CDR.cz - Vybráno z IT

O2 od prvního července spustí první 5G mobilní síť v Česku

Generální ředitel O2 prohlásil, že se chystá od 1. července tohoto roku nasadit v Praze a v Kolíně novou mobilní síť 5G, která je až desetkrát rychlejší než stávající 4G LTE. O zavedení uvažuje i T-Mobile a Vodafone.

Zdroj: CzechCrunch

V současné době můžeme na našem území využívat jako nejrychlejší možnost mobilní sítě 4G (LTE), což může být pro mnohé dostačující. Již dlouho se však diskutuje o rychlejší variantě mobilní sítě 5G. Její hlavní výhodou je bezpochyby zhruba 10x větší rychlost než stávající LTE. 5G síť pro normální komerční využití nasadila třeba Jižní Korea, Čína, USA či sousední Německo.

U nás by se podle posledních zpráv měla konečně nasadit od 1. července, a to na území Prahy a v Kolíně. Tuto síť nabídne telekomunikační společnost O2 pro své zákazníky, kteří mají balíček mobilních dat s 4GB a větší. Pro zákazníky z tarifu FREE + a NEO bude nebízena za symbolickou korunu.

Generální ředitel O2, Jindřich Fremuth, uvedl: „V reálném zákaznickém provozu si nyní chceme otestovat, jak síť funguje pod zátěží, a vyzkoušet různé příklady využití v průmyslu, ve zdravotnictví, u prvků chytrých měst a v dalších strategických oblastech pro ekonomiku.“ 

Zdroj: CzechCrunch

Z vyjádření generálního ředitele O2 je tak zřejmé, že plánuje využít tuto síť i pro jiné oblasti než jen rychlý mobilní internet. Obyčejný průměrný zákazník stejně nejvíce ocení rychlost, která se v reálu bude při frekvenci 3,7 GHz pohybovat mezi 500 – 800 Mb/s.

Je však nutno ještě dodat logickou poznámku – pro příjem 5G sítě je nutné mít mobilní zařízení, které je tímto modulem vybaveno. Z toho vyplývá, že testovací provoz se dotkne jen úzké skupiny klientů v rámci Prahy a Kolína. Ostatní tento přechod vůbec nezaznamenají. O nasazení 5G sítě usiluje i Vodafone a T-mobile, ovšem u těchto operátorů nejsou v tuto chvíli známy žádné bližší údaje. 

Tagy: 
5G, O2
Zdroje: 

Diskuse ke článku O2 od prvního července spustí první 5G mobilní síť v Česku

Pátek, 19 Červen 2020 - 19:27 | totojane | čachry kolem a a krabice od vína , jim tak dlouho...
Čtvrtek, 18 Červen 2020 - 14:53 | Kert | Frekvence vydražili bez měsíce před třemi lety....
Čtvrtek, 18 Červen 2020 - 13:46 | zeronetDOTio | hmm, asi zůstanu nadále u kaktus.cz kde mám...
Čtvrtek, 18 Červen 2020 - 11:34 | Peca | To je vynikající, takže měsíční 4GB FUP člověk...

Zobrazit diskusi