CDR.cz - Vybráno z IT

Nové počítače iMac a MacBook Pro v portfoliu Apple: Ne vše je tak tenké, jak vypadá

imac-2012-xl
Dnešní konference potvrdila dohady a vedle tabletů přinesla nové počítače z rodiny iMac a také MacBook Pro s Retina displejem. Apple má rád tenké věci a zde tomu není jinak. Jak vypadají a kolik budou stát?

Novinek přinesla konference požehnaně a vedle nejočekávanějšího kousku v podobě iPadu mini představoval Apple také nové počítače iMac a MacBook Pro. Vše proběhlo podle předpovědí a jak se zdá, v Cupertinu se již nesnaží informace pracně utajovat.

Apple iMac 2012: Na Retinu si musíme počkat, displej je však extrémně tenký

Ještě než si řekneme první detaily o produktech nelze opomenout jednu skutečnost. Přestože je design nového iMacu opravdu tenký, navíc když vezmeme v potaz, že se uvnitř nachází veškeré komponenty, určitě celé tělo nemá rovnoměrně pouhých 5 mm, jak by se mohlo z prvních informací a fotografií zdát. Apple iMac na většině zveřejněných obrázků záměrně fotí tak, aby byla vidět jen jeho tenká boční hrana. Ta se ale následně vydouvá a v širší části se dostává až k úrovni starší generace.

imac_2012_1

Pěkně celou situaci ukazuje např. fotografie kolegů ze serveru Engadget, kterou můžete spatřit výše. Jasně je zde vidět vydutí, které se směrem k opoře obrazovky rozšiřuje. Právě v této části jsou uloženy komponenty jako pevný disk, grafická karta nebo procesor. I přesto se jedná o viditelnou změnu a v některých místech je tloušťka oproti předchozí generaci až o 80 % nižší. To je způsobeno také novým displejem, který je o poznání tenčí díky spojení s krycí vrstvou.

imac_2012_2

iMac bude zákazníkům k dispozici ve dvou variantách lišících se na první pohled hlavně velikostí displeje. První se pochlubí 21,5" zobrazovacím panelem s rozlišením 1920 × 1080 a druhý má úhlopříčku 27" s rozlišením 2560 × 1440 obrazových bodů. Vynikat má nový panel také až o 75 % nižší odrazivostí - lesklostí.

imac_2012

Na výběr jsou varianty lišící se použitým procesorem z rodin Core i5 a Core i7, velikostí RAM až do 32 GB a až 3 TB kapacity pevného disku. Možné je zvolit i variantu s max. 768GB SSD. Využít lze i kombinace disků, kde poslouží technologie Fusion Drive k urychlení systému.

Základní model s 8GB RAM, 1TB HDD u nás vyjde v případě 21,5" modelu na vysokých 34 490 Kč, případně 48 490 Kč za 27" variantu. Cenovky jako v USA se zkrátka nedočkáme...

MacBook Pro 13": Retina dorazila i do menšího těla

Apple americkému trhu s počítači vládne a právě 13" verze MacBook Pro je nejprodávanějším notebookem tohoto výrobce. Nový model je o 20% tenčí a dle správných předpovědí dostal Retina displej.

macbook_pro_13_retina macbook_pro_13_retina1

Váha přístroje je slušných 1,7 kg a tloušťka 1,9 cm. Displej splňuje označení Retina, což neznamená nic jiného, než vysoké rozlišení 2560 × 1600 pixelů. Základní model s 8 GB RAM a 128 GB SSD u nás zabíjí vysoká cena, která se bude pohybovat na částce 45 490 Kč.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nové počítače iMac a MacBook Pro v portfoliu Apple: Ne vše je tak tenké, jak vypadá

Čtvrtek, 25 Říjen 2012 - 21:01 | Jiří | Považuji za absurdní, že MBP s Retinou má...
Středa, 24 Říjen 2012 - 09:38 | corwin78 | To není krutě málo, to byl zřejmě přepočet z USD...
Středa, 24 Říjen 2012 - 09:11 | Jiří Moos | Cenu základního modelu MacBooku Pro s retinou jsi...

Zobrazit diskusi