CDR.cz - Vybráno z IT

Představení akční rubačky Tera - True Action Combat

tera_hra_predstaveni
Už jste o ní slyšeli? Nová akční MMO RPG rubačka od Enmasse Entertainment vás hodlá ohromit a pohltit na stovky hodin.

MMO RPG vždy proti singleplayerovkám nabízely něco navíc – totiž přímé poměřování výkonů. Ano, jde to i v singleplayeru, ale kamarád vám nikdy nebude věřit, že jste byli lepší než on, nebo že byste jej porazili. No, v MMO RPG se postavíte proti němu a na férovku jej zmydlíte. A znovu. A znovu. A znovu, dokud vám neuvěří, že jste skutečně lepší. :-) A nebylo by to MMO, kdybyste nemohli měřit úspěchy i s tisíci dalších hráčů na několika online serverech.

Teru lze přirovnat k mnoha MMO, které již známe, jako například World of Tanks, League of Legends, nebo World of Warcraft. Já volím Warcraft pro asi největší podobnost a také pro nesporný fakt, že se jedná o nejznámější a nejpopulárnější MMO, které viděl a hrál snad každý. Proti němu se Tera liší de-facto v jednom jediném aspektu – systému míření. Ve "WoWku" označíte cíl a už jen používáte kouzla a komba. Zda se trefíte nebo ne, rozhodne "šance", kterou můžete vylepšovat rostoucími levely, zbraněmi, oblečením, talenty, a tak podobně. V Teře je jedinou šancí správná poloha kurzoru, protože zde musíte mířit ručně. Tento aspekt dělá hru opravdovou výzvou nejen pro hráče RPG. Na své si přijdou i ostrostřelci z Counter-Striku.

Druhým aspektem, kde se Tera liší, je rozdělení na dvě válčící frakce – v Teře panuje jednota, klid a mír. Jedinými nepřáteli jsou toulavá zvířata a hroziví mutanti pobíhající po světě. Pokud se s nimi nechcete prát, prostě je obejdete. Pokud se naopak chcete prát s hráči a "poměřovat pindíky", vyzvete je k férovému duelu. A nebo je pozvete do party, a společně jdete zrubat nějakého většího mutanta ukrytého v jeskyni.

tera_hra_predstaveni_1

Tera nabízí, stejně jako každá RPG, vybrat si jednu z možností, která ovlivní následující průběh a působení ve hře. Ve WoT si volíte národnost ovlivňující jaké tanky budete mít, zde si volíte rasu a povolání. Ras je 7, povolání je 8. Většina ras si je dost podobná, každá má ale jiné výhody – ty jsou bohužel víceméně nepoužitelné v boji. Jedná se spíše o výhody pasivní, třeba rychlost plavání, nebo sběru bylin. Povolání jsou pak typicky pro boj tělo na tělo, boj z dálky ať už šípy nebo kouzly, a léčení/podpora. Ty pro boj z dálky se liší snad jedině typem zbraně, jinak jsou povolání i rasy poměrně jednotvárné.

Ve hře jsou samozřejmě i profese pro výrobu a vylepšení a obohacení v prodeji. Umět je ale můžete všechny, což zrovna dvakrát nepřispívá k nějakému obchodování na serveru a rozvoji ekonomiky. Tera se snaží působit náročně, pravdou ale je, že odpadá dumání nad správnou volbou profesí vzhledem k rase a povolání postavy, jako například ve WoWku. O náročnosti bojů budu referovat až v recenzi. Vyzkoušejte si to.

tera_hra_predstaveni_2

Dalším rozdílem, proti již vcelku starému WoWku, je grafika. Hra běží na (prý modifikovaném) Unreal 3 Engine, ale rozhodně z něj netěží maximum. Dá se říct, že je to graficky WoWko s (o mnoho) detailnějšími texturami. Postprocesové efekty jsou odfláklé a antialiasing téměř nefunguje. Na to, jak je hra nová, dost slabé. MMO celkově nedisponují nějakou extra grafikou, ale podívejme se třeba na Kingdoms of Amalur: Reckoning. To je víceméně totéž (trochu jiný systém míření, ale také ruční), jen singleplayerové a ne MMO. A už v nejnižších detailech vypadá lépe, jak Tera na svém maximu. V těch nejvyšších jsem KoA:R raději ještě neviděl.

Aktuálně mám propůjčený třicetidenní klíč a hraju Teru ve volném čase za účelem napsání recenze, která se objeví začátkem září, až mi účet vyprší. :-) Nechci s ničím předbíhat, a proto zde zatím více neřeknu. Ale hraji na jednom ze dvou anglických PvE serverů Alemantheria, jsou tam ještě nějaké německy a francouzsky mluvící, a samozřejmě všechny i ve variantě PvP. Zásadním poznatkem z komunity serveru jest vcelku nízká komunikativnost, a vůbec, bez guildy nejste nic. Neexistuje něco jako globální chatový kanál (nebo je mi stále dobře utajen), takže můžete mluvit nejvýše s hráči ve stejné lokaci. V těch "expících" je kupodivu vzhledem k "mládí" hry poměrně málo hráčů (5-15) a ani ti si moc nepovídají. A když, tak hovoří ve zkratkách, hovoří "MMO mluvou". WTF? OMG! lol. IMO. TBH. ASAP. WTS. LF. BRB. TTYL. Pug, mob, n00b. Fungování v partě, a tak vůbec, je moc nezajímá, většina hraje sólo (a vlastní už několik plně doexpených postav), což je škoda. Zatím se mi také nepodařilo potkat někoho z Česka.

tera_hra_predstaveni_3

To je výzva pro vás! Přijďte si Teru alespoň vyzkoušet (Tera na 7 dní zdarma - community.tera-europe.com/trial.html) a podpořit tak nepočetnou českou komunitu v této hře. Třeba se vám právě Tera zalíbí, zakoupíte si ji a budete hrát.


Reklama
Tera
Tera (MMO RPG)
(RPG PC)
Cena: 1 156,80 CZK*
Acer LCD G226HQLBbd
* orientační cena platná k publikačnímu dni tohoto preview na softcom.cz

 

Tagy: 

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Představení akční rubačky Tera - True Action Combat

Sobota, 18 Srpen 2012 - 11:06 | Richmond | Velmi bych doporučil panu WIFTovi navštívit...
Čtvrtek, 16 Srpen 2012 - 16:31 | Tomáš Bohuněk | Bohužel ano. Lolitky s ouškama, jak by řekl můj...
Čtvrtek, 16 Srpen 2012 - 16:24 | Tomáš Bohuněk | BTW to není portál :) Je to Magický disk - "...
Čtvrtek, 16 Srpen 2012 - 16:02 | SeReB | +1 Jestlipak si nekdo vsimne te "hvezdne...
Čtvrtek, 16 Srpen 2012 - 14:25 | Tomáš Bohuněk | Toto není recenze, jen preview. V recenzi toho...
Čtvrtek, 16 Srpen 2012 - 12:45 | tom snydr | Srovnáváte s "wowkem". Které mě osobně...
Čtvrtek, 16 Srpen 2012 - 10:56 | WIFT | Koukám další hra postavená na nesmrtelném...
Čtvrtek, 16 Srpen 2012 - 10:17 | Izak | Neni pro linux, takze si to muzou strcit nekam...

Zobrazit diskusi