CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k 3D tiskárna od Gizmo 3D vytiskne objekt 12,7 cm x 7,6 cm za pouhých 6 minut

Vypada to vskutku "kvalitne", skoro uz me tech 150 litru pali v kapse:o) Navic nekde psali, ze vyrobky z techto pryskyric jsou sice rychlejsi, presnejsi, ale zato toxicke:o)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

No nejsem si jistý jestli ten kickstarter není jen podvod. Na začátku sice tím nožem najede do záběru aple pak to může klidně být urychlené video...
Navíc ozařování shora nic nového není, je to ten původní způsob který se používal pro 3d tisk do uv vytvrditelné pryskyčice paprskem laseru. Novinka bylo právě to osvětlování zespoda...
A co se týká toho 100x rychlejšího tisku, tak je jasné že něco o velikosti mince se vitiskne 100x rychleji než něco 10x10x20cm.. Důležitý je objem za čas a pak taky to z čeho tisknu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ten tisk zeshora dolu nechapu. co gravitace? a dole je podkladova deska ne?

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Buď se zvrchu přijede s deskou a ta se ponoří do kapaliny ve "skleněné nádobě". Přiřemž je ozařována ta ponořená deska sespoda skrz sklo a kapalinu. Nebo se svítí na hladinu/dno a dno se potápí, proto tam jsou na dně ty pravidelné otvory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vypadá to jak vocumlaný bonbon a za tyhle prachy?

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Tisk je neporovnatelně rychlejší, protože se celá vrstva na hladině ozáří (a tím ztvrdne) najednou, zatímco klasické technologie s vláknem tisknou "bod po bodu". Prostě paralelní zpracování versus sériové. Ten nadpis je samozřejmě nesmyslný, to nikomu nevadí že jsou udány jen 2 rozměry? Možná v původním článku těch 12,7 cm bylo uvedeno jako průměr kulovitého objektu. Čas tisku narozdíl od běžných technologií závisí pouze na výšce objektu, nikoliv na jeho objemu. Takže objekt o rozměrech 13x8 centimetrů může tisknout chviličku, pokud bude nízký, nebo taky déle než těch šest minut, pokud bude vyšší. A nějak mi tam nesedí ani ten tisk shora dolů. Podle videa a těch nasvícených průřezů jasně začínají tisknout přímo na podložku půdorys těch lebek. Pak se podložka pomalu noří do kapaliny a je vidět jak postupně tisknou očnice a celý proces končí zmenšujícím se nasvíceným kolečkem, jak tisknou horní kulatou část lebky.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

To video je prostě krajně podezřelé. S tím že je to o tolik rychlejší než ostatní technologie nesouhlasím. Existuje spousta technologií 3d tisku spousta z nich vytváří celou vrstvu naráz. To že FDM nanáší postupně housenku je spíš výjimka mezi ostatními. Navíc je si třeba uvědomit, že i když se dělá celá vrstva naráz, tak pro slušné rozlišení to zvládne tak 10x10 cm na jeden projektor. A taky si všimněte, že se tiskne dutý objekt. Spočítejte si objem a pak mluvme o rychlosti, i domácí FDM zvládne zhruba 5-50ccm za hodinu. Větší modely i řádově více. Nemluvě o tom, že ty výrobky z FDM jdou rovnou použít, jaké má tohle funkční vlastnosti? Jediná oblast, kde se to opravdu hodí byl tisk modelů na na malé odlitky, například pro zlatníky.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.