CDR.cz - Vybráno z IT

Neuralink představil prvního pacienta, který ovládá počítač s pomocí své mysli

Zdroj: Shutterstock

Videozáznam demonstroval schopnost pacienta Nolana Arbaugha používat kurzor na obrazovce a provádět další úkony s přesností díky implantované technologii v mozku. Tento průlom představuje naději pro lidi s těžkými zdravotními postiženími a zároveň ukazuje potenciál spojení mezi lidským mozkem a počítačovou technologií.

V úvodním videu představujícím prvního lidského pacienta společnosti Neuralink, který ovládá počítač pomocí svých myšlenek, pacient popsal operaci na získání čipu implantovaném přímo do mozku. Tento krok, oznámený na začátku roku, nyní představuje reálný příklad klinického využití technologie.

29letý muž jménem Nolan Arbaugh se objevil v živém vysílání společnosti Neuralink, kde demonstroval svou schopnost ovládat počítačový kurzor a další aplikace pouhým myšlením. Arbaugh, který ochrnul při nehodě při potápění před osmi lety (úraz páteře), vysvětlil, že implantát mu umožňuje rozlišovat mezi zamýšleným pohybem a pouhými pokusy.

Zdroj: Shutterstock

Videoklip ukazuje Arbaugha, jak ovládá kurzor na obrazovce notebooku a jak zastavuje hudební přehrávač, čímž představuje praktické využití této technologie v každodenním životě. Arbaugh také zdůraznil, že implantát mu umožňuje hrát hry, jako je šachy a Civilizace VI, s delším herním sezením a možností hrát online.

Arbaugh se stal prvním pacientem Neuralinku, který obdržel implantát v lednu, ačkoli společnost již dříve testovala tuto technologii na zvířatech. Navzdory některým počátečním problémům Arbaugh vyjádřil naději v pozitivní změny, které technologie přináší, a zdůraznil, že před nimi stojí ještě mnoho práce. Tento krok představuje další pokrok v oblasti spojení mozku a technologie a nabízí velkou naději pro pacienty, kteří jsou nějakým způsobem trvale postiženi. 

Diskuse ke článku Neuralink představil prvního pacienta, který ovládá počítač s pomocí své mysli

Žádné komentáře.