CDR.cz - Vybráno z IT

Norové zálohují celou svoji historii do desítek petabajtů

Experti z Norské národní knihovny již 12 let pracují na zdigitalizování všech knih, publikací, informací z webových stránek s doménou .no a mnoho dalšího. Práce prý potrvají dalších 30 let. Již nyní data zabírají místo o velikost 8,1 petabajtů.

Norové se rozhodli zálohovat celou svoji historii. Proto experti z Norské národní knihovny již řadu let pracují na projektu, který má za cíl zdigitalizovat všechny publikace (knihy, noviny, časopisy, plakáty), filmy, fotografie, mapy manuskripty, přepisy rozhlasového a televizního vysílání a veškeré informace za všech webových stránek umístěných na doméně .no. Proces sběru dat potrvá dle předběžných odhadů dalších 30 let.

V Norské národní knihovně se momentálně nachází zhruba 540 000 knih a okolo dvou milionů novin. Tyto dokumenty projdou postupně skenováním a následně převodem obrazu na čistý text pomocí technologie OCR. Poté, již jako čistý text ve zpracovatelné podobě, přechází pod správu informatiků, kteří ho umístí na společné digitální úložiště. Na tomto úložišti se v tuto chvíli nacházejí data o celkové velikosti 8,1 petabajtů.

Objem dat však každodenně narůstá, protože denní přírůstek je v rozmezí 5 – 10 terabajtů. Pouhým uložením však práce informatiků nekončí. Musí se postarat o zpřístupnění všech dat pro veřejnost nebo zajistit efektivní formátování již vytvořených souborů. Podle odhadů dojde několikrát za století k přeformátování na nové typy souborů.

Veškeré soubory jsou pak uchovávány v podobě triplikátů, tzn. že každá informace existuje na třech místech. Jedním tímto místem je pevný disk. Další dvě kopie souboru jsou pak umístěny na magnetické pásky, které jsou, jakožto záložní systém, spravovány systémem Oracle SAM-FS. Podle vyjádření knihovny se jedná o efektivnější řešení, než klasickým způsobem zálohovat pevný disk na několika místech a posléze řešit jeho obnovu ze zálohy. Tento proces by prý trval několikanásobně dlouho.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Norové zálohují celou svoji historii do desítek petabajtů

Čtvrtek, 11 Říjen 2018 - 15:08 | Vláďa2 | Takže stačí si někde přesměrovat norskou...
Čtvrtek, 11 Říjen 2018 - 12:19 | DRK | Tolik porna snad nemají ani v norsku ne?...

Zobrazit diskusi