CDR.cz - Vybráno z IT

PiPhone: Vyrobte si ze svého Raspberry Pi kutilský smartphone za 3 tisíce Kč

nepřehlédněte
piphone.jpg
David Hunt, známý Raspberry Pi kutil, se na svém blogu pochlubil novým projektem, který vychází z velké části jeho předchozího počinu Lapse Pi, dotykového time-lapse regulátoru. PiPhone využívá stejného hardwaru, celková cena nepřesáhne 158 dolarů.

Pokud jste si do této chvíle nedovedli reálně představit modulární telefon, kutilský koutek Davida Hunta vás jistě pobaví a zároveň obohatí vaši představivost. Hrátky s Raspberry Pi jsou neskutečně rozmanité, člověk je neustále fascinován zajímavými projekty, ve kterých malina nalezla své čestné uplatnění.

DIY projekt PiPhone v celkovém finančním souhrnu vyjde kutila na 158 dolarů, tedy cca 3 tisíce korun. V této ceně je zahrnut i nákup samotného Raspberry Pi (model B) za 40 dolarů. Ostatní důležité části tvoří dotykový displej (320x240 px), 2500mAh LiPo baterie, SIM900 GSM/GPRS modul, DC-DC konvertor a nutná drobná kabeláž, přepínače a konektory.

David veškeré součástky objednal z internetových obchodů, softwarové prostředí pro účely tohoto projektu sám v Pythonu doprogramoval. Slibuje, že v případě zájmu v průběhu příštího týdne jej poskytne k volnému stažení. Sám přiznává, že aktuální kód není zrovna dvakrát čistý, i když svůj účel splňuje na jedničku. Prostředí obsahuje jednoduchou numerickou klávesnici pro vytočení čísla, klávesu pro příjem a zavěšení telefonu.

 piphone-1.jpg

Klíčovou komponentou mimo samotného Raspberry Pi je komunikační modul, SIM900 GSM/GPRS. Ten podporuje standardní AT příkazy, což je do budoucna velmi perspektivní záležitost. Mimo klasické telefonie je tak možné přes tento modul i posílat textovky, data aj. K realizaci samotného hovoru budete potřebovat mimo SIM karty (slot ve spodní části) také sluchátko s mikrofonem, které připojíte skrze 3,5mm jack do vstupu a výstupu.

Jelikož David nechtěl vést do zařízení napájení, sáhl po LiPo baterii. Pomocí DC-DC konvertoru převádí její 3,7 V na potřebných 5 V, což ale ve výsledku umožňuje zařízení běžet „jen“ pár hodin. Právě umístění baterie mezi Adafruit TFT displej a Raspberry Pi je trochu kamenem úrazu, co se do odvedení tepla z procesoru týče. Po delší době provozu lze totiž pozorovat významné zahřívání, které David zatím řešil separátním chlazením malým větráčkem, dokud nebylo zařízení zase na dotek chladné.

piphone-3.jpgpiphone-2.jpg

Samozřejmě, že za cenu tři tisíce korun seženete v obchodě plnohodnotný elegantní smartphone, PiPhone rozhodně není masová záležitost – je to fakticky jen funkční hrátka a zajímavost. Prostě demonstrace toho, co všechno lze udělat z dostupných levných komponent a špetkou zručnosti.

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku PiPhone: Vyrobte si ze svého Raspberry Pi kutilský smartphone za 3 tisíce Kč

Pátek, 9 Květen 2014 - 00:01 | Gath G | "Samozřejmě, že za cenu tři tisíce korun...
Úterý, 29 Duben 2014 - 07:36 | petr22 | Kdyz vymazes IMEI, tak uz si nezavolas. O tom uz...
Pondělí, 28 Duben 2014 - 16:51 | J D | Je pravdou, že tento modul toho sice "umí...
Pondělí, 28 Duben 2014 - 16:28 | Pepík Jan | Nejprve byste se měl zamyslet, než něco označíte...
Pondělí, 28 Duben 2014 - 15:55 | J D | Nemohu si pomoct, ale to toto je žvást dne:...
Pondělí, 28 Duben 2014 - 15:49 | J D | Akorát že bez IMEI by se ten modul vůbec...
Pondělí, 28 Duben 2014 - 15:01 | Robin Seina | Zajímalo by mne, jestli ten GMS modul má vlastní...

Zobrazit diskusi