CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Nový Zéland zakázal softwarové patenty, budou následovat další státy?

"Skupina předkladatelů tvrdila, že ve vývoji softwaru není přítomen jistý 'tvořivý krok', neboť 'nový' software permanentně a konstantně staví na existujícím softwaru"

V tomhle překladatelském podání to především zní jako ultimativní nesmysl .

Bohužel zákony s tak laxní definicí , které budou automaticky obcházeny viditelně nejsou jen doménou našeho zákonodárného spolku lobistů .
A přitom je zásadním problémem jen neúměrná délka platnosti patentů .

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono normy obecně bývají psány co nejsložitěji - "právničtinou". Předkladatelé zákona doufejme věděli, proč tak činí. Uvidíme, jak to bude fungovat v praxi :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ja jsem odpurce patentu. ale kdyz se nad tim zamyslim tak hlavne jak rikal kolega proto, ze jsou doslova zneuzivany k blokaci dalsi konkurence a tudiz obecne rozvoji a pokroku. a to hlavne tim, ze maji neumerne dlouhe doby platnosti. jako v IT oboru kdyz jste pouhy rok pred konkurenci z vas dela miliardare. naco pak desetileti ochran.
jeste horsi je to s delkou ochrany copyrightu na umelecka dila. tam snad uz nemam ani slov

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

U umeleckych del by z toho byl prusvih - protoze ve chvily kdy by nebyla chranena autoskym zakonem, tak muze dotycne filmy uvadet do kin naprosto kdokoliv a to same prodavat je libovolnou formou. Takze z jednoho parazita, ktery natoceni filmu financoval, mame najednou desitky tisic parazituu prodavajici vysledky cizi prace.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, to riziko, ze nekdo zacne parazitovat na 10 let starem filmu je straslive. Nejde o to copyright uplne zrusit, ale soucasna doba ochrany na jeden furt (aneb kdyz hrozi, ze Mickey bude free, tak to prodlouzime) je nesmysl.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

u copyrightu bych problém neviděl v délce, ale v tom že většina produkce zábavního průmyslu si žádnou ochranu pro originalitu nezaslouží, protože to jsou dílka jak psaná/filmovaná/hraná přez kopírák - naprosto nepřínosná, zbytečná a zbytná, která vznikla jen aby zaplnila prázdný prostor mezi reklamními bloky něčím co připomíná mediální obsah

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Hlavnim problemem specifickym pro software je, ze i trivialni aplikace kterou nekdo napsal za tyden se sklada ze srovnatelneho poctu dilu jako raketoplan ... a 90% tech dilu je tak novych, ze by patent na ne jeste nevyprsel (coz pro raketoplan neplati). Dusledne uplatnovani patentove ochrany by vedlo k tomu, ze ta aplikace tolik co raketoplan taky stoji. Nastesti vetsina funkci libc napriklad patentove chranena neni ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.