CDR.cz - Vybráno z IT

Pozor na průmyslové jedy: důkladnější výběr kosmetiky se opravdu vyplatí

PR článek
Možná i vy samy máte doma kosmetické produkty, které nepomáhají, ale škodí! Ty opravdu nekvalitní mohou být dokonce zdraví škodlivé. Ale nezoufejte! Ať už jde o plastový obal šamponu nebo složení mýdla, vždy můžete najít ekologičtější alternativu.

Kosmetický průmysl zvlášť negativně ovlivňuje životní prostředí. Je zodpovědný za nejrozsáhlejší využití zdroje nezbytného pro život – pitné vody. I když je voda považována za »nekonečný« zdroj, není tomu tak. Řada výrobců kosmetiky tak nyní vyrábí bezvodé produkty.

Také obal může mít negativní vliv na životní prostředí. Nejčastěji proto, že se skládá z materiálů, které nelze recyklovat. Po staletí se tak bude rozkládat a znečišťovat životní prostředí. Každý rok se navíc dostává do světových oceánů miliony tun plastů. V oceánu jsou pohlcovány mořskými živočichy, včetně těch nejmenších. Zdálo by se sice, že malé částice nemohou ublížit, ale není tomu tak. I drobné kousky plastu zůstávají v těle živočichů, dále se tam rozkládají a uvolňují toxiny.

Většina lahviček a kelímků, ve kterých se kosmetické výrobky prodávají, není recyklovatelná. Doporučujeme proto dávat přednost kartonovým nebo plastovým obalům, které můžete opakovaně použít. Například šampon proti lupům v ekologicky šetrném obalu můžete najít zde https://makeup.cz/categorys/745841/..

Nemůžeme se také nezmínit o často používaných ingrediencích. Silikony jsou skupina syntetických materiálů, které se v kosmetice široce používají k tomu, aby kosmetickým výrobkům dodaly tekutou a hladkou strukturu. Silikony se přidávají do šamponů a kondicionérů, aby vyhladily vlasy. Ale je to jen dočasný účinek, který nemá nic společného se skutečným zlepšením textury pokožky nebo vlasů. Silikony jsou inertní sloučeniny, které extrémně dlouho přetrvávají v životním prostředí. Výzkum týkající se nebezpečnosti silikonů pro životní prostředí se provádí dodnes. Některé typy silikonů jsou velmi toxické a jejich negativní vliv ještě není dostatečně prozkoumán a vysvětlen.

Stejně nebezpečným je vedlejší produkt zpracování ropy (při výrobě benzinu). Minerální olej je levnější složka, na jejíž bázi jsou vyráběny kosmetické produkty. Je běžně používán v kosmetickém průmyslu. Minerální oleje jsou ropné produkty, které se těžko rozkládají a jsou velmi toxické pro životní prostředí, rostliny, ryby a divoká zvířata.