CDR.cz - Vybráno z IT

Památka zesnulých videoher. Poznejte tituly, které vydavatelé nadobro pohřbili!

Zrusene Hry Uvodni
V rámci dušiček (případně Halloweenu) jsme si pro vás přichystali jeden tématický článek. Koncept svátku jsme převedli do trochu abstraktního významu a podívali se, jaké tituly herní scéna nadobro pohřbila.

Dušičky: Vzpomínka na všechny věrné zesnulé, Památka všech věrných zemřelých, Svátek zesnulých, Památka zesnulých či lidově Dušičky (lat. In commemoratione omnium fidelium defunctorum), která připadá na 2. listopadu, je v římskokatolické církvi dnem liturgického roku, kdy se církev modlí za zemřelé.“

- Wikipedia

Současně s tímto svátkem se pojí i oslava nedávného Halloweenu, která s českými dušičkami má mnoho společného. Namísto církve si zde ale pro dnešek na chvíli dosaďme herní scénu a zesnulé nahraďme pohřbenými tituly. Na které zemřelé hry by se slušelo také zavzpomínat?

Silent Hills

Aféra okolo tohoto titulu přinesla do světa snad ještě tužší atmosféru, než její hororový obsah samotný. Silent Hills bylo oznámeno velice netradičně – skrze demoverzi pro PlayStation 4 s názvem P.T. Velice rychle vyšlo najevo, že tento akronym vyznačuje dvě slova – hratelná ukázka (Playable Teaser), na jejímž konci se zjevil název pravé hry – Silent Hills s Normanem Reedusem v hlavní roli (Daryl Dixon z The Walking Dead).

Komunita byla ukázkou nadšena a navzdory krátké hrací době se z ní velice rychle stal skvělý reprezentant hororového žánru. Bohužel interní vztahy v Konami mezi společností a autorem Hideo Kojimou časem vybublaly, přičemž vývoj Silent Hills byl zrušen. Tento sled událostí se stal jednou z nejdiskutovanějších aférek herního průmyslu pro předešlé roky. 

Kdo by se však těšil ze spolupráce Hideo Kojima a Normana Reeduse, může se těšit na nadcházející Death Stranding. Ale kdo ví, kdy vůbec vyjde. 

Fallout Online

Vývoj Falloutu Online mohl navždy změnit pole MMO her. Svět této postapokalyptické hry si přímo říká o masivní ztvárnění, kde by se na jednom místě potkávaly stovky hráčů. Těžko říct, zda by tento titul dopadl podobně jako The Elder Scrolls Online. Obě hry má na kontě Bethesda Softworks, v případě TES se ale jedná o velmi konkurenční pole fantasy her. Fallout Online by téměř neměl konkurenci, navíc jej mělo na starosti studio Interplay – původní vlastník série.

Zrusene Hry

Interplay navzdory prodeji značky Bethesdě stále mělo pracovat na MMO verzi. Ve vzájemné domluvě stálo, že roku 2009 ukáží vývojáři nějaký výsledek. Když se však roky táhly a kde nic, tu nic, zahájila Bethesda soudní spor ve snaze hru zarazit. Následovaly sáhodlouhé tahanice, do kterých se časem připojilo i studio Masthead coby spoluvývojář. Brzy se však vývojáři dostali do finanční tísně a titul prodali Bethesdě za 2 miliony dolarů. Dnes zbývají už jen pouhé spekulace, jak spojení těchto zvučných slov, Fallout MMO, mohlo dopadnout. 

StarCraft: Ghost

Blizzard nedostal zálusk na akční střílečku teprve před nedávnem u Overwatch. StarCraft: Ghost byl ohlášen již v roce 2002, tedy v době, kdy vyšel Warcraft III. Bohužel se vývoj vlekl natolik, že jej v roce 2006 musel Blizzard odložit na neurčito. Místo toho se zaměřil na vývoj tehdy čerstvého World of Warcraft a plánovaného Starcraft 2. Do nedávna si společnost ještě pohrávala s myšlenkou revivalu. Loňský rok však Mike Morhaime, prezident Blizzardu, oznámil definitivní ukončení projektu.

Ve hře jste se měli chopit hrdinky Novy, kterou fanoušci mohou znát z pozdější Starcraft 2 kampaně. Chronologicky by se děj Ghostu odehrával čtyři roky po Starcraft: Brood War. Příběh hry však nebyl škrtnut, ale přepracován do knižní podoby ve formě Starcraft Ghost: Nova, která byla přeložena i do českého jazyka.

Později se Nova dostala i do příběhu Starcraftu 2 v podobě dodatku Nova Covert Ops a stala se i jednou z hratelných postav v Heroes of the Storm

Warcraft: Lord of the Clans

U Blizzardu se ještě pozastavíme. Příběh Thralla mohou věrní fanoušci Warcraft série znát z knižní povídky Vládce klanů od Christie Golden (pro každého WoW hráče snad povinnost). Původně však byl tento příběh samostatnou hrou, dokonce adventurou. Ukončení tohoto titulu je více než smutnou záležitostí, protože byl téměř hotový a dodnes je možné shlédnout většinu hry na YouTube. Ručně kreslená grafika navíc zapříčinila, že titul od roku 1997 vůbec nezestárl. 

Warcraft: Lord of the Clans měl původně vyjít již v roce 1997, v době zlaté éry adventur. Bohužel ve fázi, kdy všechny oblasti byly hotové, dialogy nadabované, hádanky vymyšlené a animace nakreslené, se Blizzard rozhodl, že některé sekvence poupraví. Čímž se však odsoudil k nedodržení původní deadline. Nakonec se společnost rozhodla od vývoje opustit, jelikož se domnívala, že hra své vhodné období k vydání již prošvihla.

Nutno upozornit, že téměř před rokem unikla nedodělaná verze hry na internet s kompletně hratelným příběhem až po úplný závěr. Bohužel chybí mnoho příběhových filmečků, zvukový doprovod a nadabované části, což se na zážitku ze hry silně odráží. S trochou píle jistě hru naleznete v pirátských zátokách. 

Titan

A do třetice všeho špatného. Blizzard Entertainment je poměrně známý svými odklady, jelikož si netroufá vypustit do světa obsah, se kterým by společnost nebyla 100% spokojená. Možná právě proto i přes svoji dlouholetou existenci je živena z tolika titulů, že by je bylo možné spočítat na prstech dvou rukou, i kdybyste si tři uřízli. Patrně nejvíce je známá svým veleúspěšným World of Warcraft. Věděli jste ale, že připravoval Blizzard i druhé MMORPG?

O takzvané videohře s pracovním názvem Titan se spekulovalo už od roku 2007. Věříme-li serveru Kotaku (které je známé svými pravdivými úniky, například co se Assassin’s Creed týče), pak mělo jít o masivní multiplayerové RPG zasazené na Zemi v blízké budoucnosti. Přes den by hráč vykonával běžnou práci, v noci bojoval se zloduchy.

K ukončení došlo již v květnu 2013 a tým byl převelen k vývoji dnes již úspěšného Overwatch, během kterého využili vývojáři vypracované materiály ze zrušeného titulu. Pozůstatků Titana se tedy můžeme kochat alespoň teoreticky. Důvodem k ukončení byla údajně překombinovanost herních možností a schopností, kvůli které působil titul až příliš chaoticky. Oslovit dostatečný počet hráčů, který by udržel chod hry a serverů, se zřejmě ukázalo jako rizikové. 

Legacy of Kain: Dead Sun

Před pár lety vyplavaly na povrch záběry z hraní Legacy of Kain: Dead Sun, pokračovatele legendární upírské série. Tato hra byla doprovázena MMO bratrem ze stejného univerza, Nosgoth. Po čase se vydavatel rozhodl zaměřit se pouze na multiplayerovou odnož a vývoj Dead Sun po třech letech utnout.

Velmi dlouho nevěděla komunita, že se tento titul vůbec chystal. Dnes je možné zhlédnout půlhodinové záběry ze hry, a utvořit si tak vlastní názor, zda je zrušení titulu smutné nebo pochopitelné. Nutno podotknout, že herním stylem se Dead Sun velmi podobá sérii Shadow of Mordor.

S.T.A.L.K.E.R. 2

Roku 2010 se nadchnul kdejaký fanoušek postapokalyptické série STALKER při oznámení druhého dílu. O rok později však tyto fanoušky čekala smutná rána, když bylo GSC Game World rozpuštěno. Vývojáři se ale postupně slezli a utvořili dvě nová studia – Vostok Games a 4A Games. Přestože STALKER 2 jako takový byl zrušen, mohli se fanoušci těšit alespoň na duchovního nástupce ve formě Survarium, na kterém pracovalo právě studio Vostok Games.

Zrusene Hry 2

V roce 2014 byla otevřena kickstarterová kampaň pro dalšího duchovního nástupce série, tentokrát s názvem Areal, od nově založeného studia West Games. Tito vývojáři se prohlašovali za původní vývojáře STALKERa. Později však bylo zjištěno, že jediný projekt ze série, na kterém pracovali, byla flashová hra. Kickstarter nakonec jejich kampaň předčasně ukončil, navzdory dosažení jejich požadované částky.

V roce 2014 bylo studio GSC Game World obnoveno. Druhého Stalkera se sice nedočkáme, ale vloni nám alespoň nadělili podobně známé Cossacks 3

Star Wars 1313

Když v roce 2013 bylo oznámeno odkoupení Lucasfilm společností Walt Disney, znamenalo to ošklivý osud i pro herní společnost LucasArts, která do světa přinesla klenoty jako Monkey Island, Grim Fandango, Jedi Knight a další. Měsíc po akvizici oznámilo Walt Disney, že ruší všechny projekty v LucasArts (tedy společně se Star Wars 1313) a propouští jeho zaměstnance.

Mělo se jednat o velmi nadějný titul, který v letech svých prezentací na E3 i GC nadchnul mnoho fanoušků, zejména pro svoji temnější atmosféru, kterou ostatní Star Wars tituly často míjely. V hlavní roli měl vystupovat mladý Boba Fett během svého vzrůstu coby nájemný lovec. Hra by se tak zaměřila především na zbraně a gadgety, namísto světelných mečů. 


Zrušených her bylo samozřejmě nespočet. Můžeme si namátkou připomenout ještě Gotham, ScaleboundEverquest NextLMNO, Van Buren, Overstrike, Shadow RealmsFez 2, Dirty Harry atd... Jaký zrušený projekt mrzí vás? 

Diskuse ke článku Památka zesnulých videoher. Poznejte tituly, které vydavatelé nadobro pohřbili!

Pondělí, 6 Listopad 2017 - 21:47 | HKMaly | Uz jsem to tu nekdy hlasil: Star Trek: Borg...
Úterý, 31 Říjen 2017 - 13:57 | xWing | Mozno to neni k tejto teme, ale podobne. Hra...

Zobrazit diskusi