CDR.cz - Vybráno z IT

Prodej prvního Samsungu s Tizenem odložen. Není dostatek aplikací

nepřehlédněte
První komerční telefon od Samsungu s vlastním systémem Tizen OS měl tento měsíc zamířit na prodejní pulty v Rusku a odstartovat tak oficiální prodej. Ale jak startovní den přišel, tak odešel. A telefon stále nikde není.

Není to ani tak o tom, že by snad samotné zařízení nebylo připraveno. Samsung Z, jakožto vlajková loď operačního systému Tizen OS, byl již oficiálně před několika měsíci představen a veřejně ukázán na vývojářské konferenci. Svou výbavou je kompromisem mezi současnými telefony střední a vyšší třídy. Samotný Tizen OS je dle všeho taktéž připravený, jeho mutace pro zařízení typu „wearables“ jsou již komerčně distribuované (například Gear). V čem je tedy ten problém?

Samsung Z Tizen Smartphone

Samsung Z

Ten je schovaný v ekosystému celého projektu. Navzdory připravenosti zařízení a operačního systému se však trochu podcenila příprava dostupných aplikací pro samotné uživatele. Jinými slovy, pro Tizen OS je v rámci nákupního Store a tím pádem uživatelské přizpůsobivosti minimum možných aplikací.

Samsung si na základě svých zkušeností moc dobře uvědomuje, že hlavní prodejní lákadlo v tomto případě není schované v přístroji, ale v operačním systému. A ten musí naplňovat očekávání zákazníků, kteří jsou z dosavadních převážně androidích zařízení jihokorejského výrobce zvyklí na širokou škálu dostupných aplikací a uživatelskou individuální úpravu prostředí. Právě na businessu s Androidem nakopl Samsung své renomé ve světě smartphonů, a tak není divu, že se s ním bude muset poměřovat i při vývoji své vlastní alternativy.

Od Tizenu si Samsung slibuje mnohé. Do vývoje již investoval nemalé peníze a tak o případném neúspěchu či minoritním využití nemůže být vůbec řeč. Tizen se má do budoucna stát hlavním klíčovým systémem řady produktů, od telefonů přes televize až po wearables zařízení. Jejich vzájemná komunikace (kompatibilita) a především pro Samsung cesta k osamostatnění ze závislosti na Androidu a absolutní kontrole nad celým systémem je jak z technického, tak i obchodního hlediska silně perspektivní.

Oficiálního vydání Tizenu je tak odloženo na neurčito. Respektive do doby, než bude připraven dostatek aplikací třetích stran pro podpoření šíření nového mobilního ekosystému Samsungu. Kdy to tedy bude, je však těžké odhadovat…

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Prodej prvního Samsungu s Tizenem odložen. Není dostatek aplikací

Žádné komentáře.