CDR.cz - Vybráno z IT

PREVIEW – Dex od českých Dreadlocks potěší milovníky Deus Ex a kyberpunku

Dex Main
Kyberpunkové RPG Dex vyvíjí české studio Dreadlocks a nejen u nás roste této hře popularita. Díky své úspěšné kampani na Kickstarteru si získala mnoho fanoušků i mimo naše hranice. Nyní tvůrci spustili Steam Early Access, pojďme se podívat, co zatím vytvořili.

Česká videoherní scéna se vždy mohla chlubit velmi kvalitními zástupci herních žánrů. Série Arma nebo Mafia si získaly mohutný věhlas i mimo naše doliny a vysočiny a chystané Kingdome Come: Deliverence slaví úspěch, a to ještě ani není na pultech. I naše nezávislá scéna nicméně hýří skvosty – Dead Trigger, Botanicula, Machinarium a nebo třeba Dex.

Kybepunkové RPG Dex vyvíjí studio Dreadlocks. Společnost pořádala dokonce pro zafinancování svého díla i kampaň na Kickstarteru, kde se jim podařilo vybrat úctyhodných 30 000 liber a nějaké drobné. Během GamesComu navíc spustili na Steamu svůj Early Access. A dnes vám přinášíme naše dojmy z jejich dosavadní odvedené práce. Tým si pořádně mákl a je to vidět.

Dex Screenshot 03

Hráč se zde vtělí do role hrdinky Dex, která odjakživa žije ve městě Harbour Prime, kde se musela naučit přežít a starat sama o sebe. A věřte, že takové kyberpunkové město, které vypadá jako vystřižené z kultovního filmu Blade Runner, nepředstavuje žádnou hračku projít, natož v něm bydlet. 

Mistrně ztvárněné prostředí a hutná atmosféra

Ulice se topí v odpadcích, drogách a po zuby ozbrojených gangsterech. Společnost sužuje bída, nezaměstnanost a nástup moderních implantátů, které přetvážejí tamější obyvatelstvo v kyborgy. A uprostřed této sci-fi Gomory se nachází modrovlasá Dex. Atmosféra hry se dá přirovnat i k takovým velikánům jako Deus Ex. Tvůrcům se toto nedaří nejenom pomocí vhodně zvolené tématiky, ale především díky detailnímu prostředí. 

Dex Screenshot 05

Pokud někdo na hry side-scrollingového typu nahlížel doposud jako na klony plošinovky Mario, kde se jen hopsá, skáče po římsách a vyhýbá kytkám nebo lávě, tak po spuštění Dex rychle změní názor. Vývojáři z Dreadlocks vybudovali detailní RPG svět. Na ulicích si lze prohlížet desítky lidí. Jedná se o kolemjdoucí, bezdomovce, dealery drog nebo pouliční prodavače občerstvení.

Dex Screenshot 02

Na svých cestách hrdinka míjí prodejní automaty a budovy představující fast foody, lékárny a obchůdky. Každé město taktéž disponuje svým vrakovištěm, stokami a průmyslovou čtvrtí. Hrome, vzhledem k tomu, že se jedná o Early Access, tak se hráči při objevování části Harbour Prime jistě nudit nebudou. Nemluvě o faktu, že se dá prostředí probádávat i ve vertikální rovině.

Aby se však přispěvovatelé neomezili pouze na prohledávání výtečně ztvárněných úrovní, přidali vývojáři do hry nepřátele a obohatili hlavní protagonistku o schopnosti střelby a bojová umění. Vzhledem k drahým zbraním a střelivu zde hraje první housle právě boj na krátkou vzdálenost.

Nervydrásající souboje potěší hardcore hráče

I střetnutí s jedním protivníkem pošramotí hráčovy nervy, protože titul neumí odpouštět ani sebemenší přešlapy. Jakmile si však člověk zvykne na vzorce chování protivníků a nevadí mu vydržet v souboji o něco déle díky neustálému vyhýbání, tak si užije každou uličku zamořenou samozvanými pány kusu tamějšího města. Kapka staré školy nikdy neuškodí.

Dex Screenshot 04

K RPG nepatří jenom volné prostředí a soubojový systém, ale zejména vylepšování postavy. Zkušenostní body zatím lze investovat pouze do pěti schopností, které zvyšují životy a počet možných implantátů, poškození nablízko, poškození zbraní, životy získané z lékárniček a odemykání zámků. Hackování je zatím nepřístupné.

V sci-fi světě hrají velkou roli upgrady lidských tkání kybernetickými součástkami. Místní doktor se na tyto přírodou neschválené operace specializuje a za nemalý obnos dokáže obohatit staty hráče o velmi zajímavé vlastnosti jako odolnost vůči toxicitě, regenerace zdraví, tišší pohyb a mnohé další.

I bez dějové linky se hráč neukouše nudou

Uživatele zatím nežene v hraní žádná dějová linka, to však neznamená, že by zde nebylo nic, čím by se dalo zabavit. NPC postavy rozeseté po Harbour Prime trápí mnoho problémů, se kterými jim lze pomoci. Jednou chce prodavač zbraní sehnat artefakty z minulosti a podruhé zase někdo potřebuje prohledat bývalou chemičku. Tři hodiny, co trvá zdolat všechny úkoly, se rozhodně nikdo nudit nebude. 

Dex Screenshot 08

Celému konceptu s kvalitním obsahem sekunduje výtečné a detailní grafické zpracování. Naprosto skvostný vizuál neomrzí a neustále se v něm nachází mnoho k obdivu. Animace postav se pohybují naprosto plynule a uvěřitelně. Grafika občas pouze mate v případě, že není jisté, na jaké plošiny jde vylézt a které náleží pouze k pozadí.

Na stejně vysoké úrovni se drží i úžasný soundtrack. Hudební podkres perfektně dotváří kyberpunkovou kulisu. V různých lokacích hraje jiná stopa, která se hodí k danému prostředí. Když člověk vleze do čínské čtvrti, pozná to především právě po sluchu, teprve poté až při pohledu na asiata pracujícího se sekáčkem na maso. Hodně lidí zalituje, že se nestalo jedním z přispěvovatelů, a nezískali tak oficiální soundtrack na CD.

I přes raný přístup se zde nachází mnoho obsahu. Samozřejmě se občas objeví bug (za celou dobu se v testované verzi vyskytl jeden, který znemožňoval pokračování v hraní), ale stačí si chvilku počkat na nový update, které probíhají velmi často. Dex disponuje obrovským potenciálem a pokud toto „demo“ představuje lehký nástřel finálního produktu, tak se všichni mohou připravit na skutečně povedený titul.

Tagy: 
Zdroje: 

Michal Klacik

V roce 2010 začínal jako redaktor RecenzeHer.eu, od dubna 2012 působil na pozici editora serveru inGamer.cz. Počátkem roku 2014 se redakce i část obsahu inGameru přesunula pod CDR.cz. Tam nyní zastává pozici redaktora pro herní i IT rubriku.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku PREVIEW – Dex od českých Dreadlocks potěší milovníky Deus Ex a kyberpunku

Žádné komentáře.