CDR.cz - Vybráno z IT

Neuralink a jeho revoluční mozkový čip: Druhý pacient a budoucí plány

Zdroj: Shuttestock

Neuralink, společnost založená Elonem Muskem, nedávno provedla další významný krok ve vývoji svých mozkových implantátů. V pořadí druhý lidský pacient nyní nese čip N1, což znamená, že společnost se posouvá blíže ke svému cíli využít technologii k léčbě neurologických onemocnění a zlepšení kvality života pacientů s těžkými poraněními míchy.

Úspěšná implantace druhého pacienta

Podle Elona Muska proběhla implantace druhého pacienta velmi úspěšně. V nedávném podcastu s Lexem Fridmanem Musk uvedl, že tento postup vykazoval vysokou úspěšnost a implantát funguje velmi dobře. "Nechci si to namlouvat, ale zdá se, že s druhým implantátem to šlo extrémně dobře," řekl Musk. Implantát obsahuje přes 400 elektrod, které jsou funkční a schopné zachytit signály z mozku pacienta. Tato technologie má potenciál významně ovlivnit léčbu pacientů s poraněními míchy.

První pacient a jeho pokroky

Prvním pacientem, který obdržel implantát Neuralink, byl Noland Arbaugh. Přestože pouze 10-15 % elektrod jeho čipu zůstává funkčních, Arbaugh je schopen ovládat kurzor počítačové myši a dokonce porážet své přátele ve videohrách jen pomocí své mysli. Tento úspěch ukazuje, jaký potenciál má technologie Neuralink, i když je v rané fázi svého vývoje.

Operace a technologické pokroky

Hlavní neurochirurg Neuralink, Matthew MacDougall, popsal operaci implantátu N1 jako jeden z nejzákladnějších neurochirurgických postupů. Tato procedura zahrnuje použití robotického systému, který spojuje drobná vlákna čipu s mozkem pacienta. MacDougall vyjádřil optimismus ohledně budoucnosti této technologie a zmínil, že robotický systém Neuralink se bude dále zdokonalovat a bude schopen se přizpůsobit měnícím se situacím podobně jako lidský chirurg.

"Jsme na úsvitu nové éry s AI parametrů pro odezvu robota, která se má dramaticky rozšířit," uvedl MacDougall. Současný robotický systém však stále není schopen plně nahradit lidského chirurga, ale postupné zdokonalování této technologie slibuje významné pokroky v budoucnosti.

Zdroj: Shutterstock

Budoucí plány a cíle Neuralink

Neuralink se zaměřuje na pomoc pacientům s těžkými postiženími, jako je paraplegie a kvadruplegie. Společnost však plánuje rozšířit své zaměření i na léčbu dalších onemocnění. Elon Musk potvrdil, že dalším cílem Neuralinku je "léčit" slepotu pomocí mozkového implantátu, který by měl velikost přibližně čtvrtiny amerického dolaru a obsahoval dobíjecí lithium-iontovou baterii.

Rozšíření na další pacienty a budoucí výzkum

Musk uvedl, že letos by mohlo být implantováno dalších osm pacientů. Tento ambiciózní plán ukazuje, jak rychle se Neuralink snaží rozšířit své klinické zkoušky a sbírat data pro další vývoj technologie. Kromě léčby slepoty se společnost v budoucnu zaměří také na řešení dalších neurologických onemocnění, jako je schizofrenie a záchvaty.

Výzvy a etické otázky

Navzdory pokrokům, které Neuralink dosáhl, čelí společnost řadě výzev, včetně etických otázek spojených s použitím mozkových implantátů. Jak se technologie stává stále sofistikovanější, je důležité zajistit, aby byly dodržovány etické normy a aby pacienti byli plně informováni o potenciálních rizicích a výhodách. Transparentnost a odpovědnost jsou klíčové pro úspěch a přijetí této technologie veřejností.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Neuralink a jeho revoluční mozkový čip: Druhý pacient a budoucí plány

Žádné komentáře.