CDR.cz - Vybráno z IT

Použijte smartphone jako klíč k hotelovému pokoji

Už žádné čekání na recepci. Celý pobyt si zařiďte v předstihu díky aplikaci SPG, která se rovněž stane vaším elektronickým klíčem k hotelovému pokoji.

Dnešní svět je čím dál více mobilní. Všechny běžné činnosti se začínají pomalu podřizovat mobilním trendům. Chytrý telefon můžeme díky aplikacím naučit novým funkcím, snadno tak nahradí jiný předmět k tomu určený, který pak nemusíme nosit u sebe. Skoro každý dnes má v mobilu kalkulačku, vodováhu, svítilnu nebo nějakou appku pro možnost plateb v obchodech.

Společnost Starwood Preferred Guest chce zajít ještě o krok dále, protože vytvořila aplikaci, která usnadní odemykání pokojů ve vybraných hotelech. Aplikace SPG: Starwood Hotels & Resorts nahrazuje klasický klíč od pokoje. Ale co je zajímavější, díky ní se můžete zcela vyhnout čekání na recepci. Díky aplikaci si totiž dopředu vyřídíte vše potřebné, aniž byste museli trávit svůj drahocenný čas s personálem hotelu.

Stačí si najít požadovaný hotel, provést rezervaci a po zaplacení obdržíte unikátní kód, který vám bude po dobu pobytu sloužit k odemykání dveří vašeho pokoje, jež jsou k tomuto účelu opatřeny malou krabičkou. Když je telefon v blízkosti, krabička se aktivuje. Pro odemknutí dveří je pak nutné zmáčknout tlačítko v aplikaci nebo napodobit otočení klíče telefonem. Dveře se otevřou a vy můžete vstoupit.

V současné době je služba teprve ve fázi testování, a proto je počet podporovaných hotelů poměrně malý. V popisu se uvádí, že je službu možné využít přibližně v 1100 hotelových rezortech ve více než 100 zemích světa. Pro členy SPG jsou připraveny další speciální slevy a nabídky. Více informací najdete na stránkách SPG.

Pro správný chod aplikace stačí vlastnit chytrý telefon s operačním systémem iOS nebo Android, který podporuje Bluetooth. Aplikace běží na iPadech, smartphonech iPhone 4S a novějších, případně na zařízeních s verzí Android 4.3 nebo vyšší.

Nápad na usnadnění přístupu je to sice pěkný, ale někdy nemáme v úmyslu u sebe nosit ani klíč či kartu, natož mobilní telefon. Klíč si můžete v případě potřeby nechat na recepci, telefon byste si tam určitě nenechali. A co když se vám vybije baterka a kabel máte ve svém pokoji? Nebo co když vám někdo telefon s kódem ukradne? Jestli náhodou tato služba neukrývá více negativních aspektů, které váš pobyt mohou spíše znepříjemnit. Uživatelské recenze zatím negativně hodnotí pouze funkčnost uživatelského rozhraní.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Použijte smartphone jako klíč k hotelovému pokoji

Středa, 29 Leden 2014 - 17:18 | Zyklon | Tak tak. U nás máme pořád klíče klasické a nikdo...
Středa, 29 Leden 2014 - 16:19 | HKMaly | Uprime, proc to nemuze fungovat zaroven pres NFC...
Středa, 29 Leden 2014 - 16:15 | HKMaly | Me prijde prakticky klic, protoze si ho muzes...
Středa, 29 Leden 2014 - 11:18 | Zyklon | Nápad zajímavý, ale nějak si to nedovedu...
Úterý, 28 Leden 2014 - 17:50 | BTJ | Nepodporou androidu starsiho nez 4.3 (=vetsina i...

Zobrazit diskusi