CDR.cz - Vybráno z IT

Poznali byste, že tyto české videoklipy vznikly v herním enginu a NVIDIA Studio?

PR článek
Videoherní průmysl už desítky let zdokonaluje svoji vizuální stránku, která je dnes už na tak vysoké úrovni, že byste některé záběry ani nerozeznali od reality. Zatímco hry samotné jsou stále vázané výkonem v reálném čase, u renderování videí se mohou tvůrci utrhnout ze řetězu a skutečně vyždímat jejich fotorealistický potenciál. V našich končinách se tímto oborem zabývá například tvůrce Jaro Atry.

Práce s Unreal Enginem nemusí být pouze v kontextu programování videoher. Jeho prostředí lze využít i ke tvorbě vizuálního dioráma bez sebemenších znalostí programování. Většinu assettů (stromů, trávy, budov a dalších objektů) naleznete na internetu i zdarma, a jejich samotné zasazování je velmi intuitivní. Během pár hodin tak vytvoříte fotorealistickou scénu, co ovšem dále s ní?

Na tuto otázku našel odpověď videotvůrce Jaro Atry, a to v kombinaci s NVIDIA Studio, které dokáže přímo komunikovat s Unreal Engine 5 a využít jeho grafické nástroje a funkce akcelerované grafickými kartami, včetně Raytracingu a Path Tracingu. Výsledkem jeho snažení tak jsou jedny z nejlepších videoklipů, které v současné době produkuje český hudební průmysl, například:

Využití těchto nástrojů vyžaduje pouze grafickou kartu kompatibilní s technologií raytracingu, a to ideálně řady RTX od značky NVIDIA. Videoklipy zmíněné výše dokonce vznikly na modelu střední třídy GeForce RTX 3070, čímž Atry dokázal, že pro senzační výsledek nepotřebujete ani nejnovější a nejdražší model na trhu. Některé jeho starší videoklipy dokonce vznikly na NVIDIA GTX 1060 Super, doba renderování se ovšem více než zpětinásobila.

  • Cena grafických karet se pádem kryptoměn konečně normalizovala a ve spojení s aktuálně probíhajícím Black Friday je ideální čas na pořízení nové grafické karty.

„Pro mne je důležitý výkon v Unreal Engine editoru. Vyšší výkon pro mě znamená, že si můžu dovolit složitější scény s využitím raytracingu a editor je pořád responsivní a náhled relativně plynulý. Ale má to svůj limit. Unreal Engine je ale velmi hladový na paměť karty a u náročných RTX scén je 8GB paměti pořád málo. Všem, kteří to myslí s Unreal Enginem vážně doporučuji kartu Geforce RTX 3080 nebo vyšší,“ říká Jaro Atry. Při výběru svého modelu tedy volte nejvyšší paměť, kterou si v rámci svého budgetu můžete dovolit.

Tvorba hudebních klipů nabízí tu výhodu, že celý projekt vyžaduje jen hrstku scén, které se v rámci celého videa několikrát opakují. Papírově vám tak stačí pouze kamera, zelené plátno, talent a nulový rozpočet. Ostatně tomuto tématu se věnuje Jaro Atry ve videu výše, kde celý proces zjednodušil do několika minut. Video je podané s řádnou dávkou humoru a dozvíte se například, jak si přivázat do sklepa k řetězům dvě holky, i když nemáte sklep ani ty holky.

Více detailů nabízí pak Atry ve své přednášce pro oficiální YouTube NVIDIA GeForce, kde se věnuje využití grafických karet NVIDIA při filmovém nasvícení a 3D renderingu ve spolupráci s Unreal Enginem 5.

Výkon a dobu renderování samozřejmě diktuje celá počítačová sestava, která musí být vedle grafické karty podepřena také výkonným procesorem a dostatkem paměti RAM. V internetovém obchodě CZC.cz naleznete širokou nabídku PC sestav a notebooků s certifikací NVIDIA Studio, na kterých se nejen dočkáte pohodlné práce u náročných projektů, ale dokonce si na nich zahrajete i nejnovější hry na vysoké detaily.