CDR.cz - Vybráno z IT

NFT na Instagram se blíží, slibuje Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg uvedl v lednu tohoto roku pro The Financial Times, že chce pro své sociální sítě zavést NFT. Až doposud mlčel, ale nyní prohlásil, že na tom pracují a chtějí to spustit co nejdříve. Nikdo však neví, zda jde jen o možnost zobrazení zakoupeného NFT na profilu nebo zda se vyvíjí celé tržiště.

Zdroj

NFT technologie poslední měsíce zaznívá ze všech koutů internetu. Takzvané Non-Fungible Tokeny (nezaměnitelný token) mohou stále být trochu neznámá, ale jedná se o zkratku označující doklad o vlastnictví nějaké konkrétní digitální položky, zapsaný na blockchainu.

Jako digitální položku můžete mít třeba obrázek, video nebo nějaký příspěvek na sociálních sítích. V praxi tak záleží hlavně na tom, aby jeden jediný token byl vztažen na jednu konkrétní položku a jde o ověření vlastnictví zapsaného v blockchainu. Z tohoto pohledu to funguje podobně jako katastrální úřad, ovšem bez centrální autority (např. stát), která by měla nad touto databázi kompletní kontrolu. 

Zdroj

O touze Instagramu spojit tamější účty s kryptoměnovými NFT jsem informovali již v lednu. Dle tehdejších informací mělo jít o to, aby se majitelé NFT mohli na svých profilech pochlubit svou zakoupenou NFT. Nyní se Mark Zuckerberg nechal slyšet, že NFT technologie je pro ně aktuálně prioritní a bude k dispozici již brzy. Nezodpověděl však stále, zda umožní pouze zobrazení NFT na profilu či umožní NFT na této platformě také nakupovat či prodávat prostřednictvím tržiště. 

Diskuse ke článku NFT na Instagram se blíží, slibuje Mark Zuckerberg

Žádné komentáře.