CDR.cz - Vybráno z IT

Samsung nechce zůstat závislý na Androidu, sloučí Bada OS s Linux Tizen

tizen-new-lead
Není jistě žádným tajemstvím, že Bada OS byl od nástupu Androidu pro Samsung tak trochu záležitost na druhé koleji. Vývoj Bady se již dávno zastavil – nové mobilní telefony se nevyrábí, avšak ty starší modely se s ním stále i dnes prodávají. I přesto všechno jde Bada přes palubu…

Bada OS, z korejštiny "oceán", má za sebou více jak desetiletou historii. Byl to velmi zajímavý proprietární systém, který díky řadě chytrých rozšíření získával postupem doby velmi zajímavé funkcionality, které jsou dnes na tzv. chytrých telefonech s operačními systémy jakýmsi standardem. Samozřejmost pro Badu bylo i stahování a instalace řady aplikací (kancelářské balíčky, navigace apod.) a her (a to dokonce i těch novějších, například Angry Birds).

bada logotizen

Samsung se znovu do vývoje Bady už nepustí, jeho zájem o vlastní systém se však znovu vrací na první příčky. Za nový operační systém bude s téměř stoprocentní pravděpodobností zvolen open source Tizen založený na Linuxu. První modely s ním by se dokonce již měly objevit tento rok. Dobrou zprávou je, že Tizen bude umožňovat spuštění aplikací, které byly primárně sestavené a určené pro Bada OS, takže práce vývojářů aplikací třetích stran nepřijde vniveč.

Za logické vyústění pak můžeme označit i ukončení prodeje mobilních telefonů s Bada OS po debutu Tizenu. Bohužel se dle všeho ale budeme muset také smířit s tím, že ne každý telefon bude možné nahradit/upgradovat z Bady na Tizen. Alespoň tedy tou oficiální cestou. Příznivým faktem totiž je výše zmíněná otevřenost systému: sklidí-li Tizen dostatečný zájem ze strany veřejnosti i vývojářů, tak se jistě najde šikovný člověk nebo komunita, která již způsob naportování na stávající zařízení vymyslí.

tizen_20_screenshots

Tizen se v současné době přehoupl do své druhé vývojové verze, na internetu je již nějaký ten den k dispozici zdrojový kód a Developer Kit. Systém podporuje samozřejmě dotykové ovládání a je navržen pro provoz aplikací napsaných primárně pomocí webových technologií včetně HTML5. Druhá verze navíc rozšiřuje podporu a přidává nové API, které mohou vývojáři použít pro přístup k bluetooth a NFC funkcím.

Oficiálně se zatím žádný telefon s Tizenem neprodává. Samsung však do vývoje investuje nemalé peníze – je jeho hlavní podporovatel. Lze tedy předpokládat, že úplně první telefon s tímto systémem bude mít na svém obalu logo právě jihokorejského výrobce. Samozřejmě zájem o vlastní systém nenaznačuje zaječí úmysly Samsungu utéci od Androidu jako takového. Pro Samsung to jsou spíše taková malá vlastní zadní vrátka a hlavně způsob, jak snížit svou závislost na společnosti Google do dalších let. A pokud se bude Tizenu komerčně dařit, jedině lépe. Možná jsme právě svědky počátku konkurence schopného systému, který zaujme čestné místo vedle několikrát zmíněného Androidu či iOSu. Naivní představa, říkáte? Je už snad systém předem určený k neúspěchu a k zapadnutí do škatulky projektů jako Ubuntu OS či Firefox OS a jiné?! Uvidíme, žádný z těchto nových systémů zatím pořádně neukázal, čím si své uživatele chce získat. Přejme jim však štěstí.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung nechce zůstat závislý na Androidu, sloučí Bada OS s Linux Tizen

Sobota, 2 Březen 2013 - 09:10 | miki_lbc | root se nerovná custom romka. Mám rootlý čtvrt...
Pátek, 1 Březen 2013 - 21:19 | RedMaX | Tak to co pisete v tomto clanku vsihni, kdo se...
Pátek, 1 Březen 2013 - 20:44 | miki_lbc | Podle mě je "se to updatovalo" jen pro...
Pátek, 1 Březen 2013 - 20:37 | miki_lbc | Pokud z toho bude další "my náhodou taky...
Pátek, 1 Březen 2013 - 10:19 | Radek Liška | Říká se, že Samsung by Tizen mohl použít do svých...
Pátek, 1 Březen 2013 - 07:03 | corwin78 | Kde bere autor přesvědčení, že Firefox OS a...
Pátek, 1 Březen 2013 - 04:50 | BTJ | Perfektni by bylo, kdyby se nad mobilnim systemem...

Zobrazit diskusi