CDR.cz - Vybráno z IT

Nový německý NFC zámek funguje bez nabíjení, energii získá z protějšího zařízení

V současné době existuje na trhu hned několik NFC zámků, která ale pro svůj provoz vyžadují napájení z baterie. Nová německá technologie dokáže vytvořit NFC zámek, který si energii vytvoří z elektromagnetických vln z druhého zařízení.

Zdroj: ShutterStock

Německý výrobce elektroniky a polovodičů Infineon Technologies AG představila poměrně zajímavou novinku. Jedná se o nový čim s označením NAC1080, který dokáže komunikovat prostřednictvím technologie NFC. Takových čipů je vícero, ale výhodou tohoto čipu je, že nepotřebuje ke svému provozu žádnou baterii.

Energii k provozu získává totiž z druhého NFC zařízení pomocí bezdrátové technologie NFC. Podle výrobce by tato novinka mohla sloužit jako pomyslný odrazový můstek pro výrobu inteligentních NFC zámků. V současné době jsou totiž tyto zámky napájeny bateriemi a v případě, že se vybije baterie, musí majitel použít standardní klíč.

Zdroj: ShutterStock

Díky novému čipu by ale měla potřeba klasických klíčů zcela zmizet. V praxi ale bude možné tuto technologii využít i v širším měřítku. Princip fungování je v podstatě jednoduchý, protože stačí, aby uživatel přiblížil svůj mobilní telefon s aktivní technologií NFC, která vysílá elektromagnetické vlny z telefonu.

Čip dokáže tyto elektromagnetické vlny přeměnit na malé množství energie potřebné k provozu. Tuto energii uskladní v několika kondenzátorech a následně se spojí s telefonem, aby ověřil totožnost uživatele. Nashromážděna energie je pak dostačující i pro pohon malého elektromotoru pro pohon zámku.

Diskuse ke článku Nový německý NFC zámek funguje bez nabíjení, energii získá z protějšího zařízení

Středa, 3 Srpen 2022 - 13:35 | randomofamber | Dokud to neprověří LockPickingLawyer (viz YouTube...
Pátek, 29 Červenec 2022 - 06:28 | Anonym | Když budete třít liščí ohon ebonitovou tyčí...tak...
Čtvrtek, 28 Červenec 2022 - 18:10 | Naruto | Problem s nabijenim zamku lze resit i jinym...
Čtvrtek, 28 Červenec 2022 - 12:22 | vak07764 | Supr, ale měl jsem za to, že je výhodnější mít...

Zobrazit diskusi