CDR.cz - Vybráno z IT

Nový iOS 12 zvyšuje zabezpečení iPhonu, aby se do něj nedostal ani Apple či FBI

Společnost Apple od nepaměti pracuje na zabezpečení svých mobilních telefonů iPhone tak, aby nikdo nemohl zneužít žádná data, která zde uživatel přechovává. Díky iOS 12 se Applu možná splnil sen, stává se iPhone nedobytným.

Důvody k vydání nového systému zabezpečení sahají až teroristickému útoku v San Bernardinu. Na základě tohoto útoku požádala FBI společnost Apple o odemčení iPhonu, který patřil jednomu ze střelců, neboť se FBI domnívala, že nalezne důkazy rozhodující pro daný soudní případ. Nakonec FBI prolomila zabezpečení díky společnosti Celebritte s celkovými náklady necelých 22 milion korun. Dalším zařízením specializovaným na odemykání iPhonů je například GrayKey (o tomto zařízení jsme Vás informovali zde), které poskytuje podobné služby za menší peníz a je dostupný i menším institucím, než-li FBI. 

Zařízení GrayKey dokáže odemknout zatím jakýkoliv model iPhonu díky kabelovému připojení a hackerskému útoku Brute force. Tím dokáže GrayKey získat dříve či později heslo a nakonec i odblokovat iPhone. Po odblokování se již automaticky zpřístupní veškerá data zde uložená.

Reakce Applu byly během kauzy s FBI rozporuplné. Nejen, že nevyšel vstříc FBI při vyšetřování trestného činu, ale začal ještě intenzivněji pracovat na takovém modelu iPhonu, do kterého by se nedokázala nabourat ani sama společnost Apple. Zřejmě chce tak působit dobře a důvěryhodně v očích zákazníka. Výsledkem této snahy je v podstatě jednoduché řešení, které zabrání jakémukoliv neoprávněnému přístupu.

Řešení přichází spolu s iOS 12

Nový iOS 12 by měl na trh přijít již během tohoto roku, konkrétně v září. V tu dobu se totiž plánuje uvedení nových modelů iPhonu. V rámci iOS 12 dostane iPhone nové jednoduché, ale přesto geniální vylepšení, která bude ještě intenzivněji chránit veškerá uživatelská data.

Toto vylepšení dokáže zablokovat jakékoliv kabelové připojení, pokud nebylo odemčeno déle než hodinu. V praxi se jedná o to, že po odcizení iPhonu má zloděj pouhých 60 minut (a to nanejvýš), aby se pokusil prolomit zabezpečení, protože poté dojde k zablokování a ani společnost Apple nezmůže nic. Nebo tak alespoň tvrdí. 

Do současné doby byla metoda Brute force útoku pro zjištění hesla jedinou možností, jak získat uživatelská data. Nyní se situace mění a za předpokladu, že uživatel dodržuje základní zásady při tvorbě bezpečného hesla, nebude již GrayKey mít žádnou šanci prolomit toto zabezpečení. Tím se však iPhone stává čím dál více nedobytný.

To samozřejmě nezastaví FBI ve zkoumání dalších možností, jak prolomit iPhone. Všechny tyto možnosti by však musely být kratší než 60 minut nebo by musely s iPhonem komunikovat jinak než přes kabel.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Nový iOS 12 zvyšuje zabezpečení iPhonu, aby se do něj nedostal ani Apple či FBI

Čtvrtek, 21 Červen 2018 - 20:32 | Max Devaine | To je iPhone 5c, SEP je myslím dostupný až od...
Čtvrtek, 21 Červen 2018 - 16:25 | junk mail | Uplně přesně nevím jak to udělali, ale jde to:...
Čtvrtek, 7 Červen 2018 - 22:44 | Max Devaine | A jak prosím získali obraz té NAND? A jak jí tam...
Čtvrtek, 7 Červen 2018 - 21:15 | John Douberro | mozna by jsi mel takove zpravy psat spis ty nez...
Čtvrtek, 7 Červen 2018 - 01:17 | Gaunter | Súhlas. Ak by Apple skutočne dokázal dodržať...
Středa, 6 Červen 2018 - 22:01 | junk mail | Farookův telefon prolomili technikou NAND...

Zobrazit diskusi