CDR.cz - Vybráno z IT

Postrach ruských ponorek? Sea Hunter má být napěchován nejmodernějšími senzory

Americké námořnictvo bude mít k dispozici špionážní loď, která bude operovat na moři bez posádky, a to s minimálním zásahem lidského faktoru. Otevírá se tak cesta k autonomním robotickým plavidlům.

Nedávno jsme vás informovali, že Rusové hodlají postavit speciální ponorky, které ponesou až šest jaderných torpéd, přičemž jednu testovací ponorku s jedním jaderným torpédem o síle přibližně 100 megatun TNT už mají k dispozici.

Tyto ponorky a strategická jaderná torpéda, která vlastně budou fungovat jako podvodní drony, by mohla odhalovat nová třída lodí, která má vykonávat funkci robotických lovců ponorek. Jednu takovouto loď nesoucí název Sea Hunter už dva roky testuje vojenská agentura DARPA a letos byla tato loď předána námořnictvu, respektive ONR (úřadu pro námořní výzkum). Očekává se, že plavidlo Sea Hunter bude už letos nasazeno do prvních námořních operací.

Loď Sea Hunter je 40 metrů dlouhá špionážní loď, která může plout tisíce kilometrů napříč širým oceánem bez jediného člena posádky. Sea Hunter má trimaranový trup vyrobený z uhlíkových kompozitů, a je doslova napěchována těmi nejmodernějšími senzory sloužícími k detekci lodí a ponorek.

Ponorky bude odhalovat pomocí dvou vysokofrekvenčních sonarů a magnetometru. Dále bude mít plavidlo k dispozici radary krátkého a dlouhého dosahu, dále LIDAR a celé spektrum kamer (pro denní + noční režim, a dále termální kamery). Sea Hunter bude disponovat databází ponorek, podle níž se bude snažit přesně identifikovat objevené ponorky. Plavidlo nebude vyzbrojeno žádnými zbraňovými systémy.

Sea Hunter je schopen fungovat v autonomním režimu, bez zásahů člověka do řízení. Operátor z velitelství ovšem může kdykoliv nad touto špionážní lodí převzít kontrolu a ovládat ji na dálku, například kdyby hrozila kolize s jiným plavidlem. Loď může zůstat na moři až tři měsíce bez doplnění paliva a dosahuje rychlosti 27 uzlů.

Plusem u bezpilotních lodí je, že se na nich nemusí vyskytovat sociální prostor pro posádku a zásoby potravin a vody. Po průzkumných bezosádkových lodích tak přijdou na řadu zásobovací autonomní lodě, které zužitkují každou píď místa.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Postrach ruských ponorek? Sea Hunter má být napěchován nejmodernějšími senzory

Žádné komentáře.