CDR.cz - Vybráno z IT

Nová česká služba Webhned.cz: Vytvářejte webové stránky bez programování

webhned
Dávno jsou pryč doby, kdy bylo pro vytvoření každých webových stránek nutné platit profesionální programátory. Služby, které to udělají za vás, se rozrostly o další přírůstek, který pochází dokonce z naší domoviny. Hlavním tahákem má být snadná tvorba mobilní verze, nebo třeba neomezený počet mailových schránek.

Přemýšleli jste někdy, jak vznikají webové stránky? Pokud jste nikdy neviděli jejich zdrojový kód, nebo si na tvorbu vlastních prostě nevěříte, je jedním z nejjednodušších způsobů sáhnout po některé z dostupných služeb na jejich tvorbu pouhým klikáním. Ty staví na principu WYSIWYG editoru, kde v reálném čase vidíte výsledek svého snažení. Vytvořit soukromou či firemní prezentaci pak může být otázkou chvilky i pro vaší babičku.

Webhned: Představení a funkce

Novou službou na českém internetu, nabízející snadnou tvorbu stránek, je právě v úvodu zmiňovaný Webhned.cz. Za portálem stojí český hostingový poskytovatel a doménový registrátor Ignum, takže by o jeho další vývoj a přidávání funkcí v budoucnu neměla být nouze. Ten na vývoji navíc spolupracuje s tvůrci německého systému cm4all.

webhned_01

Čím chce ale novinka potenciální zájemce zaujmout? Oproti většině zaběhlých služeb nabízí vedle snadné tvorby webových stránek také tvorbu jejich mobilní verze. V dnešní době nepochybně užitečná funkce, která však sama o sobě stačit nebude. Zajímavější je prostor pro mailové schránky, kde není uživatel limitován počtem adres, ale pouze kapacitou úložiště, v závislosti na zvolené variantě.

webhned_06webhned_02

Uživatel se po registraci a přihlášení dostane k samotnému procesu tvorby webu. Na výběr je z desítek šablon roztříděných podle kategorií, které lze následně snadno modifikovat. Upravovat lze poté nejen jejich obsah, ale také rozložení prvků, barvu a všechny náležitosti, které vás mohou u webové stránky napadnout. Myšleno je i na propojení se sociálními sítěmi, konkrétně Facebookem, kdy lze web snadno propojit s firemním či soukromým profilem.

webhned_07webhned_08

V tuto chvíli je Webhned.cz ve fázi veřejné betaverze, tedy testování ze strany potenciálních uživatelů. Vyzkoušet jí může bezplatně každý, bohužel však na pouhých 15 dní. Další využívání a provozování webu je pak zpoplatněno měsíčním paušálem, který je odstupňován podle nabízených služeb a funkcí.

webhned_09webhned_17

V základní variantě "Standard" dostane uživatel k dispozici veškeré dostupné šablony, .cz doménu zdarma a 2 GB prostor pro maily. U "Profi" je to již 6 GB a možnost tvorby mobilní verze, přičemž "Profi plus" nabídne vedle 12GB prostoru pro maily také služby osobního (lidského) webdesignéra, který společně s klientem provede požadovaná nastavení v závislosti na jeho požadavcích.

webhned_15webhned_14
webhned_16webhned_13

Spíše pro malé firmy, než pro masy

Podobné služby často vyhledávají malé společnosti, kam ostatně Webhned také míří. Podle slov zástupců společnosti má vlastní internetovou prezentaci pouhá polovina z malých podniků. Trh je tedy veliký, ale stále zde zůstává otázka, kolik z těchto firem bude mít zájem o prezentaci na webu.

webhned_cena

Závěrem

Snadná tvorba webových stránek je službou, na kterou mnoho uživatelů slyší. Technickému zpracování není ani ve fáze betaverze moc co vyčíst, ale určitě by neuškodilo větší množství šablon, které se však neustále rozrůstá.

programator

Několik drobných chyb by se nakonec také přeci jen našlo, což je způsobeno mj. probíhající testovací fází. Například vás při registraci nic neupozorní na potřebnou délku hesla a jediné co uživatel uvidí, je chybová hláška. Po napsání písmena a speciálního znaku za číselný kód pak heslo projde. Stejné je to s nápovědou u jednotlivých políček, kde jsou místo tipů vypsány nesmyslné znaky.

Uvidíme, jak Webhned obstojí proti konkurenci, kterou bude mít na lokálním trhu největší v oblíbeném projektu Webnode. Pokud máte zájem, můžete betaverzi bezplatně vyzkoušet už nyní a ověřit si, jak může být návrh webu jednoduchý i bez programování. Co na službu říkáte?

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nová česká služba Webhned.cz: Vytvářejte webové stránky bez programování

Středa, 23 Říjen 2013 - 12:26 | Tom R | Zjevně netušíte, o čem píšete. Webnode je zdarma...
Středa, 25 Září 2013 - 16:49 | HKMaly | No nazdar, to bude zase vypadat ... tyhle wysiwyg...
Středa, 25 Září 2013 - 13:51 | Tarman | No mě ten článek přišel skoro jak placená reklama...
Středa, 25 Září 2013 - 10:57 | NemamRad Registracie | Presne. Citalo sa to akoze zaujimavo, az kym som...
Středa, 25 Září 2013 - 01:55 | BTJ | Vtipne je, ze za tech 539 mesicne (maji primo na...

Zobrazit diskusi