CDR.cz - Vybráno z IT

Programovatelný inkoust mění svoji barvu pod UV zářením, nanést jej lze sprejem

Vědci z MIT přišli s novým programovatelným inkoustem, který mění barvu pod UV zářením. Aby však změnil barvu musí být vystaven záření poměrně dlouhou dobu.

Vědecký tým v laboratořích Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) na univerzitě MIT právě přišel se žhavou novinkou. Jedná se o speciální reprogramovatelný inkoust, který dokáže měnit svou barvu po přímém vystavení UV záření. Její tvůrci ji nazvali PhotoChromeleon.

Očekávají, že tento inkoust najde využití zejména v módním průmyslu a designu. Jistě si každý dokáže představit například boty, které na diskotéce mění své barvy či stylový lak na auto, který nikdo jiný nemá. Nanášení se může provádět i pouhým sprejováním na jakýkoliv materiál včetně plastu.

Druhou otázkou je, kde se dá reálně v praxi tato vymoženost využít. Jediným takovým místem, kde je celoplošně UV záření je disco club. Takže například nastříkané auto postrádá trochu smyslu na rozdíl od výzdoby interiéru takového klubu. Nehledě na to, že i když to není z videa přímo patrné, je nutno tento inkoust vystavit UV záření i několik hodin, než dosáhneme efektu, který chceme.

Z hlediska praktického využití je daleko zajímavější látka s nanesenými pigmenty, které reagují na světlo, pocházející z vědeckého výzkumu na Technické univerzitě v Liberci. Tato látka bude v budoucnu využívaná armádou pro střídání kamufláže v poušti a v zeleni. V budoucnu chtějí dokonce zabudovat nějaký systém ovládání, aby její nositel si mohl sám nastavit, jaký druh kamufláže chce.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Programovatelný inkoust mění svoji barvu pod UV zářením, nanést jej lze sprejem

Středa, 18 Září 2019 - 06:56 | Kazaxx | Pokud vim, tak UV záření je všude. Jen rozdíl v...

Zobrazit diskusi