CDR.cz - Vybráno z IT

Neviditelná mikroslotová anténa má vyřešit problémy se signálem, Apple získal patent

iphone-4-bumper-case
Anténou o velikosti mikrometrů zakomponovanou přímo v šasi zařízení se bude v budoucnu chlubit nejedno zařízení společnosti Apple.

Častým řešením pro umístění antény bývá u hliníkových zařízení Apple místo pod logem nakousnutého jablka. Proč? Protože je zde kovový kryt nejtenčí, případně úplně chybí. Řešení je to funkční, ale stejně součástka zabere (i když nepatrný) prostor, který by se při neustálém zmenšování a ztenčování produktů dal využít jinak.

13-02-12-slot-2

Patent na "microslot anténu", podaný roku 2007 a uznaný v únoru 2013, původně vznikl pro nasazení v přenosných počítačích a slibuje mnohé. Velikost by se měla ze současné podoby výrazně zmenšit na rozměry téměř neviditelné pro lidské oko. Využívá mikrodrážek plněných dielektrikem, přičemž dle návrhu by neměl být problém technologii zakomponovat přímo do vnějšího krytu přístroje. Drážky mohou být úzké několik jednotek až stovek mikronů a dlouhé třeba několik centimetrů. Díky jejich různým velikostem by anténa měla zvládat bezproblémovou komunikaci ve více komunikačních pásmech. Je pravděpodobné, že se v budoucnu objeví uvnitř některého mobilního zařízení (třeba i uvnitř hodinek iWatch).

Yagi_Uda_Antenna_lek_thai
Návrh je na obrázku poměrně podobný staré známé Yagi anténě využívané pro příjem televizního signálu. Ne však principem fungování!

Aféra se špatným signálem u iPhone 4 překvapila mnohé z nás a pravděpodobně i samotný Apple. Když se navíc výrobce nepříliš levného zařízení neváhal hájit slovy "držíte telefon špatně", začala být komunita opravdu naštvaná. Za vším přitom stála špatně navrhnutá anténa, jež byla zabudovaná do hliníkového rámečku na bocích přístroje a při "špatném" chycení přístroje za levý dolní roh docházelo k poklesu signálu, někdy i k jeho úplné ztrátě. Antennagate vyústila v distribuci pouzder pro každého majitele nového zařízení, ale Applu bylo jasné, že se do budoucna musí poučit a návrh změnit.

yoda-iphone-4

Přestože už problémy s anténou iPhone netrpí, právě nová mikroslotová anténa by mohla být pro mobilní zařízení s iOS zajímavou volbou, která navíc ušetří nějaký ten prostor uvnitř zařízení.

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Neviditelná mikroslotová anténa má vyřešit problémy se signálem, Apple získal patent

Čtvrtek, 14 Únor 2013 - 12:35 | Pavel Adamus | .. mrkni na to ještě jednou .... "Návrh je...
Středa, 13 Únor 2013 - 19:19 | ZdenekJi | Yagiho anténa se pro mobil naprosto nehodí,...
Středa, 13 Únor 2013 - 16:49 | Petr-II | Opravdu vtipne. Antenu na TV si predstavuji jinak...
Středa, 13 Únor 2013 - 14:30 | a b | ano :) napr. http://reviews.cnet.com/smartphones/...
Středa, 13 Únor 2013 - 14:00 | Petr-II | Me by stacil obyc foun s vysouvaci antenou....

Zobrazit diskusi