CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Polsko jedná s USA o nákupu 32 superstíhaček F-35A Block 4

32 stíhaček... A kde na to vezmou? Zadluží se Američanům na 30 let? Spoléhají na slevu když tam budou základny? Nebo zas jen lžou a dělají ramena?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud je budou kupovat za rozumnou cenu - treba ty ktere mely mirit do Turecka, tak je muzou mit za solidni cenu. to jen my nakupujem predrazeny sunty a jeste pujceny

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak oni poláci lifrují do zbraní o dost víc peněz než my. Těch 32 kusů může být 3,2mld dolarů tj asi 70mld Kč. To by zaplatila i ČR kdyby to k něčemu potřebovala...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono ani tak nejde o cenu, jako o náklady na provoz, které jsou u F-35 vysoké i pro mnohem ekonomicky silnější země.
Vypadá to, že se bude opakovat historie jako v případě nákupu F-16, na které dostali Poláci výbornou cenu, ale horko těžko hledají peníze na jejich provoz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli mají problém s provozem F-16, tak F-35 budou lítat jen na přehlídkách. No, jeden motor je méně než dva u F-22, tak to třeba nebude tak horké.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vysoké náklady na provoz u F-35 jsou poněkud mýtus. Vyšlo to totiž z uveřejněné ceny za provoz v USAF, kde se srovnávaly zalétaná flotila F-16 létající s tisíci+ kusy s nově zaváděnou F-35 v pár kusech, kde se do ceny počítaly i upgrady F-35 jak šel její vývoj (byť ne všechny se upgradovaly), výcvik mechaniků, vybudování zázemí pro nový typ atd......Reálné náklady srovnatelné s jinými letadly známé nejsou, a z některých publikovaných vlastností (např. životnost motoru, servisní intervaly atd...) ukazují na to, že ve skutečnosti provoz toho letadla nijak vyjímečně drahý nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Žádný mýtus to není. Cena jedné letové hodiny u F-16 je kolem 22. tisíc dolarů, u F-35 je to 42. tisíc! Sami Američané přiznávají, že s takovými náklady budou muset zkrátit plánovaný nakup F-35 o celou čtvrtinu.
Cena provozu sice půjde postupně dolů, ale budování zázemí, výcvik personálu a upgrady čekají každého provozovatele. To je ještě umocněné americkými cenami, protože výcvik se odehrává výhradně v USA.
Jen pro příklad. Každý pilot F-35 má přilbu dělanou na míru, tudíž ji žádný jiný nemůže používat. A cena této jedné high-tech přilby je 500 000 dolarů!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"je kolem 22. tisíc dolarů, u F-35 je to 42. tisíc! "
A? Co je na tom divného, když F-35 provozujou pár desítek a F-16 přes tisícovku? Srovnej si cenu, za kterou máš servis ty, když přijedeš do autorizáku, a za kolik servisuje česká pošta nebo jakejkoli jinej zákazník s velkou flotilou vozů. Srovnávat tydle dvě čísla je demagogie.

"ale budování zázemí, výcvik personálu"
To samozřejmě - ale to jsou extra náklady, které máš U KAŽDÉJHO NOVĚ ZAVEDENÉHO TYPU, zatímco u zavedeného prostě nejsou. Proto srovnáváš jabka s hruškama. Kdyby teď zaváděly F-16, tak ty částky za letovou hodinu můžou bejt klidně +- opačné.

" a upgrady čekají každého provozovatele. "
Až bude u F-35 dokončen vývoj, tak se ovšem nebude upgradovat co půl roku, popř. se nebude udržovat 10 ruzných verzí, což jaksi povede k podstatnému snížení částky za provoz.

"To je ještě umocněné americkými cenami, protože výcvik se odehrává výhradně v USA."
Což je právě jeden z důvodů, proč ty ceny z USAF nejsou jednoduše převoditelné do jiných zemí a tedy je pravda, co jsem tvrdil, že mýtus o vysokých provozních nákladech nemá žádnou reálnou podstatu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně by spíš zajímalo, proč je cena letové hodiny u Grippenů 5x nižší než u F16, pouhých 4,7 tisíc dolarů za letovou hodinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No třeba to bude souviset s tím že tyhle letadla (kromě novější konstrukce) dělali švédi a ne amíci :0)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těch údajnejch 4,7 tisíc dolarů je údaj, kterej si vycucaly Jane's z prstu podle údajů SAABu, kde se do provozní hodiny málem nepočítá ani palivo. Srovnávat to s cenou provozu F-16 v USAF, kde by i provoz čmeláka stál tisíce dolarů na hodinu, protože tam do provozních nákladů počítají i "náklady na kinosál určené pro manžely hajzlbáb záchodků umístěných 100km od letiště: co kdyby se pilot musel vystřelit...." je naprostej nesmysl.

Navíc, když se koukneš, kolik stojí pronájem gripenů v ČR, tak nás buďto švédi berou totálně na hůl, anebo je reálná cena za provoz Gripenů úplně někde jinde, než co tvrdí Jane's.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HDP Polska je přibližně 2.5x větší než HDP Česka.
Polsko na obranu vydává přibližně 2% HDP, zatímco my pouze 1.2%.
Takže "sečteno, podtrženo" - Poláci na obranu ročně vydávají přibližně 4.2x víc prostředků než my.
Z toho se už nějaká ta moderní stihačka asi pořídít dá. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Obrana nejsou jen stíhačky, ale i tanky, transportéry, pěchotní vozidla, výstroj, munice, výcvik atp. Do toho polaci provozuji nekolik vysadkovych lodi. Tam 100mld zahuci jako nic. To ze Polsko ma 4x vyšší příjem neznamená nic. Ta byrokracie a zlodejina je taky 4x větší než u nás.
Kdo Polaky zná, tak ví své. V Polsku je aktuálně krize jako kráva a u nás absolutní mediální ticho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak ramena a zase dostanou po hubě jako celé dějiny

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak právě proto aby po té hubě už nikdy nedostali, se v rámci toho co jim umožňuje velikost jejich ekonomiky, snaží zbrojit tím nejlepším co je momentálně k dispozici. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

aha tím nejlepším ha ha ha f16 trochu stará ne :) f22 taky stará :) a na nové nemaji jedině že se vesele zadluží ! tedy zadluží občany polska ! a to nehoráznýma sumam na nákup něčeho co vlastně nepotřebuji, ti nahoře to maji jednoduché nakoupi techniku a narode starej se, že jsem zadlužily vaše děti na xyz let , jelikož v paktu nato je chráni druzí, tedy pravidlo napaden jeden napadeni všíchni !
všechno je o penězích tedy i udajná nutnost zbrojit ! které je zcela nesmyslné, při dnešních zbranových technologiich stačí par atomovek a z celé eu je radioaktivní poušt´ , navíc jaderná válka nemá vitěze na to bohužel uslizači a vnocovače "demokracie" zapominaji !

tak jako když čr potřebovala nutně "moderní" stíhaci letouny :)) strašne se mluvilo jak jsou potřeba , ale že vlastně nadzvukové letadle pro zemi velikostí čr nemaji realný smysl se už zapomnělo říci , kdyby se něco "dělo" tak než odstartují tak je po všem , tak jako před par lety najky idiot malým letadlem se proletěl na temelinem a spusitil poplach bo se choval jako debil ! něž slavné gripeny odstartovaly už byl davno pryč , chlapci se jen proletěly v gripenech :) navíc u nadzvukových letadel nejde v zemi velkostí čr ani využít jejich potencial sotva přidaji "plyn" už musí brzdit :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pane, nejsem žádný "gramatický nacista", ale to co předvádíte vy, to nemá žádné meze....
Pokud chcete aby vaše názory někdo bral vážně, měl byste se doučit aspoň základy gramatiky. Berte to jako přátelskou radu. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

když se ti to nelibi tak to proboha nečti, a běž řvat na namněstí tam budeš užitečnější

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klasika. Troll, který na kritiku reaguje zcela nesouvisejícím propagandistickým blábolem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vzhledem k tomu že autor té kritiky nekritizoval obsah, ale formu tak bych o "trollování" být tebou raději mlčel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dostali po hube, protoze slepe verili v mocnosti. pokud se rozhodnout sami konecne ozbrojit a spolehat na sebe tak prece tim lepe. historie se prece nemusi opakovat, pokud se z ni ma clovek snahu poucit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm... Spolecne pakty... Myslíte ty evropské zrady v 8, 12, 14, 15, 17, 19 a 20 století? Mám počítat i Jugoslávii, kde jsme dokonce pomáhali muslimům? A co teprve ekonomicky předvádí EU. Kde se paktuje jen Francie s Belgii a Německem a rozhodují o pravidlech pro celou Evropu... Tak na tyhle pakty bych opravdu spoléhal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dokud nevyřeší např. toto:
„Zastaváren v Polsku skokově přibývá. Mnozí tam nosí věci, aby měli na jídlo"
tak by měli lítat jen na Mig-21. Aneb když národ řídí blbci co mají převrácené priority.

A vůbec. Čeho se Pšonkové bojí? Němci sice začali řinčet zbraněma, ale kdyby je to zase chytlo (už potřetí), tak by jim Rusové zase zachránili zadek a vůči Německu by postupovali jednoznačně a podle pravidla - 3x a dost.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

taky si říkam jen že to místní uslizálkové nepochopi nikdy !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže Rusáci je vlastně zachránili, když na ně v '39 zaútočili společně s Němci? :) To je zajímavá logika.. a slušná dávka demence.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to si trochu pleteš ! pokud vím tak polaci zabraly tešínsko ! jo jen abych nezapomněl zdejším narozeným po roce 1989 připomenout kdyby nebylo ! rusu ! tak dneska to nejseme ! bud by naši rodiče skončily v plynu nebo by byly odsunutí na sibiř a z česka a polska by byla razervace pro lovnou zvěř pro nacisty , tak jak to planovaly !!!

hlavně nazačínejte z kecy zachránily by nas američani ! nebýt toho že nemci musely bojovat na dvou frontách tak by valku nejspiše vyhraly !
dale bych zdejším ustrolum připomněl 1000ce čechu co zahynuly při neletech američanu v čr na vysmněs civilny cile ! (přiklad v ostravě byly lanovka na uhli dopravovala uchli ze šachty na tu podnikly spojenci za druhé sv par naletu ale nikdy ji nezasahly dicky to od**aly civilní domy a civilisté !!! a širokem dalekém okoli od lanovky na kterou udajně podnikaly nalety takže pak se silně polemizovat jestli byla lanovky skutečným cilem nebo ne ! )

už by konečně mnělo dojít jak ruskýmtrolum tak ustrolum že pokud dojde k valce bude to zcela jedno a valčícím stranám bude zcela fuk že vas vybombardují doma ! nebo si myslíte že za hloupé trolenim vas někdo ochrani ? jako za každé valky to odserou a umřou neviní lide a ti co ji spiskaly se budou jen smát !

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebýt Rusů.. možná tak nebýt obyčejných ruských lidí, protože dementní bolševici v čele s ultrablbem Stalinem dělali všechno pro to, aby válku prohráli. Nemluvě o před a poválečných poměrech, který pro řadu národů znamenali úplně to samé co německá vyhlazovací politika pro nás.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ehm toto je obvyklá lež. V roce 1939 na polsko zaútočili společně Německá říše a Slovenský štát (A zahájili tím 2. sv. válku). Sovětský svaz (jehož součástí bylo i rusko) tehdy spokojeně počkal přes půlměsíce než polská obrana prakticky zkolabuje a pak obsadil území která povětšinou ztratili rusové během 1 sv. a které si "domluvili" předem s němci (označili si navzájem území za svou "oblast zájmu"). S poláky tenkrát byli na kordy takže jim těžko mohli přijít nějak na pomoc (ostatně totéž platilo o vztahu polska k nám, ono Polsko tenkráte nebyl žádný demokratický beránek. Před sověty mimochodem uzavřeli obdobný pakt o neútočení s německa oni a na úkor československa vojensky zabrali část území.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Lžeš jako obvykle. Poláci s Němci měli pakt o neútočení z počátku 30. let. Ovšem na rozdíl od paktu Molotov Ribbentrop neobsahoval ony tajné dodatky o dělení území cizích států. To, že se přidali po Mnichově k dělení ČSR, byla prasárna, ale nebyla to součást žádné předchozí dohody. Prostě se na Mnichovu přiživili, ostatně obdobně jako Maďaři.
Ta část Polska, kam napochodovala Udatná Sovětská Armáda, nebyla žádná oblast, kterou Rusové ztratili během 1. války, ale oblast obývaná Poláky, kterou Rusko zabralo při dělení Polska v 18. století. A bylo k nim tak "milé", že potlačovalo i samotnou polštinu, hůř než Němci, tehdy Prusové. Inu slovanský bratr nejmilejší :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, když napíšete, že území které patřilo Polsku v osmnáctém století bylo obýváno převážně Poláky, tak také zrovna nemluvíte pravdu...
A to, že se Polsko pokoušelo po Mnichovské dohodě uzavřít s Německem pakt o společném postupu proti Sovětskému svazu a následném územním dělení je pravda. Jen to ztroskotalo na německém požadavku přístupu do Gdaňska.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lžeš, jako obvykle.

Ta území, která mělo Rusko získat po 1. světové válce (za tzv. „Curzonovou linií“), Polsko násilně obsadilo vojenskou sílou, ovšem nejednalo se o národnostně polská území, nýbrž převážně běloruská.

Takže naši ruští slovanští bratři pouze osvobodili to, co násilím zabral fašista Piłsudski. :-P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klasická ruská taktika. Kdo není s Rusy, je fašista. Naposledy radní Prahy 6 :-)
Jdi s tím někam, soudruhu, Pilsudski žádný fašista nebyl.
Slovanští bratři takhle osvobodili tatarský Krym, východní Finsko, Pobaltí...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takové "Dodatky o dělení států" uzavřeli se sověty i američani a britové rozdělili si takto celou evropu na konci druhé světové..... Tak přestaň neustále demagogicky lhát... Navíc východní oblasti byli poláky osídleny minimálně Žili tam hlavně ukrainci a bělorusové viz. https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Poland_(1918%E2%80%931939)#/media/File:Poland1937linguistic.jpg
Na wiki se můžeš podívat na to kam sahalo carské rusko trolle...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, carské Rusko, představitel imperialismu, proti kterému soudruzi neustále propagandou bojovali. Fakticky největší koloniální říše, která ovšem kolonie nevedla jako kolonie, ale připojovala je ke svému území.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

-

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Douč se dějepis největší koloniální stát na světě byla velká británie.... Nehledě na to že kolonie je "zámořské"/oddělené území, to by koloniální země byly daleko víc USA ty taky velkou část území získaly výboji kolem sebe....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to jsou notičky z Kremlu...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

zas podle sebe soudíš ostatní?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poláci zbrojí k vůli Rusku.A pár desítek F35 by slušně zredukovalo stav ruského letectva už jenom proto že spíše než moderní letectvo Ivan působí jako historické muzeum :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Že něco stálo hrozný prachy ještě neznamená, že to je nějaký super zázrak :) Ivan má hodně slušný stroje a taky nemá úplně špatnou protivzdušnou obranu, co se týče různých rušiček a podobnýho vercajku, jsou na tom lépe než Amíci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidi totiž dost zapomínají ze MiG 29 je konstrukčně nejdokonalejší bojový letoun jaký byl kdy sestrojen. Na manévrovatelnost a výšku letu prostě nemá konkurenci. A to se bavime o te třetí verzi z 80 let. V rukou skutečného pilota (ne pozorovatele elektroniky), je to ďábel na nebi. Viz nedávné cvičení na Baltu kdy Fka a gripeny sestřeloval jak kachny na rybníce. Ale jo, pět f22 ho sejme...
29 jsou již několikrát modernizované po stránce elektroniky i pohonné jednotky. Oktavka taky není stejna 20 let a furt se jmenuje octavia. Ta 35 i 40 vychází ze stejné konstrukce, jen dokonalejší kokpit, střeva a motory na vyšší hmotnost munice a ekonomičtější provoz. Ale už vas nevezme na par minut do vesmíru jako stara 29 stavěná jako doprovod vesmírného programu. Ekonomicky a lidsky nejsou rusaci zrovna kapacita, ale vojensky... To je úplně jiná liga.
Už jen z logického hlediska, držet Rusko na uzdě musí USA s celou Evropou... Tedy 20:1?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to Kazaxx : lépe bych to nenapsal :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jen z logického hlediska je ironií když 550 milionů evropanů prosí 350 milionů američanů, aby je ochránili před 150 miliony rusů.

Калькулятор есть?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale bavite se o nesourodem počtu. Viz historii a ta nedávná. Když se rus pomine a řekne ze chce Cechy zpět, tak 10 mil rusů přijde. Přijde vám na pomoc 10 mil. Spojenců? Pochybuju, spis se budou vymlouvat a handrkovat jako v historii. Co je frantikum nebo němcům do nějakých Čechů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen si vemte Ukrajinu. 30 000 rusů kde je 98 % vidlaků a zbytek rozvedka a instruktoři z Rusks. Ukrajina 240 000 vojáků ve službě + 35 000 dobrovolných vidlaku (+ instruktoři a rozvědka z USA). A co dokázali? Zabit víc civilistů než tech vidlaku v donbase. O prognomech ze strany Ukrajinců (jak po vzoru Katyne) a pravidelne minometné palbě na sídliště nemluvě...
Jinak rusky neumím, nevím co je ten dotaz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty počty trochu neseděj. Hlavně tím, že zapomínáš na ruské turisty, kteří na rozdíl od ukrajinských vojáků odslouží turnus a nahrne se další várka. Pogromy jako Katyně sis vymyslel a minometné palby na civilní cíle v linii bojů provádějí obě strany stejně usilovně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, ten masový hrob co našli evropští "pozorovatele" už tam byl...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mig 29 nejdokonalejší ? :) Ve které galaxii?
Mig 29 je starý žravý šrot s avionikou 30 let za západem.Jako cíl se osvědčil dobře,to je pravda...Hotová sebevražda startovat v podobném ruském,,zázraku,, proti novým strojům.Mig je tak ,,výborný,, že ho nechtějí ani Rusové...
V realitě nemá 29 ani na poslední F16 block 72. Raptor a F35 je zcela někde jinde.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Viz nedávné cvičení na Baltu kdy Fka a gripeny sestřeloval jak kachny na rybníce."

Zdroj by nebyl?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

poněkud extrémní názor, poslední verze jako SMT nebo 35D jsou hodně dobré, ale maximálně proti F-16, F-15 a těm Gripenům, záleží na kvalitě pilota pochopitelně plus vhodná skladba výzbroje na konkrétní střet. Na F-18 už by neměl, stejně jako na Eurofighter, na to už jsou rovnocenné jen novější Suchého stroje jako Su-30/35S. Možná by 35S nějak mohl obstát proti F-35, jenže těch mají Rusové málo a Američani zase hodně F-35. Navíc ten MiG je klasifikován jako frontový stíhač, jenže druhá strana prakticky zrovna tak vede F-35, takže pravděpodobnost setkávání při nějakém střetu je veliká a tam ten MiG by nedopadl dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano – byl by pro nás nejlepší, protože je to vyloženě přepadový stíhač – což je přesně to, co potřebujeme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to DavidM : u tebe bych typoval ža na vojně si nebyl co ? a pokud byl tak si tam spal :) za valky nejde až tak o to jak je technika vyspělá ,ale jde o počty techniky prostě kdo má vice kusu jako lidi tak techniky tak vyhrává ! pokud si dobře pamatuji tak životnost tanku v přimem boji se počíta max 5 minut ! nebo životnost vojáka v přimem boji se počíta 15 minut max, dneska to bude o trochu déle

ono je zcela jasné poučení z druhé sv nemci mněly sice lepší a vyspělejší techniku ale nemněly zdroje na vyrobu dostatečného mněžství techniky ! rusove mněly daleko horší techniku ale dokazaly chrlit 1000ce kusu takže prostě nemce prečíslily !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A Američani měli průměrnou pozemní a špičkovou leteckou techniku, kterou dokázali chrlit ve velkých kusech a tak nejen přečíslit Němce, ale ještě zásobovat třeba náklaďáky i ty Rusy. Ale to nerad slyšíš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no řekl bych že se zase trochu pleteš , vím že usa za druhé světové za začátku valky najkou pomoc posílalo do ruska ale spiše šlo o potraviny a material než li o auta , usa mnělo v te době dost vlastních starostí na svoji frontě
k te špičkové usa letecké technice no nevím nevím podle přesností zasahu při bombardovaní čr za 2sv bych řekl že moc kvalitní nebyla :))))))) už jen to co jsem psal up jak se chudačci amíci nemohly trefit do lanovky které vedla skoro přez celou ostravu :) podnikly několik naletu ani jednou lanovku na uhlí nezasahly ! zato rozjebaly všechny domy v širokém okoli o počtu mrtvých ani nemluvím ale bylo jich dost na straně civilistu , ještě na jednu perličku si pamatuji za druhé sv se lidi běžely schovat do krytu , kryt dostal přimý zásach ! pokud vím nikdo tenkrat nepřežil, jaké zajimavost že kolem krytu neni žadné duležíte tovarní zařízení jen civilní budovy a domky ! když podle tebe mněly tak super moderní a špičkovou techniku tak přeci musely vědět a vidět co bombarduji ? nebo snad umyslně bmbardovaly civilisty ? to ne to by přeci hodní a miloučcí američanci neudělaly že jo , je pravda že svinctvo se dělo na všech stranach za valek ! tak to je a proto znova napišu co jsem už psal up , už by lidi mněly mít rozum protože při každé valce to ods*rou neviní lidé a ti co ji spiskaly se jen smnějí !!!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Další propagandistický žvást o zlých Američanech, nic víc. Za 2. světové prostě bomby padaly z letadla, jediným usnadněním byl mechanický zaměřovač. Trefit s tím lanovku je prakticky nemožné, stejně jako trefit kryt. To byla prostě náhoda, nikdo z pilotů o něm ani netušil.
A pokud chceš něco o přesnosti ruského bombardování, tak co tohle?: https://www.mladaboleslav.cz/bombardovani-mlade-boleslavi/
A to nebylo žádné strategické bombardování z velké výšky, ani si nemuseli lámat hlavu s protileteckou obranou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč se vždycky najde nejakej ko*ot, co začne popírat osvobození rusky, at už byl záměr jakýkoliv. Dokázaných 140 000 ruských mladých kluků vs 500 amerických...
Když se Američani s Britama a Francouzema plahocili s tou svou technikou ve Francii, Rusak už byl u Berlína, přestože šel pres největší odpor. Spojenci s Američany dorazili do Berlína den po jeho dobytí. Pak začal boj o Československo. A přátelské rozdělení. TY kecy o tom ze rusaci řekli amikum u plzne stop jsou nehorázné. Američani 1. Nesli dál, nebylo kam. Osvobozeno. S rusakama společně slavili vítězství za podpory našich roztahovacek. 2. Prvotní domluva o rozdělení (bez nás o nás).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč se vždycky najde nějaký kokot, který rozporuje něco, co v příspěvku vůbec nebylo? Psal jsem snad něco o podílech Rusů na osvobození, nebo zas jen vedeš propaganditické žvásty?
A pokud jde o ty Američany v Plzni - samozřejmě mohli jít dál, do 9.5. Praha vojensky obsazena nebyla. Zakazovaly jim to dohody o demarkační linii. Kecy o roztahovačkách asi zabírají mezi blbci z 5. cenové nebo ve vašem rusofilském kroužku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když už tak rád linkuješ, tak nezapomeň si přečíst tohle: http://www.vhu.cz/tragicky-americky-nalet-na-prahu-14-unora-1945/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za ty útoky sovětů 9. května jsou ale zodpovědní němci, kteří hrubě porušili podmínky kapitulace a přesouvali se. Neútočili na civilisty jako taové či na fabriky ale na ty kolony plus "dopravní uzly". (Ostatně je to uvedené i v tom tvém odkazu, čet si to vůbec?) Německé jednotky měli rozkaz zůstat na místě a vzdát se, oni se ovšem často snažili dostat na západ... Bohužel většina lidí v československu tohle netušila mysleli si že prostě vše skončilo a už se střílet nebude...
Je demagogie srovnávat to s bombardováním českých ři moravských továren na konci války.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rusák to prostě vysypal, kam ho napadlo, na civilisty žádný ohled nebral, jak u něj bylo běžným zvykem. Takovýhle akcí z konce války je víc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Rusák to prostě vysypal, kam ho napadlo, na civilisty žádný ohled nebral"
Jasně a teď to srovnejme s Drážďany, Hamburk, Hirošimu, Nagasaki atd a kdo že to tu nebral žádný ohled na civilisty?? U nás například nálety na ústí nad labem v dubnu 45, které srovnalo se zemí centrum a stálo život 500 lidí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš ty čísla blbě. 6ivotnost tanku v boji průměrně 4-5minuut. Životost pěšáka v boji 15 sekund (ne minut).... Ale to jsou stará čísla dnes se bojuje jinak, vojáků je míň ochrana lepší. Navíc ten boj nebyl zas až tak častý jak to vypadá vojáci nebyli "v boji" celou dobu.
Mimochodem sověti neměli daleko horší techniku. Měli jak srovnatelnou tak horší ale i lepší, vždy záleželo jak ji používali. Ono je taky dost rozdíl mezi obranou a útokem a němci se minimálně druhou polovinu války bránili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někdo zaspal dlouhá desetiletí že totojane? :)
Prostý počet nevyhrál válku ani za Stalina.Nebýt západních spojenců tak Rudá armáda neměla co žrát,v čem chodít a v čem jezdit.A než počty rozhodovala ekonomika a možnosti výroby.A zrovna do slova pár Panteru a Tigeru dokázaly rozdrtit celé tankové pluky ruských T34.
O tom že počty nestačí mohou vyprávět Arabové v nekonečných prohrách od mnohem menšího Izraele.
Dnešní Rusko nemá ani ekonomiku,ani možnosti výroby a ostatně ani počty armády.Řádová armáda odvedených chudáků šikanovaná vlastním důstojnickým sborem,to bude drtivá bojová síla:)I elitní útvary těžce pohořely v Čečně,debakl za debaklem.
Ze stovek původních ohlášených T14 to vypadá v dohledné době na sotva desítky a starý T90 a jeho sotva protiváha Leopardu II a Ambrams.Mig je dnes mrtvá firma a Suchoj nemá peníze na vývoj nové mašiny.S57 je jenom další propadák.A zatímco USA plánuje náhradu za B2 a pracují na vylepšení F22/35,Rusák zaostává stále více.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si fakt jako někdo mysli ze rusko nebo Amerika bude všem vyprávět jaké ma vojenské stavy? Neřekne to ani Čína ani Indie a ani Japonsko. Vsichni mlži, řeknou jenom co se jim hodí a zbytek si z prstu vycucavaji rozvědky nebo roznaseci propagandy. Skutečně stavy znají jen oni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi, že jste jako ten generál, co se připravuje na minulou válku. Za těch 75 let se mnohé změnilo. Pokud boj probíhal tak, že tanky do sebe narážely, tak šlo opravdu hlavně o počet kusů. Zrovna Polsko ale třeba vyvíjí unikátní raketový tankový stíhač, který sám zvládne podle reálných předpokladů zlikvidovat 22 tanků, které ani přímo nevidí (a oni nevidí jeho). Zkušenosti z blízkého východu ukazují, že pokud se jedná o symetrickou válku klasického typu, tak strana s výrazně technologicky zastaralým vybavením nemá žádnou šanci a je poražena prakticky beze ztrát.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nesmí brát v potaz reklamní kampaně co nam servirují media , prostě realita je jina než vidíš v tv nebo v správách , pišete skušeností z blizkého východu pokud myslíte irak tak ano ale tam se jednalo vysmněs staré T80 a starší VS letadla a rakety ! připadně modernejší tanky ! ono je dost problematické srovnávat vojenskou techniku když neznáme technické parametry atd
no že polaci vyvýjejí hezky fandím jim ,ale podle skušeností to bude stát za starou bačkoru :) navíc k čemu ti je najky raketový tankový stihač když pleskne 10kt :) uplně k hov**
to same se týká tanku , proto jde o počty čim více něčeho máte tím vice cilu pro nepřítele tzv furt kanon pokud vám to něco říka .Na co je vam technika když nemáte vojaky ? nebo tedy máte 10 vojaku ale 10 000 techniky , taky k prdu , to samé platí na opak pokud máte 10 000 vojaku 10 kusu techniky , takže jde opravdu o počty kusu jako vojaku tak techniky a schopnost vyrabět počty techniky pro vojaky tak samo mít dostatek možných vojáku !
ps navíc pokud vím tak ruske tanky mužou vystřelovat rakety které nemusí vidět cil , takže opět polaci vyvijejí něco co už bylo vymyšleno

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úplně jsem nepochopil, co jste se snažil říct v tom prvním odstavci, ale ano, souboj starých a nových tanků dopadl zcela jednoznačně ve prospěch těch nových. "furt kanon" - možná až to napíšete správně, tak mi to něco bude říkat. Ale stále jde o to, že vycházíte ze zkušeností druhé světové války. Technika podpoří nejnižší úroveň boje, klasický voják se pak posunuje směrem k velení a pak jich potřebujete méně. Na moři se to už děje, některá plavidla už vůbec nemají posádku. U letadel to směřuje k tomu, že jeden člověk v letadle bude velet celé letce dronů. Technika sama o sobě samozřejmě nevyřeší všechny problémy, ale mění pravidla hry. A jestli Poláci vyvíjejí něco, co už vyvinuli Rusové... možné to je. Ale vzhledem k tomu, že to mají primárně na obranu proti nim, tak si to od nich těžko koupí, takže jim to může být jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On to tam hlavně nebyl primárně souboj tanků. Iráčané hned na začátku přišli o veškerou použitelnou protivzdušnou obranu. Byli oblklíčení (nejlepší je vždy útok na nepřipraveného protivníka zezadu). Teoreticky by měli docela slušnou výhodu, bránili se, mohli se zakopat pro ně známý terén atd. Ovšem proti tomu co na ně přišlo neměli šanci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

sice má Polsko větší hospodářství, ale my že se nezmůžeme ani na dvě letky mnohem levnějších vlastních Gripenů je vážně ostuda. Ale je to i o mentalitě po listopadu kdy se ze všeho začal dělat pouze kšeft, reálně obrana ani vojsko nikoho nezajímalo, jen jak z toho získat prachy. Poláci i v těch chudých letech udrželi ty MiG-29 a Sůčka v provozu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je naco mít xx nadzvukových stíhaček, které během pár minut přeletí republiku napříč a musej udělat čelem vzat aby neskončili v cizím státě...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na nějakou obranu. Polsko se stává středoevropskou vojenskou velmocí. A kdo má moc toho nakonec láká ji použít, zvlášť když si vzpomene na nějaké údajné křivdy sousedů. S pár Gripenama nejsme ani vzdáleně schopni soupeřit už teď. Až budou mít ty F-35 tak si budou moci létat nad ČR i SR a nikdo je nebude moci zadržet.
Rozhodně nejsem pro bezhlavé zbrojní výdaje, ale nějaká odstrašující síla musí být. Ideál by byly 3 letky lehkých Gripenů a jedna těžká EF Typhoon. S tím už by si nikdo jen tak nezahrával.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

My máme dobré radiolokátory, která jsme na rozkaz z USA ani nemohli prodat zájemcům z východu. Proč asi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prodeje pokročilé techniky do Číny jsou trochu riskantní, protože čímani si koupí jeden kousek a pokusí se ho okopírovat ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to udělaji stejně tak jak tak ! takže je lepší se snažít prodat co nejvíce kusu a nebo dosáhnout dohody !

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No jenže voni si koupí maximálně 2 kusy. První rozeberou, druhý použijí pro testování vlastních prototypů. Vyplatí se nám takový obchod? Je rozumné usnadňovat čímanům vývoj jejich vlastní vojenské techniky?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To už dávn není pravda. Takto postupuje zaostalá země (a mimochodem to rozebírání konkurenčních výrobků dělají naprosto všichni) dneska už čína dávno není tou zaostalou zemí z před xx lety...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak to hodně pobavil pry z polska se stavá vojenská velmoc :))))))))))))))))))))))))))))))))))
až na to že poláci díky své potomosti si zařídily že dostanou první zasah do těch radaru :) a jako bonus raketové zakladny takže vše je cílem prvního utoku , prostě polakum jen "tleskám"
jak to pišu po několikáte : dicky každou valku konflikt ods*rou običejní lidé a ti co to spiskaly se jen smnějí !

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No pokud na Poláky míří ..,zázračné zbraně odvety,, které Rusákům padají na hlavu a jako bonus je ozáří,tak můžou být Poláci v klidu:)
Žebrákostánu jménem Rusko se stává tradice že jim rakety padají a ponorky ne ponoří jednorázově.Ale je to jednoduché následek toho že kdo mohl tak z Ruska utekl a ekonomický trpaslík prostě nemá ani lidi ani penízky.Jediné kam Rusko směřuje je k rozpadu...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

je to dobre, F-35 nemajú proti SU žiadnu šancu, len tak Ďalej

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No 30 let starým šrotem SU bojovat proti F35 tak se Rusák raději vystřelí nebo zřítí:).Alespoň ušetří Polákům rakety :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty si kokot spamujuci diskusie zo svojej preprdenej garzonky!

Chod si nalestit bambus nad fotkou Putlera a nespamuj diskusie!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

slováci nakupujú 14 F-16 tok blázni, ale to je ich problém, síce im budú na hovno ale čo už

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

neni slovensko menší než čr ? tak to by mně fakt zajimalo k čemu jen ty F16 budou ? hele nebyl pravy duvod stavby kabčikova že "někdo" chtěl mít letedluvou lod :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U nás je bezvládí na čele s mluvčím Pellegrinim.

Jasně, že budou na hovno... navíc ani není jasné, kdo to zaplatí. Ono je to vážně průser, protože ti „klientelističtí zloději“ schválili nákup letounů, který byl o 400 000 000 € dražší než ty, které používáte vy.
Tanečníci na horní palubě Titanicu!

Víš, je všem by mělo být jasné, jasné, že bublina národního hospodářství se nafukuje a jednou praskne a splaskne. Nikdo sice neví, kdy přesné to bude, ale je jisté, že se blíží.

Slovensko totiž žije na dluh. Jeho obyvatelstvo, kdysi málo zadlužené, se totiž rychle zadlužuje. Národní hospodářství tahá domáci spotřeba. Život na dluh. Lidé si půjčí, roztočí se to v národním hospodářství, odcedí se z toho daně, v podobě zvýšených příjmů, vůči kterým si vláda může půjčovat ještě více... a všechno to pak vyhodí na šílené zbrojení. Až to tady všechno křachne, zbudou nám rezavějíci zbraně, prázdnotou zející zadlužené pokladny veřejné správy (vlády i samospráv) a zadlužené obyvatelstvo, které bude mít hluboko do prázdných kapes... a po někdejších polštářích tentokráte nebude ani vidu, ani slechu.

Jenomže ti zloději nakupují, jako kdyby rohy hojnosti měli trvat navěky a výdaje si dle dnešních přímů rozvrhnou na nejméně 10, někdy ale až 15 let dopředu. Že to nemá nic společného se skutečností, je vůbec netrápí, vždyť oni zde nebudou déle než 4 roky. Navíc odpovědnost za 1. rozpočet mohou hodit na své předchůdce, stejné jako ten poslední rozpočet hodit na své následovníky. Že s tím neumí hospodařit? Nuže, to je prý chyba někoho jiného!

Víte, co bychom potřebovali mnohem více? Otevřít uranový důl u Jahodné.
Nebo si od vás pronajmout Jáchymov.

A vytvořit tam několik set pracovních míst. To by vyřešilo drtivou většinu potíží, které má Slovensko s výkonem veřejné moci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ty bys určitě chtěl být ten soudruh, který by posílal lidi do lágrů...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zloději co ukradnou miliardy si vězení zaslouží a když vězení, tak takové kde semusí makat ne jen chodit do posilky a mudrovat u TV ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zloděj si jistě vězení zaslouží. Ale když se někdo tituluje jako antikapitalista, je jasné, že jako zloděje označí každého, kdo si vydělal peníze podnikáním, nikoliv toho, kdo kradl. To by totiž museli jít sedět především bývalí soudruzi STBáci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A lidi co jiné třídí podle toho jaký si dají nick a vkládají jim do úst něco co nikdy neřekli jsou co? Demokrati a humanisti?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud člověk jako nick použije antikapitalista, tak se tím k něčemu hlásí. Druhou možností je, že to udělá z vlastní blbosti :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dnešní kapitalismus kritizují nejen komunisti. Doporučuji nějaké práce od většiny ekonomů a na kritiku dříve či později musíš narazit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ekonomové jako nápravu nedoporučují uranové doly :-) Kritik kapitalismu navíc není automaticky antikapitalista...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pepici nie su na tom o moc lepsie, ako v Cesku tak na Slovensku tahaju nikdy byvale estebacke struktury.

Odpad ako odpad!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

bohužel tak to je snad všude , čím menší rozum tim větší funkce ! problem je to že lidi nemaji chut něco mněnit ! dostanou svých ""5kč"" na vyplatu rochtají blahem , dřou od rana do večera v praci a jako bonus je v 50ti rokách vyhodí !
problem je to že lidi hrabou jen na vlastním pisečku a pak to vypadá jak to vypadá :(
další problem nenažranost podnikatelu :(
a politicích snad ani nemluvít , ale každý soudny a normální člověk vi jak to chodí takové nakupu za miliardy , na dovolenou je třeba prachy že :)))
prostě dokud nebude zavedena absolutní zodpovědnost pro politiky poslance a vlady / uředníky tak se nic nezmnění ! ono je hezké brát prachy a nic nedělat a nebo rovnou škodit svýmy debilnímy napady ! ale zodpovědnost to nechtěji !

z tím vytvářením pracovních míst máš pravdu ono by je rychle přešlo krast kdyby dostaly 50 let v uranových dolech nebo ono stačí i uhelný dul :)))) by se rychle spamatovaly :))))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Najdi si pracu prizivnicky zebrak a nespamuj diskusie svojim primitivizmom.

Zo svojej preprdenej garzonky ani nevychadzas na ulicu, lebo by si dostal na picu!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano, protože jich je málo, kdyby to byly plné dvě letky - 24. Takto se dá předpokládat že budou na jedné letecké základně - tudíž jedna salva raket co kopírují terén a je SR bez letadel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hesla Polsko, NATO, F-35, Rusko = nájezd proruských trolů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě větší bl*ci než jsme si mysleli. Obrovské LCC a TCO zabijí celou polskou ekonomiku, a to nemluvím o problematické spolehlivosti a životnosti. Drahé na přehlídku a problematické v boji. Kdo se uklání před páníčkem až k zemi, ten si jednou zlomí páteř.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.