CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Phonebloks - poskládejte si smartphone podle vašich představ

To uz nebude SmarPhone ale LegoPhone :). Vacsiu hlupost uz asi vymysliet nemohli. Som zvedavy ako poriesia fyzicku odolnost aby to znieslo bezny zataz.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je imho vec vkusu a priorit. Me treba to prijde jako genialni napad a ikdyz neni psane jak tak verim, ze nejak tu odolnost vyresenou maji. Precijen se nemuze stat ze by se to rozpadalo behem pouzivani. Nicmene vzhledem k tomu, ze kazdy modul ma vlastni plastovy obal, tak verim, ze odolnost bude naopak vyssi.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Při pohledu na detail "pinu" jde o typ "hříbek". Zamřením odspodu se předpokládám zasune nějaký matrice, a zamkne všechny součástky. Při velké ráně, kdy se matrice poruší, se může zařízení rozpadnout, ale zaprvé, to se klasický mobil rozpadne taky, zadruhé bude stejně včudu displej, a zatřetí, kostičky pravděpodobně vydrží, zejména ty menší, pohromadě, jen se oddělí od sebe. Věřím, že zatímco klasický mobil bude na vyhození (výměnu základní desky se všemi součástkami a cenou asi jako půlka telefonu), zatímco lego mobil bude potřebovat maximálně novou základovku (displej budou potřebovat oba) za pár set, a nazdar.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je uchycení takové jak popisujete tak by to bylo v pohodě a přesně jak říkáte. Když to spadne, tak oprava bude výrazně levnější než u klasickýho smartphonu, nedej bože u iPhonu. :-D

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

No podle obrázku to tak vypadá, ale jestli to designéra napadlo...
Mimochodem, omlouvám se za tu hrůzu, co jsem napsal, poslední dobou se mi nějak pletou písmenka. :(

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Já si žádných popletených písmen nevšiml. Mám výkonný mozek, který zvládá dešifrovat případné chyby v textu hned za zrakovým nervem, takže o nich ani nevím. Takhle jsem schopný číst i zprávy od kamošky, které občas sednou blbě prsty na klávesnici a to pak je v jednom slově víc jak 50% překlepů. :-D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

V suoivsoltsi s vzýukemm na Cmabridge Uinervtisy vlšyo njaveo, že nzeáelží na pořdaí psíemn ve solvě. Jedniná dleůitžá věc je, aby blyy pnvrí a psoelndí pímesna na srpváénm mstíě.
Zybetk mžůe být totánlí směs a ty to přoád bez porlbméů peřčetš. Je to potro, že ldiksý mezok netče kdažé pensímo, ale svolo jkao cleek.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Už když přicházely TV s DVB, tak jsem psal, že by bylo super, kdyby výrobci umožnili vyměňovat tunery. Není nutné měnit celou TV, když by stačilo změnit tuner, podle toho co zrovna člověk potřebuje např. místo místo 1xDVB-T/1xDVB-C/1xDVB-S si nakonfigurovat si 2x DVB-C. Nebo se změnou vysílací technologie... teď tu máme spoustu televizí s DVB-T, ale s nimi až přijde DVB-T2 nebo nějaká další DVB-T[n]? Vyhodit a koupit celou novou TV...(výrobci, dovozci, prodejci jásají) Z pohledu uživatele je to ovšem hloupost. To vše má za následek, že se brzdí nástup nových technologií, protože nikomu se nechce vyhazovat každých pár let peníze za něco, co už má a funguje... No a pak by se uspokojili i zelení (ekologie, ne vojáci), kteří zcela oprávněně křičí nad množstvím elektro-odpadu, které narůstá geometrickou řadou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No nevím jak Vy, ale až přijde ta nová technologie, tak k tomu za pár stovek pořídím externí tuner...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A budete zbytecne tahat dalsi kabely, napajet dalsi zarizeni, zabirat cenny prostor v byte dalsim zarizenim ... to je genialni, ekonomicke, prostorove usporne a uzivatelsky nenarocne reseni. Imho vymenit modul s jasnym oznacenim nejakym obrazkem o co se jedna by zvladlo i BFU. Naproti tomu mam obcas pocit, ze zapojit nejakou krabicku do el. zasuvky a do nejakeho zarizeni je pro BFU nadlidsky ukol. :-D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

BFU vezme televizi do obchodu, kde to vymeni obchodnik ne? Stejnym zpusobem BFU resi vymenu HDD v pocitaci (mysleno klasicke desktop PC, nikoliv notebook).

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Až na to že výměna HDD ve stolním PC je výrazně složitější než výměna nacvakávacího modulu. To spíš srovnávejte právě s tím notebookem, kde jen odsroubujete kryt a par sroubku HDD, vytahnete stary, date novy a zase par sroubku nasroubujete a no stress. U stolního počítače musíte řešit zapojení dvou kabelů, často demontáž obou bočnic, ještě může nastat kolize s grafickou kartou ... to je výrazně složitější postup.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No tuner za pár stovek, to má fakt smysl. :-) Tyhle tunery za 500, obraz jako z prdele když vyleze. Fakt ten rozdíl, mezi mpeg2 a mpek4 poznáte... :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To nesmíte připojovat přes kompozitní vstup, že ano.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tady ani HDMI nepomůže. :-) A pokud podle vás ano, tak nemá smysl vám tvrdit opak, protože to neuznáte, neboť kvalitativní rozdíl nevidíte. Máte zároveň štěstí i smůlu ma průměrné oči. Bohužel/naštěstí, někteří vidí lépe, a potřebují kvalitnější, leč dražší hardware.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jasně argumentace, typu pokud tvrdíte něco jiného než já tak se sváma nebudu bavit :0))) Pokrok se nezastaví, pokud nebudu chtít celou novou TV prostě koupím externí tuner, ta elektronika je velmi malá žádné extra místo nezbírá a čip v té krabičce je často ten samý co v té nové TV...
Výměnné moduly jsou nesmysl, nežijeme v plánovaném hospodářeství a každá společnost by si zase prosazovala vlastní formát, který by pro jistotu co 3 roky měnila...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vynechte "by", a budete mít v posledním odstavci pravdu. Bohužel, tak to je, proto není výměnný modul. Protože "tohle umí něco nového" je způsob, jak prodat celou televizi. Tuner a technologie je jen akcelerační prostředek.
Nejde tu o to, kolik externí tuner zabírá nebo žere, jde o princip.
Ad argumentace, tady nejde o názor. Někdo rozdíly prostě nevidí, nepozná to. Vysvětlovat mu rozdíly je jako slepému popisovat duhu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Což platí i přesně obráceně, já nevidím rozdíly podle Vás (což není pravda rozdíl vidím jen je podle mě nepodstatný. A vy odmítáte vidět to co vidím já tj. podstatně univerzálnější a jednodušší řešní s externím tunerem....

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Univerzálnost řešení vidím. To začne být ovšem zajímavé, až budou televize bez tuneru. Ale proč stejně univerzální řešení nemůže být vyměnitelný tuner, abyc mi tam zbytečně nestrašila další krabice, a další tlustý kabel?
Ovšem rozdíly vidím jako dost podstatné, a v tom se právě neshodneme. :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Reseni na tyto problemy mame taky :)

Zanedlouho prijde 4K/120Hz televize, ktera v zakladu bude umet jen zobrazovat obsah.. a pak tunery, prehravace a vstupy si pridate dle libosti.

Otazka je co jste pro to schopen udelat - a zda to bude neco viz nez jen stezovani si nad soucasnou situaci.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Než taková technologie přijde do normálního používání, tak tu TV dávno vyhodíte nebo dáte dětem, do ložnice nebo tak někam.

Ve srovnání s tím, jak rychle mění lidi komponenty v PC, je životnost té spotřební elektroniky téměř věčnost.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někdo koupil televizi řekněme za 30 tisíc, FHD to mělo, jen to nemá nový tuner. Takovou je blbost nahrazovat, když jediné, co potřebujete, je jiný tuner.

"dávno vyhodíte", o to právě jde. Vyhodit ji je plýtvání materiálem, zbytečný odpad. Nic jste z článku nepochopil.

Narozdíl od televize, jejíž obrazovka nám stačí, v počítači vyhazujeme všechny ty komponenty, které nestačí. Nikdo nevyhodí základní desku, pokud do ní jdou nové komponenty. Avšak i když k obrazovce může být připojen nový tuner, i obrazovka musí být nahrazena.

Ovšem, to je záměr elektroniky, je designovaná tak, aby se musela vyhazovat, a kupovat co nejvíc nové. Jinak by si všichni koupili DVD přehrávač, a žádná firma by další 3 roky žádný neprodala - nebylo by komu, všem by fungovaly a dostačovaly... Bohužel je to tak stejné s drtivou většinou produkce na planetě Zemi... Nezbývá, než doufat, že ve vesmíru žijí debilnější "stvoření", které plýtvají více, než my lidé.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vsak oni to umoznuji, clovek koupi atom/amd da totoho 4 tunery, xbmc a tvheadend a ma z toho skutecnou TV a ne shit ;-))

Vse rychle, browser, nahravani a prehravani vsech programu v multiplexu na jeden tuner ;-)) ... akze tohle zarizeni staci doma jedno a ostatni xbmc krabicky budou sosat z jednoho PC, kde je antena, staci uz mit doma jen LAN ... GENIALNI, funkcni ... jo a co si clovek ulozi, to neni zakodovano, takze to pak muze postnout i kamardovi.
Tez to umi auto nahravani podle nazvu a reg. vyrazu ... coz vic si clovek muze prat ... jetse to nekdy ma vyhazovani reklam, v MythTV to fungovalo, ale tvheadend je elegantnejsi

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Napad mi prijde sympaticky, ale zaroven - bohuzel - prilis idealisticky.
Nehlede na to ze zavedeni vyrobci telefonu se do takoveho reseni nepohrnou, ma toto reseni dalsi uskali. Cena vyroby jednoho kompaktniho telefonu je urcite nizssi nez vyroba nekolika modulu v samostantych krabickach s nutnymi propojovacimi konektory. Zaroven se dostavame rozmerove nekam uplne jinam. Model telefonu vypada relativne maly, ale vsimnete si jak smesne maly je modul s baterkou prave porto, aby se tam vesly ostatni kosticky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zaprvé, současné součástky v mobilech nemají propojovací konektory?
Zadruhé, jestli součástku zalijí do kostičky plastu, cena nula, nula nic. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, vypadá to zajímavě, ale...
Jak už píší jiní, buď bude mít každý modul vlastní zapouzdření, nebo bude náchylný na poškození. Vlastní zapouzdření každého modulu bude dražší, než nezapouzdřené moduly s nějakým celkovým pouzdrem na sestavený mobil.
Jinak se mi to celkem líbí. Je jasné, že nakonec to bude o ceně a dostupnosti jednotlivých modulů. A také celkové odolnosti přístroje.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

je to nesmysl vyroba jednoho modulu pak vyjde stejne draho jako vyroba celeho telefonu a idea jde do haje

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jednu věc nechápeš... Není třeba vyrábět všechno. :-) To je hlavní idea. Nevyhodíš celý mobil, ale jen součástku. Spotřeba součástek, které "vydrží generace", bude rapidně snížena, obecně asi půjdou na dračku nejvíc procesory a úložiště, a u těch je obal/pouzdro ten nejmenším problém - vždycky nějaké mají. A taky baterie. Stejný "problém".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však počkejte, až přijde Lojza_suchanek. Už na mne mnohokráte křičel, že BEZ KONKURENCE TO NEJDE, že i kvasinky! A podobné voloviny.
Není možné, aby se výrobci spojili, ovšem... Však stále si mohou výrobci konkurovat - moje displejová kostička je lepší, než tvoje displejová kostička! Samsung by to vykostičkoval, protože vyrábí prakticky všechno. Myslím, že ti by určitě projekt podpořili.

Problém je, že takový telefon je o dost větší, protože součástky mají unifikovaný tvar, a zabírají více místa, než když se to poskládá do neuniformního prostředí.

Jednoznačný problém pak vidím v základní desce. Není prostě možné zajistit, aby každý kontakt uměl všechno, a poznal připojené zařízení. Kvůli tomu tam musí na pozadí být logika, sběrnicový typ například, a bude tam hromada, obrovská hromada režie na pozadí. V opačném případě budou muset být omezení jako "sem baterku", "sem úložiště", a tak dále. Počet pinů samozřejmě také rozhoduje, a procesor se rozhodně se 16 piny nespokojí, a pokud ano, bude muset svůj signál modulovat, a přidávat tak další horu režie. To nepůjde, na tom koncept zkrachuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neuveritelna hovadina, ten designer nevi o elektronice zhola nic. Takovy telefon by samozrejme vyrobit sel, ale byla by to cihla na tloustku aspon 2cm a s hmotnosti pul kila. :-D
Ja bych to videl jako u PC, zakladni deska a na ni vymenitelne sloty na pamet a patice na procesor, jenze i tahle drobnost narazi na problem zvysene hmotnosti a vetsim rozmerum nez kdyz je to tam na tvrdo priletovane. Takze idkyz bych rozebiratelny telefon bral, nakonec by to skoncilo u toho, ze by se menila cela deska se vsim co na ni je a teda minimalne 1/2 ceny telefonu, displej, kryt a fotak uz nas asi tolik nevytrhnou.
A mimochodem uz vubec bych v tech plastovych krabickach nechtel videt ten system chlazeni, ktery vymyslel nebo spis nemyslel.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to jsem se nechal úplně zblbnout, a zapomněl an už dávno prosazovaný koncept bez letování. Však lze udělat i patice, které nebudou mít an výšku 1 centimetr, a procesory, paměti, a tak dále by byly vyměnitelné. Problém by byl ale stejný - nekompatibilita nového procesoru se starou paticí, a tak dále, a tak dále...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mezi nama ... to se mi v ruce pohodlneji drzela Nokia 3210 nez HTC One X. 3210ka krasne padla do dlane, zadna hrana netlacila a v kapse clovek vedel, ze ten telefon ma. Kdyz jsem drzel v ruce HTC One X, bal jsem se, aby mi to neprorizlo ruku jak je to tenky a moc pohodlny a prijemny to teda nebylo. A mit to v kapse tak musim furt kontrolovat, jestli tam jeste je. Ostatne jsem si poridil Prestigio 4040, coz je na dnesni pomery tlusta a tezka krava, ale drzi se mi prijemne a ani vyssi hmotnost mi nevadi. Naopak. Ono nekdy je proste vice opravdu vice. :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o hlášku z videa "electronic is not designed to last". Správně je "is designed not to last". :-) Výrobci, prodejci, distributoři, a tak dále, si mnou ruce...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To by bylo skvele do lega takova stavebnice, to by se to stavelo.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave, vtipne, ale bohuzel v praxi nepouzitelne reseni. Daleko zajimavejsi by bylo nakopat vyrobce nekam, aby zacali vyrabet poradne telefony. Potom by neceho takoveho nebylo potreba.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Když na ty obrázky tak koukám, zdá se, že plánujou mít cokoliv píchnutý kamkoliv, čili budou muset univerzálně vyřešit datový spoje. Nemůžou to řešit moduly samy, protože spousta jich nebude mít dost spojů, aby dostala připojení ke všem ostatním a mohla si vybrat, který potřebuje. Čili na tý desce bude muset sedět nějakej switch, kterej bude ty data přeposílat na správný místa. Což například u spojení procesor-paměť bude mít značně negativní dopad na výkon. Nehledě na to, že ta deska bude tím pádem muset mít vlastní procesor spotřebovávající baterku.
O naprostý nevhodnosti tohohle řešení k optimalizaci chlazení čipsetu nebo třeba tvaru baterky nemluvě... (Proč nedají aspoň jednotlivý články do zvlášť modulů, aby si člověk např. přidal kapacitu místo foťáku?)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pripomina mi to ten starej vtip o vynalezci, co vymyslel pristroj na automaticke holeni:
- Proste do nej vhodite minci, strcite hlavu, a za chvilku odchazite do hladka oholen.
- No jo, rekli oponenti, ale prece kazdy clovek ma jiny tvar hlavy a tvari!
- Jen do prvniho holeni, odpovida vynalezce...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.