CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Paříž chce zakázat sdílené elektrokoloběžky. Měla by se Praha inspirovat?

Elektrokolobezky na chodniku nemaji co delat.
A pro provoz na pozemni komunikaci nejsou technicky zpusobile.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zaujal mě Váš názor. Mohu vědět co je na tom nezpůsobilé, když to má všechny náležitosti? Mám najeto celkem již kolem 7000km a zatím krom pár nesmyslně troubících řidičů žádný problém. Pravidla se snažím dodržovat. Pravda silnice typu, kde jsou dva pruhy a chodník bez lidí volím práve chodník, ale když někdo jde tak před ním skoro zastavím. Policajti neřeší. Raději riskovat pokutu, než zdraví...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problem pri kolobezkach je, ze maju vacsinou male kolesa oproti napr. bicyklom. Na cestach byvaju casto nerovnosti, diery, kanale, skaly a pod. Bicykel prechod cez vymol alebo kanal este ako tak stabilne zvladne vdaka velkym kolesam (a aj konstrukcii a posedu jazdca), ale pri kolobezke je velka sanca, ze jazdec strati stabilitu a spadne rovno na cestu pod iduce auto (postoj kolobezkara pri jazde je ovela menej stabilny ako posed na bicykli).

U nas v meste vyhradili cast cesty pre cyklistov (namalovali tam cyklopruh). Vidat tam vela kolobezkarov, dokonca som videl aj mladasa na jednokolke (to uz bolo fakt na Darwina). Ked tade idem autom tak si aj tak musim davat dost pozor na cyklistov/kolobezkarov. Vozia sa tam aj rodiny s detmi a deti obcas balansuju tak, ze neviem ci idu vbehnut do mojho pruhu. No ... je to na vtaky, cyklisti by potrebovali uplne oddelene cyklocesty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vidite jezdim na tom par let uz a jeste jsem neslitl a to bylo uz par neocekavanych situaci ze strany ridicu. Je to trochu o schopnostech ridice. Par padajicich cykliszu jsem videl ono z kolobezky snadno seskocite to kolo pada cele na Vas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak nie kazdy ma take schopnosti ako vy.
https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/662747-parizania-zakazali-kolobe...
"Výmoľ ju stál takmer život"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak doufám, že tady je to nenapadne. Co se děje v jiných státech mě moc nezajímá. Jako to by mohli zakázat už dávno auta kolik se v tom každý den zabije lidí a furt se s tím jezdí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Respektuji, že se snažíte dodržovat pravidla.Věřím že v oblasti kde žiji je třeba 50% cyklistů (jistě rozumíte, stejně jako zákon, beru koloběžky i kola jako cyklisty) slušných. Ale jsem v oblasti plné hipsterů, takže jinde je to snad lepší. Domnívám se, že zde vidíte frustraci běžných lidí, kteří se proti těm bezohledným nemohou nijak bránit.
Bohužel, druhá polovina je dost problematická, myslím že . Jedou po chodníku a vynucují si ohledy chodců, přejíždí vozovku a přechodu pro chodce a vynucuje si ústupky od motoristů. (Jako kdyby se dva přestupky současně nulovaly).
Koloběžky bývají bezohlednější ohledně chování, kola zase mají šílený přístup k osvětlení, kdy netuším, na jaké světelné podmínky se připravují.
Situaci nezlepšuje občas ventilovaný názor že je v pořádku když ohrožují chodce, hlavně že oni jsou v bezpečí... Řekněte mi, že to není narcisismus...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto je dalsi pripad kedy mesta nezvladaju technicku evoluciu spolocnosti a namiesto konstruktivneho riesenia problemu pristupuju k represiam a zakazom.

Prevadzkovatelov tychto zdielanych kolobeziek mohli zdanit a z vybranych penazi mohli vybudovat nejake stojiska napr. spojene aj s bike-sharingom. Plus vytvorit viac cyklociest, a kolobezkarov + cyklistov poslat z ciest a chodnikov na cyklocesty.
Kludne by mohli zdanit aj sukromnych uzivatelov bicyklov a kolobeziek v meste a z vybranych penazi budovat pre nich infrastrukturu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u nas teraz v "celom meste" porobili cyklochodniky.. Zobrali normalne chodniky pre pesich ludi a namalovali tam bicykel. Aj vlk je syty aj koza cela, len to je nakkt aj pre chodcov aj cyklistov, dovtedy pindali len chodci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Demokracie .. je forma vlády, v níž o výkonu moci rozhoduje mínění většiny oprávněných občanů.

Poslední doubou je to spíš (z)vůle dostatečně ukřičených jedinců údajně zastupujících "Sněžné vločky".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ridici nemaji radi kola na ceste.
Chodci nemaji radi kola na chodniku.
S kolobezkama je to podobne.
S tim rozdilem ze boom kolobezek se rozjel nekontrolovane a proto se to snazi politici zarazit protoze to nebylo v planu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je imho jen s extrémními případy, bohužel u dvoukolých je spousta narcisů a morálně licencujících, a ti kazí pověst zbytku. Něco jako vegani. I vegani mohou být slušní, ale přes ty idioty si jich nikdo nevšimne...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"V Paříži totiž bylo vyhlášeno referendum, kde se 90 % hlasujících vyjádřilo proti koloběžkám. Problém je možná jen v tom, že celková volební účast nedosáhla ani 8 %."

Takže v Paříži je proti koloběžkám 7% lidí. Ostatním je to ukradené. Snad to vedení města vezme v potaz. U nás se žádné referendum konat nebude, u koloběžek nemá kdo dát patřičné všimné na magistrát, takže je šmahem zakážou a hotovo, na referendum se občani zvykat nebudou!

Jina samozřejmě taky jsem proti koloběžkám a to proto, že nejen v centru Prahy to nepořádní koloběžkocestující odhodí po jízdě doprostřed chodníku a ostatní to pak musí překračovat. Proto si také myslím, že lidé tu nejsou na sdílené dopravní prostředky jako je koloběžka nebo kolo připraveni a je lepší to teda zrušit. Koloběžku ať si kdo chce koupí a má vlastní, o tu se totiž majitelé umí postarat a rozhodně ji někde volně uprostřed chodníku nenechají!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja proti kolobezkam nejsem. Jestli to nekoho bavi jezdit takhle, at jezdi. Ono chuze je pomala a jakekoliv zrychleni tedy je prinosem. Po chodniku autem jezdit nemuzu, takze nejsem proti zakazu kolobezek na chodnicich, protoze tam logicky chci zrychlit muj pohyb. Ale kolobezkari by meli mit povinne reflexni vesty zlute nebo orandzove barvy. A davat ty kolobezky do stojanu. To je cele.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A řidiči aut povině k očaři, protože pak se jedtě podívat do Asie jak se tam jezdí a pohoda. Běžně v noci bez světel to je teprv žůžo :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, motoristé i cyklisté by měli mít vyšetření od doktora, včetně očaře a psychiatra....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.