CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Baterie nové generace od SustainX budou plněné vzduchem

To je clanek jak reklama na tu firmu. O tom nejdulezitejsim, jak stlacit plyn a vyuzit teplo, a odkud pridat teplo pri rozpinani, neni nic napsane. Na strankach te firmy taky ani slovo.

Jina firma, LightSail, svou technologii rozepisuje vic: pri stlacovani odebiraji teplo do zasobniku a pri rozpinani horkou vodou ze zasobniku pokropi rozpinany plyn. Coz prinasi problemy - koroze, nutny uzavreny obeh vody atd.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den,

reklama na firmu to není, viz níže uvedené další projekty. V každém případě děkuji za Váš komentář a doplnění.

Zdraví
PB

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Megawatt není v kontextu článku úplně správnou jednotkou. :-)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Autor nemá ani ponětí o jednotkách a tedy i o fyzice, článek jsem dál nedočetl, zbytečné.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den,

formulace byla pro větší exaktnost zpřesněna.

Děkuji
PB

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Né, děkuji. Raději baterii. Každá přeměna energie je ztrátová. Protřebujeme prostě ukládat elekřinu, a né něco, z čehož elektřinu vyrobíme. Jako vyrovnávací prvek je lepší voda - vidíte jí, nebouchá, nemá problém s přehříváním, a je celkově levnější ji uskladnit. Na druhou stranu je to i objemnější.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

... a na poušti hůře dostupná. Na rozdíl od slunce :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na to jsem nepomyslel... :-)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Na poušti k ničemu není ani ta elektřina.. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...chladit pivo beduínům :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co Las Vegas, Dubai, ... na poušťi a spousta slunce. Našli by se určitě ještě odlehlejší lokality, kam tahat lustý dráty od elektráren vyjde dost draho.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, takže když se náhodou díky větru větrníky točí, budou pohánět kompresory, které budou stlačovat vzduch to tlakových zásobníků a když vítr přestane, bude stlačený vzduch pohánět ty větrníky, které budou pohánět kompresory, které budou....
A jednou se budou děti ve škole učit o Potěmkinových perpetuum-eko-mobile-elektrárnách :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

clovek ktery se nekdy trochu zajimal o distribucni soustavu vi, ze udrzet ji v chodu neni uplne lehky ukol. Problem je v tom ze v distribucni siti musi zustat vzdy rovnovaha mezi energii vyrobenou a energii spotrebovanou. Vyhodou vsech elektraren na nejaky druh paliva (tepelne, jaderne atp) je v tom ze vystupni vykon lze regulovat. Kdezte obnovitelne zdroje se kontroluje mnohem hur. Ano vodni elektrarna jde odstavit nejakym mechanizmem, ale je to asi stejna blbost jako zakryvat za dne solarni panel. Solarni panely nemaji velky vykon, ale kdyz jich nekdo na pole nacpe 20000, tak kdyz vam sviti slunicko tak mate vykon jako 2 temeliny. V momenty kdy slunce zajde je najednou velmi malo energie a je to na vypadek. Stejny problem ale maji i vetrne elektrarny... Na severu nemecka / holandska vzniklo vetrnych elektraren docela hodne a existuji vetrne elektrarny s maximalnim vykonem i 1,5GW, coz je opet vic nez ma temelin. Kdyz takovych eletraren mate hodne a najednou zacne prudce foukat je tu opet problem. Energii je proste potreba nekam ulozit, protoze takto velke elektrarny proste ani neni mozne nejaky zpusobem efektivne brzdit. Chtel bych videt brzdu ktera dokaze zastavit 1GW energie.
Jak tu jiz padlo, tak precerpavaci vodni elektrarny jsou aktualne jedinym zpusobem jak relativne efektivne energii ukladat. Ucinnost precerpavaci vodni elektrarny se muze pohobovat az do cca 80% a to je docela skvely vysledek. Na druhou stranu pro jeji stavbu potrebujete velke prevyseni a to ne vzdy jde udelat.
Baterie jsou bohuzel nesmysl. Alespon samostatne pouzite urcite. Baterie jsou fajn na vykryti vypadku a zachovani nejakeho rizeni nad treba precerpavaci elektrarnou, ale ukladat do nich vic je nesmysl. Abych tu jen tak neplacal.... pojdme se podivat treba na precepavaci elektrarnu dlouhe strane. Vykon je 0,6GW a plny vykon elektrarna dokaze dodavat 2h, tzn kapacita ulozene energie je 1,2GHw. Baterie lifepo4, ktere jsou jedine vhodne na neco podobneho by bylo potreba za 10 987 500 000 Kč bez DPH. Odhadovana zivotnost baterek 8 let pri 1 cyklu denne.
Takze ukladat energii jinak je jiste dobry napad - jak moc prakticke to bude je jeste druha vec.

Aby to ted nevyznelo ze nejsem fanda obnovitelne energie... jsem. Stavejme vice vodnich a solarnich elektraren, ale stavejme k tomu i ty precerpavaci a to tak at jsme sobestacni. Klidne budu cezu platit o 20% vic, kdyz budu vedet ze s penezi naklada tak dobre, ze dalsich 20 let energie zdrazovat nebude.

PS: doufam ze vasi vetu "když vítr přestane, bude stlačený vzduch pohánět ty větrníky" jste nemyslel vazne.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Nebýt toho ps., myslel bych si, že reagujete na nějaký jiný příspěvěk. My totiž nejsme ve při. Myslel jsem to jako ironii, nenapadlo mě, že to někomu nebude jasné :)
Podobnost s přečerpávacíma vodníma elekrárnama bylo to první, co mě napadlo. Jen mi vadí, jak to bylo v článku hned dávano dokupy s dnes módními tzv. obnovitelnými zdroji. Ale to jste popsal sám více než dobře :-)
Btw. víte jak se dá dnes udělat perpetuum mobile? <ironie> Postaví se dva větrníky blízko naproti sobě. Do jednoho pustíme elektřinu ze sítě (za <5Kč/KWh), ten dělá vítr a ten druhý je tím větrem roztáčen a elektřinu do sítě dodává (za 12Kč/KWh). No není ten dnešní svět krásný? :-) </ironie>

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo a otrlejší podnikatelé můžou osy větrníků rovnou spojit tyčkou, pro snížení ztrát přenosového média..
(ironie)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Moc se nesmejte, experti co na solarni panely svitili reflektory se nasli.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? Tak to byli amatéři. Profíci před ně předřazují dieselagregát. Před pár lety psali o takových ze Španělska. Ale nepochybuji, že (i u nás) jsou už vykoumány efektivnější metody.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jj, trochu jsem pátral po zdroji - to s tím svícením na kolektory byla novinářská kachna, která vznikla možná jako vtip podvody na FVE ve Španělsku, jenže to přehnali a "vyráběli" i v noci. Týkalo se to řádově jednotek FVE ze 4000 kontrolovaných. Kdesi jsem četl článek, který rozebíral účinosti etc. a svícení na panely vycházelo jako totální ekonomický nesmysl.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?
+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A taky se mi líbí ten renderovaný obrázek - hlavně to elektrické vedení tam. Představuju si, že dráty vedou hned za ten kopec za těma větrníkama, protože tam stojí tepelná elektrárna (jen taková menší, s denní spotřebou asi jen 2 vlaky uhlí), která je nastartovaná jako horká záloha (aby se v nemocnicích nevypínaly přístoje když je zrovna bezvětří..). A když fouká a větrníky vyrábí green-eco-energy, proletí prostě obsah několika vagónů denně komínem bez užitku, bo takovou elektrárnu nelze jen tak instantně vypnout / zapnout podle potřeby... Ale to jsou jen malé věci :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Prave ze uhelnou elektrarnu vypnout/zapnout JDE. Jasne ze ne za minutu, ale skutecne jde pomerne rychle a ve velkem rozsahu regulovat vykon v zavislosti na spotrebe. Narozdil od jadernych elektraren, ktere nemuzete moc priskrtit aby nezhasli. Jeste rychleji jde regulovat elektrarny vodni, ale musite davat pozor aby prehrada nepretekla nebo aby dole nebyla zaplava.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vzduch je imho (nepočítám li neefektivitu) v regulaci ještě rychlejší, než voda..

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Hm, takže neefektivní náhrada přečerpávací elektrárny. Ta na dlouhých strání pracuje s 80% účinností.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale reknete to Holandanum ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.