CDR.cz - Vybráno z IT

Nakoukněte pod pokličku na Tizen 3.0. Prošel změnou, co vám připomíná nyní?

TIZEN 3.0 UI Indonesia (1)
Pár úniků, beta verzí či uvolnění vývojových konceptů – to všechno již zvládl Tizen od svého oficiálního potvrzení na přelomu února a března. Nyní o sobě nechává opět slyšet a překvapuje nás velkou změnou, kterou podstoupil vzhledem k posunutí na verzi 3.0.

Pokud vás naše předchozí články záhadným způsobem minuly, neuškodí si v rychlosti zopakovat fakta. :) Vývoj mobilního operačního systému Tizen by zahájen v krátkosti počátkem roku 2013. Velkou finanční investici a naděje do něho vkládá hlavně společnost Samsung, která si od něho slibuje jakousi pomyslnou reinkarnaci zajímavého, avšak ne tolik úspěšného mobilního systému Bada OS. Druhým důležitým faktem je dozajista touha po autonomii, tedy oproštění se ze závislosti na Androidu, který hojně implementuje aktuálně téměř do všech svých mobilních telefonů a tabletů.

TIZEN 3.0 UI Indonesia (3)

Více k tématu:

Tizen 3.0 je samozřejmě stále vývojovou verzí a není na místě nad ním aktuálně dělat jakékoliv závěry. Faktem ale je, že pokud si porovnáme předchozí vývojovou verzi a aktuální snímky nového prostředí, nemůžeme se úplně ubránit pocitu, že se něco podstatně změnilo. Zatímco druhá vývojová revize spíše ukazovala na silně grafické prostředí s kruhovými prvky a zaoblenými rohy adaptované především v systému Firefox OS, aktuálně obrázky spíše ukazují na čistý styl a hrany – téměř jako dlaždice na Windows Phone či samotný Android. Jak jsme napsali hned v první větě tohoto odstavce, jde o vývojovou verzi a tak nelze nepředpokládat, že se může všechno ještě změnit. Odnést si však z toho můžeme alespoň stinnou představu, jakým směrem by se mohl Tizen vydat. Upřímně radikální změna prostředí se nám v redakci moc líbí.

TIZEN 3.0 UI Indonesia (2)TIZEN 3.0 UI Indonesia (5)TIZEN 3.0 UI Indonesia (4)

Na obrázcích si můžete prohlédnout nástřel vybraných aplikací a prostředí systému, který běží na mobilním telefonu Samsung Galaxy S4 – tedy na FullHD displeji. Podle roadmapy by měl být Tizen 3.0 oficiálně uvolněn počátkem roku 2014. Má smělé plány, nechce se dostat jen do chytrých telefonů a do tabletů, chce se stát i systémem automobilových palubních počítačů a jiných elektronických zařízení. 

TIZEN Indonesia 3.0 March 2014

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nakoukněte pod pokličku na Tizen 3.0. Prošel změnou, co vám připomíná nyní?

Žádné komentáře.