jednu zajimavou pozoruhodnost. :-) Ma 4x vice pixelu nez-li fullHD rozliseni, tudiz vyberes-li dobrou TV, tak bude umet pustit stejny fullHD bod do ctverce ctyr sousednich pixelu. Jinymi slovy se z toho da v pohode udelat "nativni" fullHD, pokud ti to televize nebude mrvit nejakym postprocessingem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opět obskurní redmarx. Člověče ty jdeš hlavou proti zdi. To by sis měl už začít shánět telku kde se bude dát vypnout upscaling.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na něco na co koukám z x metrů nemá logicky vyšší rozlišení vliv. Smysl to má u věcí na které koukáme zblízka. Například kdyby ta obrazovka imitovala pohled z okna na pláž. Nebo display u 3d brýlí ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom nemate pravdu. Krome vzdalenosti pozorovatele je vyznamna i ulopricka, na kterou koukate.

Treba u 130" TV by uz ty rozdíly třeba byli vidět.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasně ony se běžně dělají 3metrové obrazovky...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Normální lidský zrak rozlišuje detaily od jedné úhlové minuty, velmi ostrý zrak od třiceti vteřin. Tím je to dáno. Při pokojových vzdálenostech netřeba brát v úvahu vliv tetelení a znečištění vzduchu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nekdo mi tvrdil, ze budoucnost jsou kina s obrovskymi digitalnimi obrazovkami s 8K rozlisenim a bude to v tom kine uzasne tak dokonaly 8K obraz sledovat.
Myslim si, ze muze ten clovek mit pravdu, ze to do toho kina muze byt hodne dobre.
Otazka je, jestli budou ta kina. Osobne jsem nejak presvedcen, ze budoucnost je ve VR a tam budem radi, kdyz do 10 let budeme mit vykon na 4K, takze tam je cokoli vic natolik imaginarni, ze to fakt nema cenu vubec uvazovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S velikostí plátna a rostoucí úhlopříčkou vyšší rozlišení nabývá na významu .Ovšem , kdo si doma promítá na stěnu sousedova domu ? .... Kino v první řadě je dneska docela hnus tam to 4K smysl má, ale ne u mne doma ;) .Stejné jako mít 8K displej v hodinkách ...k čemu vlastně ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak k čemu, víc "k" víc adidas ne? Viz foťáky :0)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak u voťáků už to dávno není pravda, quad bayer s tím zamíchal dost a mpx najednou mají smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4k se dělá celkem běžně už dnes, pokusy jsou i s 8x panelama. Mně to přijde s mojím zrakem ok už teď, to rozlišení mi vadí jen kvůli screen door efektu a ostrosti písma. Problém tam je spíš s tím že se nestíhá krmit to daty.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hurá, konečně někoho napadlo udělat průzkum a potvrdit moji domněnku.
Už dlouho si říkám, že Linus Tech Tips na YT to všechno natáčí v 8k poměrně zbytečně, když na druhý straně je člověk doma u TV nebo PC a stejně to pouští přes YouTube. A že ta komplexita narostla fakt enormně - super kamery, který hučí, protože se nestíhají chladit; tuny terabajtů na pár videí, plný SSDčka jenom pro přenos, limitovaná síťová propustnost, šířka internetovýho pásma, prostě spousty problémů... a proč?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k přirozenému Blur efektu mi nevadí , ani to že můj Full HD Sencor u HDMI interpretuje v jakési šílené matici , která opravdu Full HD není ....z postele u filmu ( cca 3 m od obrazovky ) ten rozdíl už nepoznáte ač z 10 centimetrů vidíte jasnou mozaiku která silně štve u emulátorů .
Inu 4K je moc natož 8 K kde budete hledět na detaily s lupou aby jste si ze dvou metrů všimli rozdílu . Opravdu 8 K je marketing , stejně jako Full HD na 14" noteboocích ,kde prostě já mám už problém s čitelností dál než z metrové vzdálenosti pokud neměníme DPI :/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tak si příště nekupuj ten největší shit s nálepkou sencor, zkus se podívat na televize normálních výrobců a zjistíš že 4K opravdu chceš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-) Tak to je mi novina... díky za info

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám strach, že člověk, co se dívá na televizi nepozná rozdíl mezi televizí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Asi bude zalezet taky na velikosti obrazovky ne? Spis bych se obaval, ze warneru se nechce delat porady v 8k ..... nebo chcou vydavat jen 4k a a par let lidem nutit nove 8k porady ..... jinak 8k samozrejme ma smysl .... ale uz by konecne mohli vratit u sudych radku opacnou polarizaci, aby si i bezni lidi mohli doma poustet 3D bluray, ktere vychazi jak na bezicim pasu, ale neni je na cem prehravat ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na a co jako ? když nechtěji točít v 8k tak at netočí :) ale taková debilní studie je fakt k smichu :))))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě aby tam byl vidět rozdíl, když obraz posílají přes nebohé hdmi 2.0...
To zvládne 4k při 60Hz při propustnosti 18Gb/s...

Navíc jestli testované sekvence byly z x let starého Hitmana, tak to vůbec potěš koště...

Za sebe rozhodně radši FullHD 100Hz ve 60hz ve 4K...

Ale přesto si myslím, že 8K velkoplošné obrazovky jsou cesta, kterou by se měla vydat kina, až se budou dělat s podsvícením, které něco vydrží...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kina s panelem 8K? Lidi proberte se, kolik by asi stal lístek? 1200 Kč? Kdo by to udržoval a servisoval?
Osobně jsem nepoznal ani výhody 4k. Možná pro někoho kdo si udělal z TV monitor... Já raději sytou černou, kvalitní podsvit, barvy, 10+ bit a pohledove úhly. HD, FHD, QHD, WQHD, 4k, 8k, 10k.. To vše je k ničemu, když obraz je mimo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já rozdíl mezi 4K a 8K vidím. Na 8K videu se chlápek dívá více vpravo (z jeho pohledu). Takže rozdíl v tom je a má smysl to kupovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ach jo když nemáte prachy na kvalitní displej ,tak fakt rozdil nepoznáte :) a pak lidi placaji kraviny že žadný rozdil není :)))))
mezi FHD a UHD je jasně viditelný rozdil mezi 4K a 8K je už menší rozdil ale je tam !
a proč vlastně najky vyrobce řeší že 8k je na hovno ? zaprvé co je mu po tem co si kdo domu koupi za druhé má být rad že bude kšeft :))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedivím se. Před asi 20 roky jsme dělali 'slepý' test reproduktorů ve zvukové komoře v cenové relaci od 1000 Kč do 40tisíc Kč. Vzorek byl asi 200 lidí od 15 let do 50 let. Rozdíly v kvalitě byly zjišťovány zejména mezi 1tisíc Kč až 8 tisíc Kč bednami. Co bylo nad 8tisíc do 20tisíc tak jen vyjímečně a u nejdražších v postatě rozdíly nezjištěny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.