CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Platy v IT v roce 2022: Jaké programovací jazyky jsou nejžádanější a kolik berou

a kde jsou C a C++, nerikejte, ze nejsou v prvni petce ci desitce.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nie su webovo orientovane, tak maju smolu.

a inac tipujem, ze co do poctu mozno v prvej 5ke nebudu. tych pozicii, co su otvorene moze na oko vyzerat, ze je vela. ale ked to clovek sleduje dlhsie, tak zisti, ze su to ulozenkove pozicie, kam firmy uz par (casto) rokov nevedia zohnat ludi.

no a potom tu je pripad ujeteho automotive, ktore si vymyslelo, ze chce ludi, co perfektne vedia C++17 a embedded programovanie :) a tvrdohlavo odmietaju uznat, ze taki ludia proste takmer nie su. pretoze automotive programatori v prevaznej vacsine ficia na niecom tak odpornom ako ANSI C a ludia, co vedia C++17, tak tym povacsinou embeddacina smrdi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak webove orientovane? Co ma Python spolecneho s webem?:o) Python je fakticky skriptovaci jazyk, ktery se realne pouziva pro kratke skriptiky (do 100 radku kodu). Ale jako skutecny jazyk to vlastne ani neni. Smutne je, ze ho vsude propagujou, pritom lidi, co se v tom neco nauci, tak si pak vytvori hloupe programovaci navyky, kterych se pak tezce zbavujou, kdyz zjisti, ze potrebujou i neco naprogramovat .... osobne se v oboru pohybuju uz asi 25 let a Python je takova univerzalka, co tak nejak zna kazdy pro par linuxovych skriptu jako nahrada bashe nebo jinych zrudnosti z dob sovetskeho svazu. SQL je samozrejme zakladni nutnost, to taky neni "programovaci jazyk". No a programovacimu svetu diky multiplatformite vladne C#/JAVA. Osobne mam daleko radeji C#, protoze nepotrebuje rozezranou VM.
Jinak kdyz se podivam do toho seznamu a na ty popisky .... JavaScript budovani webovych serveru? Python back-end a vyvoj aplikaci? Presne k tomu je zcela nevhodny ..... HTML lze fakt povazovat za jazyk? .... PHP jeste fakt nekdo realne nekde pouziva? .... SQL neni programovaci jazyk ...... JAVA, to asi tak jediny z vyctu by si zaslouzil nejakou zminku a napise E-commerce, finance? WTF? CO TO JAKO JE? Ostatne, da se snad na backend (pokud se tim mysli to co se tim myslet ma) pouzit neco jineho nez nativne kompilovatelny jazyk? Prakticky dnes jen C/C++/C#. Jak si to ctu, tak premyslim, proc na to vubec reaguju, PR clanek vycucany nekde z prstu, plynyle navazujici na presne 2 mesice stary clanek o uplne stejne veci, uplne jinak .... https://cdr.cz/clanek/vite-o-ktere-programatory-je-nejvetsi-zajem-zname-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do 100 řádků kódu, jsi pobavil :-) Spíš než "web orientované" bych to nazval hipsteřinama, co je v článku uvedený, ale to mi tam pak chybí ty nodeJS react apod, ale nechápu, z toho, co je napsaný tady, vím akorát nedobrovolně trochu ten python (a nikde to nezmiňuju), přitom dělám v IT a za ty ve článku uvedený průměry bych teda ani nevstal

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ať už můžu souhlasit a nesouhlasit se spoustou tvých výroků:
Hypertext Markup Language má "jazyk" dokonce v názvu, pro ty méně chápavé.
SQL je dotazovací jazyk, ale třeba T-SQL jako nadstavba ANSI SQL je programovací jazyk.
Python se nepoužívá jenom pro malé skriptíky. Byl bys překvapen, které velké projekty byly napsány převážně v Pythonu s C/++ pro některé vysoce výkonné knihovny.
Disclaimer: Pracuju převážně v C# a SQL, ale ovládám i HTML/CSS/JavaScript a Python je jediná věc, kterou jsem se (z lenosti) pořád ještě nenaučil používat, i když by mi to asi ušetřilo spoustu práce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dělám převážně WebGL 3D/JS a Pythonu jsem se dlouho bránil, doporučuji k němu přičichnout, je opravdu vynikající na rychlé skriptování. V jedné bance na něm po mě běží už roky denní karetní uzávěrka v objemu 300+ mega korun.

V současné firmě na něm děláme zpracování dat z 3D scanneru a kluci si to taky pochvalují.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Co ma Python spolecneho s webem?" ... "Python back-end a vyvoj aplikaci? Presne k tomu je zcela nevhodny"

Co má Python společného s webem? Třeba to, že v něm je napsané YouTube, Reddit a jiné populární webové aplikace? Tohle tu nevhodnost celkem úspěšně vyvrací.

"HTML lze fakt povazovat za jazyk?"

Technicky ano; povinnou součástí specifikace HTML5 je programovatelnost v ECMAScriptu plus návazná API.

"PHP jeste fakt nekdo realne nekde pouziva?"

Ano.

"SQL neni programovaci jazyk"

Ale je; prakticky všechny seriózní dialekty umožňují v SQL programovat.

"No a programovacimu svetu diky multiplatformite vladne C#/JAVA. Osobne mam daleko radeji C#, protoze nepotrebuje rozezranou VM."

Tak to je skoro jako říct, že místo bílé rýže máte rád hnědou. V zásadě triviální rozdíly, když to člověk porovná s průměrným rozdílem mezi dvěma náhodně vybranými programovacími jazyky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle typu průzkumu skutečně C++ a hlavně C nemusí být nijak vysoko.
Třeba v průzkumu StackOverflow ( https://www.uplers.com/blog/in-demand-programming-languages-in-2022/ ) je v první desítce jen C++, navíc těsně (na 10. místě).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze prakticky vsechny tyhle pruzkumy jsou k nicemu, protoze pouzivaji a k tomu jeste spatne, pouze statisticke data. Proste vemou inzeraty na linkedin a vyparsujou to na klicove slova a sectou. Proto pak predbehne obskurnost jako Bash i takove C++. Nebo ze je tam Node.js a JavaScript zvlast:o) Uz jenom to asi dost neco napovida o tom, kdo takovy pruzkum delal, ze nad tim nejenomze nepremyslel, ale ani tomu nerozumi.
Proste veci jako Python, Bash, "nejake" SQL se tak nejak pocitaji do zakladu, co by kazdy mel umet a co kazdy, kdo tomu venuje jeden vikend, proste umi. Ale pozadavky na praci jsou uplne nekde jinde ...... kdo kdy videl inzerat, tak vi, ze je tam milion technologii, kdy clovek rozhodne nemusi umet vse. Kdyby to vzali podle toho, tak jednoznacne vyhraje Word a Excel ..... Ted tu mam inzerat na programatora C# pro linuxove aplikace .... takze znalost C# a .NET obecne, no a k tomu zakladni znalost linuxu (Python, Bash) a zakladni technologie pro tvorbu webovych aplikaci HTML, SQL .... no a prace je pro C#, ale v pruzkumu to pricte stejny pocet bodu i Bashi:o)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem na to jeste koukal a je to ze Stack Overflow (https://insights.stackoverflow.com/survey/2021#most-popular-technologies...) ..... nicmene uvahy v puvodnim clanku na uplers opet jako kdyby si ten clovek ani ten pruzkum neprecetl a technologiim nerozumi zjevne vubec.
Developeri meli zakliknout, ktere veci znaji, cili vice moznosti, coz neni divu, ze zvitezily fakticky genericke jazyky. Cili paradoxne, narozdil od clanku, ktery nabada, jake technologie se ucit a nasazovat, tak to je paradoxne presne seznam toho, co se neucit nebo rozhodne ne do hloubky, protoze to kazdy umi a bere se to asi jako znalost Office. Mnohem zajimavejsi a zcela diametralne jiny rozmer tomu dava tabulka pouzitych technologii, kdy zcela jasne vede .NET na prvnich dvou prickach jeste nelogicky rozdeleny na dva Framework a Core a se znacnym odstupem pidiveci jako NymPy a Pandas, coz mozna ma jakoze "framework" v nazvu, ale srovnavat to s .NETem je dost usmevne .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by me zajimalo, jak to ty platy.cz sbiraji, protoze ty mzdy zkusenych programatoru jsou asi tak o 50% jinde.

Ale mozna je to tim, ze to jsou "platy", coz je statni sfera a tabulky (plus bonusy). Mzdy v soukrome sfere, hlavne po covidu pri inflaci jsou fakt jinde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky se ty platy blbe meri kdyz zalezi i na forme spoluprace... Mozna nekde kde clovek ma pevne danych 160h mesicne, bez ohledu na mnozstvi prace, tak bude brat malo. Ale casto clovek v IT fakturuje hodiny na projektech, mesicne se dostane i nad 200h (a co si budem, obcas si clovek vykaze vic) a navic pobira na fakturach "superhrubou", kterou navíc zdani az po uplatneni 60% pausalu. To se hned k tem realnym platum o 50% jinde dostanes a nejsou to jen odsedene hodiny nekde v kanclu, kde mas na pozadi zapnuty wowko, ale skutecne odvedena zaevidovana prace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No sam rikas, ze si lidi vykazuji vic.

Sedis doma, za hodku napises malou funkci a testik k tomu, vykazes ze si na tom stravil 8h a zbytek dne sedis doma (pac v kanclu by ti to neproslo) na prdeli a hrajes wowko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v kancli by to uplne v pohode preslo ;) odsedel som si tak v kancli tolko mesiacov, co mi menezment nebol schopny dat ziadnu robotu, ze ked sa nakoniec spamatali a zacali to dohanat, povedal som im zbohom a do nevidenia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl bych vidět šéfa, kterej ti takovej úkol zadá a nebude rozporovat náročnost úkolu a neúměrně vykázanej čas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo nerekl neumerne :-) Ale kdyz je prace odhadnuta na 80h a ja ji stihnu za 50h, byl bych blbej, kdybych vykazal pravdive.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Úplně v pohodě... Za 2-3 hodiny vykážeš 8 a šéfovi to podáš tak že je to vlastně rychle :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi jouda.

Jediny zpusob jak muzes rozporovat narocnost ukolu je ho udelat sam, nebo to nechat udelat vicero lidi a mit ty data. Pak muzes rict, ze bezne to trva treba 1 hodinu a tenhle kontraktor vykazal 3.

Jenze jestli o tom nevis jeste, ve vyvoji sw nechces delat porad jednu a to vec znovu. Takze vzasade kazda ficura je unikatni a odhad je z definice nepresny.

A uz vidim, jak v dnesni dobe se chce kontraktor bavit s nakym mamlasem, co mu tvrdi, ze kontraktor na tom spalil vice casu. Na to mu muze rict "tak si to pis sam a usetris".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem kontraktor. Pracuju standardně a šéf mi zadává úkoly, u kterých rozumí tomu, co to obnáší.
Pokud dodělám jednu věc, jdu na další, práce je hafo, takže "hrát WoWko" nedává smysl.
V případě, že je to předem odsouhlasené a částka je daná, to také znamená, že pokud to špatně odhadneš a ve výsledku ti to bude trvat několikrát déle (což si přiznejme bývá častější), tak ti to už nikdo nezaplatí a jedeš "ze svého"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud moje pracnost byla odhadnuta na danych 8h a ja to stihnul za hodinku, protoze jsem vedel okamzite, jak zadani docilit (a mohl jsem si usetrit cas napriklad mnou davno napsanymi funkcemi), tak nevidim nic spatneho na tom stravit zbytek dne u wowka :) Pracnost byla nejak odhadnuta manazerem a ja ji odvedl v pozadovanem terminu.
A neberu to jako podvod, je to zuzitkovani praxe a vlastni rychlosti. Nebudu brat mene jen proto, ze umim praci odvest rychleji a efektivneji.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je pracnost odhadnuta na 8h a je možné ji stihnout za 1h, tak je to fakt mizernej odhad a je to vina toho manažera, kterej asi neodvádí dobře svoji práci.
Ale pokud si tak někdo žije, tak dobře pro něho. Kdo by nechtěl svoji denní práci zvládnout za hodinu a pak si "hodit nohy na stůl", že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasne, to byl jen extremni priklad, se kterym jsem akorat odpovidal Malimu na jeho teoreticky scenar: "Sedis doma, za hodku napises malou funkci a testik k tomu, vykazes ze si na tom stravil 8h".
Zkratka jsem tim chtel rict, ze je obvykle, ze je pracnost odhadnuta treba na 80h, ale clovek to stihne za 50h... Ale zase je to pak vykoupene opacnymi scenari, kdy se na necem clovek zasekne o nekolik hodin dele, protoze najde vlastni mezeru ve znalostech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se mi líbí víc. Souhlas. Všichni víme, že častější je scénář, kdy se objeví nečekané problémy a i s rezervou to někdy trvá dýl.
Jak s oblibou říkávám o programování malých věcí - 90% psaní kódu se často dá stihnout za 10% času a pak 90% času zaberou chyby/anomálie/diagnostika, který tvoří jenom 10% objemu kódu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zde vam skocim do reci. Existuje neco jako fulltime alokace zdroju. Pokud vam sef zada ukol na 1h a zbytek nemate co na praci a informujete o tom sefa. Je blbosti nadrizeneho, ze neumi efektivne alokovat zdroje. Pak vam firma plati celych 8h.

Ovsem za predpokladu, ze mate nasmlouvanu fulltime alokaci 40h fixed. Po celych 8h byste mel byt vsak online, kdyby vas nektery z kolegu potreboval, anebo by se nasel nejaky ukol navic. Pote se to skutecne v Enterprise segmentu pocita dle hodin pripojenych na VPN.

Je uplne jedno zda jste neco odvedl nebo nikoli, ci kolik jste toho odvedl. Kdykoli s vami sef muze rozvazat spolupraci, protoze neni spokojen s pracovni efektivitou. Coz vsak casto neni duvod, pokud zvladnete obchodni problem ochcat tak, ze misto 8h se jim zabyvate 1h.

Neco jineho je, pokud budete pracovat pro Startup. Tam se to pocita skutecne po hodinach ciste odvedene prace a zda mate neco na praci nebo nikoli, firmu nezajima.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zeby celostatny priemer? znizeny este kadejakymi mensimi firmami, ktore si proste nemozu, alebo nechcu dovolit zaplatit tolko, co ini a spoliehaju sa na ludi, ktori tam robia a nevedia svoju cenu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To co se tady uvádí je ještě míň jak v Lidlu...
Tohle jsou tak nástupní mzdy nějakýho studenta bez praxe mimo Prahu a v Praze před 3ma a více lety.
Ale věřil bych tomu, že tyhle částky firmy zkouší a pak z toho jsou ty povídačky o tom jak nejsou lidi.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Přesně mám pocit že jsem asi z jiné planety. Za 40 klacků měsíčně se upišu i ďáblu. Umím Python SQL HTML CSS PHP a další nechce mě někdo?

Když vydusím z někoho desítku za programování mám z toho téměř vánoce... Tak kde dávají těch 40? Asi někde na Marsu ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Desítka za měsíc je pod minimální mzdou :-)

Jinak 40 klacků měsíčně je (při průměrně ~167 pracovních hodin za měsíc) cca 240 Kč/h.

Jestli tu je někdo ochotný programovat za 240 Kč/h, tak se ozvěte a domluvíme se :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Netuším odkud se berou tyto platy, ale průměrný programátor v Praze na IČO má zcela běžně 100k+, senioři na dobré kontrakty například v cloudu měli i 15k/MD. Několik let jsem dělal pro banku za litr na hodinu a to jsem opravdu nebyl nijak extra seniorní.

Kamarád CTO teď za boha nemůže po celé Evropě sehnat šikovného React developera za 12k/den. Prostě programátorů je jenom asi 0.3% v populaci, podle toho vypadají platy.

Tedy v článku uvedená tabulka je spíš takové úsměvná :-) Ale ano, měl jsem pod sebou člověka za kterého firma brala 15k/MD a on po nás chtěl jen 3k, to jsou pak bodyshop marže.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„průměrný programátor v Praze na IČO má zcela běžně 100k+“

Však to může odpovídat:
1. Tohle jsou zaměstnanci. Pracovník na IČO za 100k měsíčně stojí zhruba stejně jako zaměstnanec za 62k hrubého.
2. Ty částky jsou nejspíš nástup, celkem běžně se po zkušebce výrazně navyšuje.
3. Čistě technicky se mluví o „platech“ a ne „mzdách“. Platy se týkají veřejné sféry a zejména u ajťáků jsou často o dost nižší než mzdy v soukromé sféře.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Extrem je jeden kolega, ktereho jsem zazil nedavno v jedne financni instituci. Pred vanocemi zavolal agenture, me tech 140k tisic mesicne nestaci, je to strasne, neda se s tim vyjit. Ja mam rodinu a 2 deti. Pridali mu ze 7k denne na 8.5k denne.

A ted pozor. Ten clovek pri nastupu k zakaznikovi mel samostatne k overeni napsat jednoduchou systemovou aplikaci pri buildovani projektu. Mel dolozit klientovi, ze jsme vsichni na projektu na jedne vlne. Vubec to nezvladl. Neco naprogramoval, ale bylo to zbastlene, takze klient to nevyuzil a zahodil. Dal ho na jiny projekt, kde nemusi pracovat samostatne.

Sranda nakonec. Ja tam byl taky za 7k. Ja mel kvalifikaci skoro architekta, on medio developera. Prisel zakaznik, ze chce vymyslet architekturu backendu s nejakym datovym algoritmem. Tak jsem mu to navrhnul. Pak prisel, ze mu ten jeden nestaci a ze chce k nemu 2 dalsi datove algoritmy. Tak jsem se ho zeptal, zda nechce spis B2B. Odpovedl mi: "Ja nikam nespecham". Zastavil jsem prace a poslal ho do hajzlu.

Neprijde vam, ze CR zacina byt diky agenturnim teplousum a lesbam, prehrata zeme natolik, ze hrabou v cizich kapsach, kde nemaji co pohledavat?

Bartos jasne sliboval pred nastupem do vlady, chceme zkratit dodavatelske retezce, nebot tak se genruje nejvice HDP a profit pro koncoveho dodavatele. Kde je ten predvolebni slib? Kam se ztratil?

Ty recividni stetky kradou v cizich kapsach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak malý platy ne? V současné době bych čekal skoro dvojnásobek...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Marketingova kampan lobbistky z VSE. Kapnete bozskou zenska:
- mate tam zapoctene prispevky na deti, tzv. exkrementace penez do pedofilae
- mate tam zapoctene prispevky na duchodce, tzv. exkrementace penez do starobiny
- mate tam zapoctene prispevky managmentu, tzv. homostyk s managmentem

Neco jsem vynechal?

Proc by meli mladsi dynamicti lide, kteri se umi uplatnit i na zahranicnich trzich byt biti pri poskytovani sluzeb CR firmam?

Pujdu do UK mam min 500GBP, coz je 15000Kc/den.
Pujdu do DE mam min 400 EUR, coz je 10000 Kc/den.

Socialni stetka v CR, mam 2 deti a nic moc neumim - 170 000 Kc/mes.

Ja bych zacal bojkotovat poskytovani sluzeb v CR. Dat poskytovani IT sluzeb v CR na "ON HOLD". At se vzpamatuji, tatickovsti papanci jim odborne cinnosti nikdy neodvedou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo...hrát "wowko". Nebylo by lepší ten čas využít pro jiné úkoly a třeba si vydělat víc?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.